Чотири сніданки з насінням чіа, які ви полюбите

Серпень 24, 2019

Сніданки з насінням чіа – це чудовий спосіб почати день з достатнім запасом енергії. Завдяки своїй високій поживній цінності цей суперфуд допоможе вам зберігати стабільну вагу та гарно почуватися, якщо ви будете регулярно вживати страви з додаванням чіа.

До того ж насіння чіа є досить універсальним продуктом, тож ви зможете легко поєднати його з іншими інгредієнтами. Якщо ви будете вживати страви на основі чіа, то зможете забезпечити організм рекомендованою нормою дієтичної клітковини, важливих амінокислот та корисних жирів.

А ви б хотіли навчитися готувати прості та водночас напрочуд корисні сніданки з насінням чіа?

Тоді неодмінно візьміть на озброєння ці прості рецепти, які ви знайдете в цій статті. Утім, спочатку пропонуємо детальніше розглянути головні корисні властивості насіння чіа.

Неймовірні переваги насіння чіа

насіння чіа та страви на його основі

За останні кілька років насіння чіа здобуло просто шалену популярність, адже навіть голлівудські зірки рекомендують зробити цей продукт невіддільною частиною щоденного раціону. Батьківщиною чіа вважають Мексику та Гватемалу, проте нині його можна придбати майже у всіх куточках світу.

Чіа володіє приємним горіховим смаком, тому це насіння чудово поєднується зі свіжими фруктами та натуральним йогуртом. До того ж насіння чіа має одну унікальну особливість: якщо ви заллєте його водою на кілька годин, то отримаєте густу суміш із желеподібною консистенцією.

Тож чи знаєте ви, чому варто регулярно вживати страви з додаванням чіа?

  • Завдяки високому вмісту незамінних жирних кислот Омега-3 чіа допомагає регулювати рівень холестерину у крові та покращує роботу органів серцево-судинної системи.
  • Білки та вуглеводи, що входять до складу насіння чіа, поповнюють запаси енергії в організмі, а це у свою чергу позитивно впливає на фізичну та розумову активність людини.
  • Чіа містить незамінні амінокислоти, які не лише допомагають підтримувати стабільну вагу, але і сприяють набору м’язової маси.
  • Завдяки високому вмісту антиоксидантів страви з насінням чіа захищають клітини та суттєво зменшують ризик появи ознак передчасного старіння.
  • Дієтична клітковина, що міститься в насінні чіа, покращує роботу органів травної системи та знижує ризик розвитку таких розладів травлення, як закрепи та печія.
  • Чіа володіє потужними протизапальними властивостями, які й допомагають боротися з болем у суглобах та м’язах.
  • До складу насіння чіа входять триптофани, які прискорюють процес вироблення серотоніну. Саме тому за умови регулярного вживання цього продукту можна позбутися надмірної нервозності, депресії та розладів сну.

Чотири сніданки з насінням чіа, які неодмінно потрібно спробувати

Сніданки з насінням чіа є неймовірно поживними, адже вони забезпечать організм всіма поживними речовинами, які необхідні для належної роботи всіх внутрішніх органів та систем.

Ба більше, чіа не лише поповнює запаси енергії в організмі, але і покращує метаболічні функції. За умови регулярного вживання чіа ви зможете швидко позбутися зайвих кілограмів, при цьому не відчуваючи голоду.

Неодмінно переконайтеся в ефективності цього продукту на власному досвіді!

1. Натуральний грецький йогурт з насінням чіа

чіа та полуниця

Цей смачний сніданок вирізняється високим вмістом якісних протеїнів, з допомогою яких можна швидко набрати м’язову масу. До того ж молочні продукти є природним джерелом пробіотиків, які регулюють рівень рН в організмі, усувають ознаки запальних процесів та знижують ризик закрепів.

Інгредієнти:

  • 1/2 склянки натурального грецького йогурту (125 мл)
  • 1 столова ложка насіння чіа (15 г)
  • будь-які свіжі фрукти, які вам до смаку (ми рекомендуємо обрати банани, ківі та полуницю)

Спосіб приготування:

  • Налийте грецький йогурт у невелику посудину та додайте туди ж насіння чіа.
  • Додайте свіжі фрукти за смаком та обережно перемішайте страву з допомогою ложки.

2. Смузі з манго, йогуртом та насінням чіа

Безумовно, цей рецепт є одним із найкращих та найшвидших способів приготувати сніданок з додаванням насіння чіа.

Цей корисний смузі вирізняється високим вмістом дієтичної клітковини, а отже він покращує травлення та допомагає позбутися ознак надмірної нервозності. До того ж цей напій містить незамінні амінокислоти, які є необхідними для збереження міцності м’язів та прискорення метаболізму.

Інгредієнти:

  • 1 спіле манго
  • 1 склянка натурального йогурту (200 мл)
  • 2 столові ложки насіння чіа (30 г)

Спосіб приготування:

  • Помістіть м’якуш авокадо у чашу стаціонарного блендера.
  • Додайте натуральний йогурт та збивайте суміш впродовж кількох секунд.
  • Щойно ви отримаєте однорідну суміш без грудочок, додайте до неї насіння чіа. Смачного!

