Який дієтичний хліб є найкориснішим?
Хліб є одним з найпоширеніших продуктів у всьому світі, адже завдяки своєму універсальному смаку він чудово смакує з будь-якими стравами. Дієтичний хліб може втамувати голод, коли більше нічого їсти.
До того ж його можна вживати під час кожної трапези і не втомлюватись від смаку, адже з кожною стравою він смакуватиме по-новому. Оскільки нині у продажу є десятки видів хліба, залишається тільки одне головне питання: який дієтичний хліб є найкориснішим?
Коли людина відмовляється від хліба на бажання або за порадою дієтолога, вона може підшукати інші варіанти для поповнення запасів вуглеводів в організмі. Якщо ви намагаєтеся позбутися зайвих кілограмів, уважно прочитайте цю статтю. У ній ми розповімо про особливості різних видів хліба, після чого ви зможете обрати той дієтичний хліб, який підійде саме вам.
За якими критеріями потрібно обирати дієтичний хліб?
Поживні речовини та складові хліба
Не варто забувати, що дієтологи рекомендують споживати хліб у помірній кількості, а не повністю від нього відмовлятися. Пояснити це можна тим, що хліб є невіддільною частиною харчової піраміди, адже до його складу входить багато поживних речовин, вітамінів та мінералів.
Різновидів хліба є безліч, проте основні компоненти цього продукту залишаються незмінними – пшеничне борошно, вода, дріжджі та сіль. Нині у продажу є багато варіацій хліба, під час приготування яких до основних продуктів додають інші смакові добавки.
Хліб є корисним для організму, адже до його складу входить велика кількість вітамінів та поживних речовин, а саме вуглеводів, клітковини та вітамінів В3 і Е. До того ж, хліб містить незамінні для організму мінерали, зокрема залізо та кальцій.
Представники Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують щодня вживати хліб у помірній кількості. Цей продукт має бути присутнім у раціоні кожної людини, адже до його складу входять два незамінні поживні елементи, а саме вуглеводи та клітковина.
Ви досі вважаєте, що вуглеводи провокують набір ваги? Не варто хвилюватися через це. Насправді вуглеводи необхідно вживати щодня з метою підтримання балансу поживних речовин в організмі.
Клітковина
Клітковина є одним з найкорисніших поживних компонентів хліба. Ця речовина має здатність регулювати роботу кишківника та зменшувати рівень поганого холестерину в організмі.
Зверніть увагу, що 50% добової норми калорій людина повинна отримувати від вуглеводів. Хлібобулочні вироби містять велику кількість вуглеводів, тому спеціалісти наполегливо рекомендують доповнювати ними основні прийоми їжі.
Тож чи справді хліб шкодить фігурі? Якщо ви детальніше проаналізуєте склад цього продукту, то зрозумієте, що хліб дійсно містить певні компоненти, які сприяють появі зайвої ваги та жирових відкладень.
Для прикладу, більшість видів хліба містить у своєму складі крохмаль, глютен та борошно. Наберете ви вагу від цих продуктів чи ні, залежить виключно від вашого обміну речовин. Втім, ми рекомендуємо не зловживати ними та вживати хліб у помірній кількості.
У тонкому шматочку хліба, вагою 30 г, може міститися до 80 калорій. Багато, чи не так? Саме тому й не варто їсти багато хлібобулочних виробів впродовж дня. Переїдаючи, ви знівелюєте всі корисні властивості хліба та суттєво збільшите ризик появи жирових відкладень.
Навіть якщо ви хочете набрати кілька кілограмів, і дієтолог порадив вам збільшити добову норму калорій та включити до свого раціону більше продуктів з високим вмістом вуглеводів, не варто налягати саме на хліб.
Раціон людини має бути збалансованим та різноманітним, тому добову норму калорій та вуглеводів краще набирати шляхом вживання інших, більш корисних продуктів, а не борошна. Якщо ви намагатиметеся набрати потрібну кількість калорій за допомогою хлібобулочних виробів, то навіть фізичне навантаження не допоможе вам спалити зайві кілограми.
Який дієтичний хліб є найбільш корисним для організму?
Нині у продажу є стільки видів хліба, що очі просто розбігаються при погляді на полиці у відділах з випічкою. Найпопулярнішими хлібобулочними виробами є хліб та батон із пшеничного борошна, кекси та булки.
Проте всі ці продукти не є надто корисними для організму, адже вони призводять до появи зайвих кілограмів. Якщо ви хочете мати гарну та підтягнуту фігуру, радимо відмовитися від виробів з рафінованого пшеничного борошна на користь таких різновидів хліба:
- Вівсяний хліб: цей продукт є дуже корисним та низькокалорійним. До того ж, вироби з вівсяного борошна містять багато незамінної клітковини, а також мають здатність знижувати рівень поганого холестерину в організмі та регулювати обмін речовин.
- Мультизерновий хліб. Він характеризується високим вмістом вітамінів та мінералів. Цей продукт часто рекомендують до вживання дієтологи, адже він характеризується високим вмістом клітковини – незамінної речовини, яка робить м’язи більш міцними та витривалими.
- Вироби з цільного зерна: на противагу до випічки з очищеного пшеничного борошна, ці вироби печуть з цільних злакових зерен. Це дозволяє зберегти корисні властивості злаків та зробити кінцевий продукт менш калорійним.
- Житній хліб. Його заслужено вважають одним з найкорисніших видів хліба. Житнього борошна для випікання хлібобулочних виробів потрібно значно менше, ніж пшеничного. Саме завдяки цьому житній хліб є менш калорійним та жирним.
Які хлібобулочні вироби є найменш корисними?
- Солодка випічка та тостовий хліб. При виготовленні цих продуктів до них додають чимало штучних хімічних речовин, щоб продовжити свіжість та збільшити термін зберігання виробів. Саме тому ці хлібобулочні вироби вважають найменш корисними та поживними. Ми рекомендуємо повністю відмовитися від вживання цих продуктів або зменшити їхню кількість у раціоні, адже вони не лише не містять поживних речовин, але й є дуже висококалорійними та шкідливими для фігури.
- Hager, A. S., Wolter, A., Jacob, F., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2012). Nutritional properties and ultra-structure of commercial gluten free flours from different botanical sources compared to wheat flours. Journal of Cereal Science, 56(2), 239–247. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.06.005
- Scazzina, F., Siebenhandl-Ehn, S., & Pellegrini, N. (2013, April 14). The effect of dietary fibre on reducing the glycaemic index of bread. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114513000032
- Mariotti, M., Garofalo, C., Aquilanti, L., Osimani, A., Fongaro, L., Tavoletti, S., … Clementi, F. (2014). Barley flour exploitation in sourdough bread-making: A technological, nutritional and sensory evaluation. LWT – Food Science and Technology, 59(2P1), 973–980. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.052