Натуральний засіб від печії з харчовою содою
Печія – це неприємне пекуче відчуття, яке утворюється у шлунку та рухається вгору до горла. Цей синдром є настільки набридливим, що більшість людей намагається знайти найбільш ефективний засіб від печії, за допомогою якого можна швидко та безпечно усунути неприємні відчуття.
Проблеми з печією виникають через слабкість сфінктера стравоходу. Якщо ця група м’язів нездатна щільно закриватися, можуть з’явитися дискомфортні відчуття. Вміст шлунка разом зі шлунковими соками можуть виходити зі шлунка та рухатися вгору стравоходом.
Їжа, яка повністю не перетравилася, може викликати печію. У верхній частині травної системи можуть з’явитися інші дискомфортні відчуття.
Багато людей час від часу страждають від цієї проблеми. Проте якщо напади печії трапляються надто часто, рекомендуємо звернутися до лікаря, адже у деяких випадках печія може бути симптомом кислотного рефлюксу.
Натуральний засіб від печії на основі харчової соди
Харчова сода – це мінеральна сполука. Вона має здатність усувати печію, яка виникає у результаті споживання шкідливих продуктів або гострих приправ. Зверніть увагу, що натуральний засіб від печії на основі соди також чудово усуває ознаки печії, яка виникає через регулярне споживання жирних продуктів у великих кількостях.
Завдяки своїм потужним лужним властивостям харчова сода має здатність робити хімічний баланс у травній системі людини більш нейтральним. Саме тому у медицині засоби на основі соди також відомі як антациди.
Однак важливо пам’ятати, що засоби на основі соди мають недовготривалу лікувальну дію, а це може сповільнити процес лікування. Якщо ліки припиняють діяти надто швидко, хворі зазвичай збільшують дозу, а це може призвести до значного перевищення рекомендованої норми. Втім, із харчовою содою це може бути дуже небезпечно, але велика кількість засобів із содою може призвести до посилення печії. У результаті цього шлунок почне виділяти більше соків для того, щоб нейтралізувати лужну дію соди.
Зрештою, бувають люди, яким засоби від печії з харчовою содою є протипоказаними. До цієї групи людей належать хворі на високий кров’яний тиск, затримку рідини та порушення у роботі нирок.
Саме тому перш ніж додати засоби на основі соди до свого раціону, рекомендуємо неодмінно порадитися з лікарем. Ми також рекомендуємо доповнити харчову соду іншими профілактичними засобами.
Найпростіший, проте водночас найбільш ефективний метод профілактики печії – це здоровий збалансований раціон. Це означає, що вам краще вилучити зі щоденного раціону продукти, які подразнюють слизову оболонку шлунка, а саме:
- Газовані солодкі напої
- Жирну та гостру їжу
- Соуси
- Алкогольні напої
- Кофеїн.
Рецепти засобів від печії на основі харчової соди
Зверніть увагу, що харчову соду випускають у різних формах. Найпопулярнішими з них є сода у формі порошку або таблеток.
Харчова сода у вигляді таблеток або порошку
Харчову соду у цих двох формах випуску рекомендують вживати для полегшення поодиноких симптомів гіперкислотності. Інакше кажучи, харчова сода в порошку та таблетках є чудовою основою для засобів від печії.
Звісно, кожен засіб має власні рекомендації до споживання та обмеження.
Та зверніть увагу, що рекомендована добова норма соди – це лише одна (або дві, за потреби) таблетки, повністю розчинена у склянці води.
- Для позитивного ефекту рекомендуємо вживати розчин соди після кожного прийому їжі або при появі неприємних больових відчуттів.
- Не варто пити розчин соди на повний шлунок, незалежно від того, чи ви щось з’їли чи тільки випили.
- Якщо симптоми печії не зникають впродовж тривалого періоду часу або посилюються впродовж 14 днів, рекомендуємо відмовитися від засобів на основі соди та одразу звернутися до лікаря.
Розчин на основі води та харчової соди у порошку
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка харчової соди у порошку
- 1 склянка води
Спосіб приготування:
- Перш за все додайте чайну ложку харчової соди у склянку з водою. Переконайтеся, що сода повністю розчинилася у воді, після чого одразу випийте засіб.
