Банани та плантани: 3 харчові відмінності
Банани та плантани – це фрукти, що походять з країн з тропічним та жарким кліматом.
Їх, як правило, вважають основною їжею в щоденній дієті населення, і вони надають велику кількість переваг для тих, хто їх споживає.
Ці фрукти мають подібний вигляд і походять з одного і того ж сімейства рослин: Musaceae. Крім того, їх використовують по-різному під час приготування їжі: смаженими, вареними, запеченими, на грилі або сирими.
Це не тільки через їхні незначні відмінності в текстурі та смаках, але й також через силу силенну живильних цінностей.
Якщо ви хочете дізнатись про різницю між бананами та плантанами, ми радимо продовжувати читати цю статтю. Не пропустіть!
Плантани
Як ми вже говорили, плантани – це фрукти, які походить з сімейства Musaceae, райського типу.
Через це їх можна легко знайти в тропічних країнах, які знаходяться поблизу узбережжя, де дуже спекотно, наприклад, Мексика, Еквадор, Бразилія та Коста-Ріка.
Основною характеристикою цього фрукта є його довга форма і зелена шкірка, яка стає жовтою, коли фрукт дозріває і чорною, коли його стиглість минає.
Поживна цінність 100 г плантана:
- Енергетична цінність: 96,4 ккал
- Волокно: 2,5%
- Кальцій: 7,8 мг
- Магній: 38,5 мг
- Залізо: 0,3 мг
- Мідь: 0,1 мг
- Цинк: 0,2 мг
- Марганець: 0,1 мг
- Вітамін: С 17,5 мг
- Білки: 1,7%
- Калій: 490 мг
- Фосфор: 59,1 мг
- Вуглеводи: 22,5%
Усі ці властивості роблять плантани соковитими фруктами, коли вони дозрівають. Однак вони також містять крохмаль: у ньому містяться вуглець, кисень та водень.
Через крохмаль ви не можете їсти плантани, перш ніж приготувати їх, тому що вони в’язків, густі і сухі.
- Як правило, коли вони зелені, їх можна зварити в гарячій олії.
- Якщо вони дозріли або стали жовтими, ви також можете готувати її в духовці та на грилі.
Банани
Банани також належать до сімейства Musaceae, але вони належать до типу acuminata. Їх можна знайти в таких країнах, як Уганда, Еквадор, Філіппіни та Бразилія.
Їхні основні характеристики – циліндрична, м’яка та гладка форма. Вони білі зсередини з зеленою шкіркою, яка стає жовтою, коли вона дозріває.
Поживна цінність 100 г банану:
- Енергетична цінність: 110,15 ккал
- Волокно: 2,3%
- Кальцій: 12,5 мг
- Магній: 41,5 мг
- Залізо: 0,9 мг
- Мідь: 0,3 мг
- Цинк: 0,2 мг
- Марганець: 0,1 мг
- Вітамін С: 18,5 мг
- Білки: 0,3 мг
- Калій: 434 мг
- Фосфор: 59,1 мг
- Вуглеводи: 26,2%
На відміну від плантанів, банани не містять крохмалю, тому їх можна з’їсти без попереднього приготування.
Також вони відомі у всьому світі через свій солодкий аромат і пастоподібну консистенцію. Це робить їх одними з найкращих харчових продуктів в будь-який час доби.
Банани та плантани: 3 відмінності
Попри наявність практично однакових характеристик, банани та плантани можна більш точно розрізняти, коли йдеться про:
1. Мінерали
Плантани містять меншу кількість мікромінералів, ніж банани, такі як:
- Залізо
- Мідь
- Цинк
- Марганець
- Натрій
Однак вони містять більше калію, що складає 63,3 грама на кожні 100 грамів плоду.
Також вони містять більше натрію, по 2 грами більше на кожні 100 грамів.
2. Калорії
Плантани містять більше калорій, по 90 на кожні 100 грамів плоду.
Це робить банани кращим варіантом, коли справа доходить до дотримання здорової дієти з низьким вмістом калорій.
3. Білки
Хоча банани мають низьку кількість калорій, плантани містять в чотири рази більше білка, вітаміну А і заліза. Це робить їх кращим варіантом для надання своєму тілу більшої кількості переваг.
Банани надають нам багато переваг, коли справа доходить до втрати ваги. Однак, як ми бачили, плантани здатні надати нам більше поживних властивостей.
Крім того, вони надають більше вітамінів і мінералів тим, хто їх їсть.
- Gobierno de Canarias. (2011). Boletín Oficial de Canarias núm. 25. Consejería de Agricultura,
Ganadería, Pesca y Medio Ambiente. Recuperado de: http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2011/025/005.html - Fernández, E., López, B., Santurino, C., & Gómez, Candela, C. (2021). Composición nutricional y declaraciones nutricionales del plátano de Canarias. Nutrición Hospitalaria. 38 (6): 1248-1256. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112021000700020
- Ferrer, A., Marques, I.,& Vercet, A. (2016). Informe sobre las características diferenciales entre el plátano de Canarias y la banana de distintas procedencias. Facultad de Ciencias de la Salud y el Deporte. Universidad de Zaragoza. Recuperado de: https://silo.tips/download/caracteristicas-diferenciales-entre-el-platano-de-canarias-y-la-banana-1
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Frutas: Plátano. Página 295. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/flipbook/mercado-alimentos-fen/008/index.html#p=53
- Harvard School of Public Health. The nutrition source: Bananas. Recuperado el 11 de abril del 2023 en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. I.G.P. Plátano de Canarias. Recuperado de: https://www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/frutas/IGP_Platano_Canarias.aspx