Риб'ячий жир і його дивовижні переваги для здоров'я
Риб’ячий жир дуже популярний. Це можна пояснити його високим вмістом омега-3 жирних кислот, що дуже корисні для мозку, серця і здоров’я загалом.
У цій статті ми хочемо розповісти, чому варто його споживати, щоб почуватися здоровими та міцнішими.
Поживні переваги риб’ячого жиру
Це більше ніж просто поживний продукт на основі риби. Насправді, він дає велику кількість здорових кислот, які є корисними для здоров’я.
Сьогодні його можна придбати в капсулах, однак важливо також їсти рибу – природне джерело риб’ячого жиру, адже таблетки діють не так само.
Щоб отримати хорошу кількість омега-3 та 6 жирних кислот, ми рекомендуємо збільшити споживання таких видів риби:
- скумбрія
- сардини
- лосось
- оселедець
- тунець
- форель
Рекомендована кількість риби – дві порції на тиждень. Проте рекомендована кількість риб’ячого жиру не повинна перевищувати 3 г на день.
Є різні види риб’ячого жиру: від концентрованих до легких версій (останні легше переварити). Крім того, вони містять хорошу кількість вітамінів А, В, С і D.
Які переваги має риб’ячий жир?
Якщо ви приймаєте достатньо риб’ячого жиру, ви можете насолоджуватися такими перевагами:
1. Бореться з сезонними алергіями
Завдяки своїм протизапальним властивостям риб’ячий жир зменшує набряк носових шляхів (що спричинений гістаміном).
Також він здатен посилити вашу імунну систему. У результаті він може боротися з патогенами, які викликають алергію, пов’язану з сезонними змінами.
2. Він піклується про здоров’я серця
Жирні кислоти в цій олії знижують рівень ліпідів у крові, тому риб’ячий жир корисний для людей із високим рівнем холестерину (ЛПНЩ).Водночас він знижує ризик серцевих захворювань, оскільки контролює серцевий ритм і зменшує запалення в артеріях.
3. Покращує зовнішній вигляд шкіри
Риб’ячий жир здатен блокувати вивільнення ферментів під дією сонячних променів.
Щоб отримати користь від цього ефекту, необхідно нанести його на шкіру (зокрема якщо у вас з’являються зморшки). Це також рекомендовано для людей, які страждають на висипи, почервоніння, свербіж або псоріаз.
4. Підтримує здоров’я мозку
Нейродегенеративні захворювання, такі як хвороба Альцгеймера, деменція або хвороба Паркінсона, вражають мільйони людей у всьому світі.Регулярне споживання риб’ячого жиру врівноважує дофамін і серотонін. Це два гормони, які відповідають за регулювання функцій мозку.
5. Лікує проблеми з очима
Якщо у вас катаракта або сухість очей, ви можете використовувати риб’ячий жир для лікування. Ви навіть можете суттєво змінити ситуацію.
Якщо ви споживатимете його щодня, ви можете поліпшити здоров’я очей завдяки омега-3 жирним кислотам.
6. Він запобігає інсультам
Коли кровоносна судина в мозку блокується, виникає інсульт.
Риб’ячий жир знижує певні чинники, пов’язані з цією проблемою, тому що посилює кровообіг.
Його рекомендують у разі атеросклерозу та підвищеного артеріального тиску.
7. Знімає ревматоїдний артрит
Жирні кислоти, що містятить риб’ячий жир, мають потужний протизапальний ефект.Ця властивість дуже корисна для людей, які страждають на артрит або артроз. Це можна пояснити тим, що він зменшує жорсткість суглобів, яку часто можна відчути вранці.
Він також заспокоює типовий біль, який виникає, коли хочете щось схопити або займаєтеся щоденними справами.
8. Зміцнює кістки
Остеопороз стає дедалі поширенішою проблемою у світі. Це захворювання зумовлене слабкими кістками. На жаль, вони схильні ламатися або руйнуватися через удари, швидкі рухи або падіння.
Ця проблема зумовлена дефіцитом кальцію, що призводить до втрати кісткової маси. Це стосується певних ділянок тіла. Наприклад, цей розлад може вразити стегна та плечі.
Споживання риб’ячого жиру допомагає усунути причини цього захворювання.