- Зверніть увагу, що вживати цей розчин соди можна не більше двох разів на день, бажано через годину або дві після останнього прийому їжі.
- Не варто вживати засіб безпосередньо після прийому їжі. Також ніколи не перевищуйте рекомендовану добову норму засобу і не вживайте його впродовж тривалого періоду часу.
- Максимальний курс вживання засобу від печії на основі харчової соди має складати не більше двох тижнів поспіль, особливо якщо ви попередньо не порадилися з лікарем.
Харчова сода у порошку з яблучним оцтом
Інгредієнти:
- 1 склянка води
- 1/4 чайної ложки харчової соди у порошку
- 2 столові ложки яблучного оцту
Спосіб приготування:
- Перш за все додайте яблучний оцет та харчову соду у склянку з водою. Ретельно перемішайте всі інгредієнти засобу, щоб вони розчинилися у воді.
- Вживайте готовий засіб 2-3 рази на день, бажано щонайменше за три години до прийому їжі.
Зверніть увагу, що цей содовий розчин краще пити через трубочку, щоб уникнути пошкодження зубної емалі.
Харчова сода у порошку з натуральним медом
Інгредієнти:
- 1 склянка води
- 1 чайна ложка харчової соди у порошку
- 1 чайна ложка натурального меду
Спосіб приготування:
- Додайте соду та мед у склянку з теплою водою та ретельно перемішайте суміш.
- Вживати готовий розчин необхідно при появі перших неприємних симптомів печії.
Засіб на основі лимона та харчової соди у порошку
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка харчової соди у порошку
- 1/2 чайної ложки свіжого натурального лимонного соку
- 1 склянка води
Спосіб приготування:
- Змішайте всі компоненти засобу до повного розчинення соди.
- Вживайте розчин соди при появі больових відчуттів у шлунку.
Корисні поради
Харчова сода є неймовірно ефективним засобом від печії. Проте дуже важливо пам’ятати про певні ризики, які може спричинити регулярне вживання засобів на основі соди. Особливо це стосується тих, хто вживає засоби від печії на основі харчової соди впродовж тривалого періоду часу.
Ми наполегливо рекомендуємо спочатку порадитися з лікарем, щоб детальніше дізнатися про всі можливі побічні ефекти та алергічні реакції, які може мати той чи інший засіб від печії на ваш організм.
- Alecci, U., Bonina, F., Bonina, A., Rizza, L., Inferrera, S., Mannucci, C., & Calapai, G. (2016). Efficacy and Safety of a Natural Remedy for the Treatment of Gastroesophageal Reflux: A Double-Blinded Randomized-Controlled Study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2016, 2581461. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5080480/
- Al-Abri, S. A., & Olson, K. R. (2013). Baking soda can settle the stomach but upset the heart: case files of the Medical Toxicology Fellowship at the University of California, San Francisco. Journal of medical toxicology, 9(3), 255–258. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770998/
- Brinkman, J. E., Sharma, S. (17 de julio de 2023). Physiology, Metabolic Alkalosis. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482291/
- Canadian Society of Intestinal Research. (s. f.). Baking Soda for Heartburn. Consultado el 10 de abril de 2024. https://badgut.org/information-centre/a-z-digestive-topics/baking-soda-for-heartburn/
- Jensen, S., & Skriver, S. (2014). Ugeskrift for Laeger, 176(25), 11120678. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25497637/
- Mayo Clinic. (1 de abril de 2024). Sodium Bicarbonate (Oral Route, Intravenous Route, Subcutaneous Route). https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sodium-bicarbonate-oral-route-intravenous-route-subcutaneous-route/proper-use/drg-20065950
- Mathews, H. M. L., & Moore, J. (1989). Sodium bicarbonate as a single dose antacid in obstetric anaesthesia. Anaesthesia, 44(7), 590-591. https://associationofanaesthetists-publications.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2044.1989.tb11450.x
- MedlinePlus. (15 de abril de 2017). Bicarbonato de sodio. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a682001-es.html
- Ness-Jensen, E., Hveem, K., El-Serag, H., & Lagergren, J. (2016). Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 14(2), 175. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4636482/