Як виростити "безкінечну" кількість часнику в домашніх умовах
Часник – це продукт, який можна використовувати як на кухні, так і з лікувальною метою. Цей овоч завжди має бути наявний у вашій коморі, адже він є ідеальним доповненням до багатьох рецептів, а також одним з найкращих союзників для здоров’я і профілактики багатьох захворювань. Але чи знаєте ви, що ви можете виростити велику кількість часнику у домашніх умовах?
Так само, як і багато інших овочів, часник дуже легко вирощувати в горщиках. Потрібно тільки багато терпіння і знання того, як вибрати різновид часнику, який ви хочете посадити.
Перш за все, необхідно вибрати хороше місце, маючи на увазі той факт, що коріння цієї рослини росте дуже глибоко, і потрібен горщик висотою не менше 20 сантиметрів.
Чому добре вирощувати часник у домашніх умовах?
Вирощування власних трав і спецій у домашніх умовах – це чудова ідея, оскільки ви будете впевнені, що вони мають органічне походження і не піддавалися впливу жодних пестицидів.Крім того, це спосіб мати нескінченну кількість цієї рослини, й кожного разу, коли вам потрібно трохи часнику, він завжди буде у вас під рукою.
Вирощування часнику в домашніх умовах дійсно особливе, оскільки, крім того, що це дуже легко, ви отримаєте в результаті продукт, який є неймовірно корисним для організму.
Часник багатий на азотисті речовини, натрій, калій, селен, кальцій, магній, кремній, сірководень, фосфорну кислоту, вітаміни С, D, В, фітостерини та ефірні олії.
Крім того, він містить аліцин, який виходить, коли часник подрібнюють або мелють перед споживанням. Слід підкреслити, що ви отримаєте максимальну вигоду від цих чудових якостей часнику щоразу, коли споживатимете його в сирому вигляді. За підрахунками, при термічній обробці часник втрачає до 90% властивостей.
Переваги часнику
- Допомагає поліпшити циркуляцію крові.
- Допомагає запобігти високому кров’яному тиску.
- Знижує поганий холестерин.
- Бореться з утриманням рідини.
- Допомагає травленню.
- Допомагає боротися з бактеріями.
- Допомагає очистити та провести детоксикацію організму.
- Це сечогінний продукт, який може допомогти в боротьбі з такими проблемами, як ревматизм, подагра, ожиріння та артрит.
- Це засіб для дезінфекції шкіри. Він допомагає позбутися опіків, ран, виразок, а також противних бородавок.
- Допомагає запобігти інфекціям та хворобам.
- Він має протиракові властивості, які можуть допомогти у випадках раку шлунка, товстої кишки, печінки або серця.
- Це природний антибіотик.
- Допомагає боротися з грибком.
Як вирощувати часник у домашніх умовах?
Для того, щоб посадити часник у домашніх умовах вам знадобиться:- 1 часник
- 1 горщик висотою 20 см
- Ґрунт
Інструкції
- Візьміть часник обраного різновиду і відокремте зубчики, залишаючи шкірку.
- Оберіть горщик висотою не менше 20 см і переконайтеся, що він має хороший водовідлив на дні, щоб вода могла стікати щоразу, коли ви поливатимете його. Заповніть горщик достатньою кількістю ґрунту, але залишіть принаймні сантиметр зверху.
- Потім помістіть часник в горщик на глибину не менше 10 сантиметрів загостреним кінцем вгору.
- Ви можете додати більше зубчиків часнику, але відстань між ними має бути мінімум 8 см.
- Поставте горщик у тій частині будинку, яка отримує пряме сонячне світло протягом не менше 8 годин на день.
Особливі зауваження
Найкраще вирощувати часник, коли клімат жаркий, оскільки саме сонце визначає інтенсивність його проростання. Однак, ви можете виростити його й в зимовий період, якщо приймете спеціальні запобіжні заходи, які дадуть хороші результати.Уникайте надмірного поливу часнику, адже через завелику кількість води посаджені зубчики часнику почнуть гнити.
Час збору врожаю часнику може зайняти від 8 до 10 місяців, коли зовнішнє листя стане коричневого кольору. Коли це станеться, ви можете дістати головку часнику, покласти її в сухе прохолодне місце на тиждень, і готово: тепер у вас є цілий часник, який ви можете використовувати з лікувальною або кулінарною метою.
- Chen K, Xie K, Liu Z, et al. Preventive Effects and Mechanisms of Garlic on Dyslipidemia and Gut Microbiome Dysbiosis. Nutrients. 2019;11(6):1225. Published 2019 May 29. doi:10.3390/nu11061225
- Charron, C. S., Milner, J. A., & Novotny, J. A. (2015). Garlic. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 184–190). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00346-9
- Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna Journal of Phytomedicine, 4(1), 1–14. https://doi.org/10.22038/ajp.2014.1741
- Block, E. (1998). Garlic as a Functional Food: A Status Report. ACS Symposium Series, 702, 125–143. https://doi.org/10.1021/bk-1998-0702.ch013
- Mann, L. K. (1952). Anatomy of the garlic bulb and factors affecting bulb development. Hilgardia, 21(8), 195–251. https://doi.org/10.3733/hilg.v21n08p195