9. Запобігає раку
Риб’ячий жир здатен запобігти різним типам раку. Його поліненасичені жирні кислоти запобігають розвитку злоякісних клітин.
Він також полегшує виведення токсинів із печінки та нирок.
10. Він запобігає депресії та тривозі
Риб’ячий жир дуже корисний проти певних психічних захворювань, тому його також можна використовувати під час лікуванні для людей, які страждають на депресію чи тривогу.
Обидва ці стани поширилися за останні роки через швидкий темп життя. Щоденний стрес може вплинути на вашу поведінку та стосунки.
Достатня кількість омега-3 жирних кислот покращить ваш психічний стан. Крім того, це корисно для лікування симптомів хронічного стресу, безсоння та нервозності.
- American Hearth Association (2021). Fish and Omega-3 Fatty Acids. Consultado el 26 de junio de 2023. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-acids
- Chen, G. C., Arthur, R., Qin, L. Q., Chen, L. H., Mei, Z., Zheng, Y., Li, Y., Wang, T., Rohan, T. E., Qi, Q. (2021). Association of Oily and Nonoily Fish Consumption and Fish Oil Supplements With Incident Type 2 Diabetes: A Large Population-Based Prospective Study. Diabetes Care 1, 44(3), 672-680. https://diabetesjournals.org/care/article/44/3/672/138757/Association-of-Oily-and-Nonoily-Fish-Consumption
- Huang, T. H., Wang, P. W., Yang, S. C., Chou, W. L., Fang, J. Y. (2018). Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil’s Fatty Acids on the Skin. Marine Drugs, 16(8), 256. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/
- Innes, J.K., Calder, P.C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International Journal of Molecular Sciences, 21(4), 1362. https://www.mdpi.com/1422-0067/21/4/1362
- Kostoglou-Athanassiou, I., Athanassiou, L., & Athanassiou, P. (2020). The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterranean Journal of Rheumatology, 31(2), 190–194. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/
- National Institutes of Health (2022). Ácidos grasos omega-3. Consultado el 26 de junio de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-DatosEnEspanol/
- Mei, Z., Chen, G. C., Hu, J., Lin, C., Sun, Z., Liu, C., Geng, X., Yuan, C., Qi, Q., Zheng, Y. (2021). Habitual use of fish oil supplements, genetic predisposition, and risk of fractures: a large population-based study. The American Journal of Clinical Nutrition, 114(3), 945-954. https://academic.oup.com/ajcn/article/114/3/945/6285487?login=false
- Miyata, J., Arita, M. (2015). Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergology International, 64(1), 27-34. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893014000100
- Lange, K. W. (2020). Omega-3 fatty acids and mental health. Global Health Journal, 4(1), 18-30. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S241464472030004X
- La Rosa, F., Clerici, M., Ratto, D., Occhinegro, A., Licito, A., Romeo, M., Iorio, C. D., Rossi, P. (2018). The Gut-Brain Axis in Alzheimer’s Disease and Omega-3. A Critical Overview of Clinical Trials. Nutrients, 10(9), 1267. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164598/
- Liu, Z., Luo, Y., Ren, J., Yang, L., Li, J., Wei, Z., He, Y., Wang, J., Li, R., He, L., Mu, X., Huang, Y., Song, H., Hu, X., Peng, X. (2022). Association between fish oil supplementation and cancer risk according to fatty fish consumption: A large prospective population-based cohort study using UK Biobank. International Jornal of Cancer, 150(4), 562-571. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.33819
- Starling, P., Charlton, K., McMahon, A. T., Lucas, C. (2015). Fish Intake during Pregnancy and Foetal Neurodevelopment—A Systematic Review of the Evidence. Nutrients, 7(3), 2001-2014. https://www.mdpi.com/2072-6643/7/3/2001
- Wang, H., Daggy, B. P. (2017). The Role of Fish Oil in Inflammatory Eye Diseases. Biomedicine Hub, 2(1), 1-12. https://karger.com/bmh/article/2/1/1/53070/The-Role-of-Fish-Oil-in-Inflammatory-Eye-Diseases
- Behera, S. S. (2019). Dietary fish oil concentrates associated health benefits: A recent development of cardiovascular risk reduction. Current Pharmaceutical Design, 25(38), 4053–4062. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31721698/