3. Вівсянка з насінням чіа

поживні сніданки з насінням чіа та вівсянкою

Вівсяна каша стане чудовим вибором для тих, хто вранці має достатньо часу для приготування ситного гарячого сніданку. Все, що вам потрібно зробити – виділити 15 хвилин вільного часу, і в результаті ви отримаєте напрочуд поживну та смачну страву, яка забезпечить вас енергією на весь день.

Інгредієнти:

  • 2 склянки води (500 мл)
  • 1 склянка вівсяної крупи (105 г)
  • 2 столові ложки меленої кориці (30 г)
  • 2 столові ложки натурального меду (50 г)
  • сіль за смаком
  • 4 столові ложки насіння чіа (60 г)
  • ванільний цукор або ванільний екстракт

Спосіб приготування:

  • Налийте воду в невелику каструлю та поставте її на плиту. Додайте мелену корицю та ванільний цукор. Доведіть воду до кипіння.
  • Щойно вода почне закипати, додайте вівсяну крупу та зменште вогонь до мінімуму.
  • Варіть кашу впродовж 5-8 хвилин.
  • Після цього зніміть каструлю з вогню та зачекайте, доки вівсянка трохи охолоне.
  • Додайте натуральний мед та дрібку солі.
  • Перекладіть вівсяну кашу у тарілку для подачі та додайте до неї насіння чіа.

Зверніть увагу: на бажання ви також можете додати до цієї страви горіхи, свіжі ягоди або нарізані шматочками банани.

4. Панкейки з насінням чіа

За основу для виготовлення цих панкейків потрібно взяти борошно з цільного зерна та насіння чіа. Ці продукти стануть чудовою альтернативою тих борошняних виробів, які можна зустріти на полицях супермаркетів. До того ж такі панкейки чудово втамовують відчуття голоду, при цьому вони однаково є низькокалорійними.

Інгредієнти:

  • 3 склянки цілозернового борошна (375 г)
  • 1 столова ложка насіння чіа (15 г)
  • 1/2 склянки води (100 мл)
  • сіль (за смаком)
  • 3 столові ложки подрібнених горіхів (45 г)
  • оливкова олія (на бажання)

Спосіб приготування:

  • Помістіть всі інгредієнти страви у чашу кухонного комбайна або блендера, окрім оливкової олії.
  • Ретельно збивайте продукти, допоки не отримаєте густе тісто.
  • Накрийте тісто чистим рушником або серветкою та залиште на 30 хвилин.
  • Опісля змастіть сковорідку оливковою олією та посмажте на ній панкейки невеликого розміру.
  • Панкейки потрібно підсмажити з обох боків до золотавої скоринки.

Як бачите, сніданки з насінням чіа є не лише напрочуд просто готувати, але й також вони неймовірно смачні. Якщо вам досі не доводилося куштувати ці страви, рекомендуємо неодмінно взяти на озброєння всі згадані вище рецепти. Повірте, ви неодмінно полюбите насіння чіа за його чудові переваги!

  • Martínez-Cruz, O., & Paredes-López, O. (2014). Phytochemical profile and nutraceutical potential of chia seeds (Salvia hispanica L.) by ultra high performance liquid chromatography. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2014.04.007
  • Muñoz, L. A., Cobos, A., Diaz, O., & Aguilera, J. M. (2013). Chia Seed (Salvia hispanica): An Ancient Grain and a New Functional Food. Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559129.2013.818014
  • Reyes-Caudillo, E., Tecante, A., & Valdivia-López, M. A. (2008). Dietary fibre content and antioxidant activity of phenolic compounds present in Mexican chia (Salvia hispanica L.) seeds. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2007.08.062
  • Marineli, R. da S., Moraes, É. A., Lenquiste, S. A., Godoy, A. T., Eberlin, M. N., & Maróstica, M. R. (2014). Chemical characterization and antioxidant potential of Chilean chia seeds and oil (Salvia hispanica L.). LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.04.014
  • Alfredo, V. O., Gabriel, R. R., Luis, C. G., & David, B. A. (2009). Physicochemical properties of a fibrous fraction from chia (Salvia hispanica L.). LWT – Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2008.05.012
  • Ayaz, A., Akyol, A., Inan-Eroglu, E., Cetin, A. K., Samur, G., & Akbiyik, F. (2017). Chia seed (Salvia hispanica L.) added yogurt reduces short‐term food intake and increases satiety: Randomised controlled trial. Nutrition Research and Practice. https://doi.org/10.4162/nrp.2017.11.5.412
  • Nieman, D. C., Gillitt, N., Jin, F., Henson, D. A., Kennerly, K., Shanely, R. A., … Schwartz, S. (2012). Chia Seed Supplementation and Disease Risk Factors in Overweight Women: A Metabolomics Investigation. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2011.0443