Як вилікувати жирову інфільтрацію печінки або стеатоз
Стеатоз печінки, більш відомий як «жирова інфільтрація печінки», є станом, який можна виправити, та хвороба відступить при зміні декількох щоденних звичок. Якщо лікуватися вчасно, досить рідко хвороба може перерости в щось надто серйозне. Довідайтесь, як вилікувати жирову інфільтрацію печінки або стеатоз в нашій статті.
Як розпізнати стеатоз
Захворювання печінки під назвою стеатоз проявляється у тих, у кого у загальній масі печінки міститься від 5 до 10% жиру. Більшість людей, у яких спостерігається цей хворобливий стан, є віком старше п’ятдесяти років або хворіють на діабет.
Тим не менш, насправді, пацієнти зі стеатозом печінки не відчувають жодних ускладнень, про які варто згадувати. Стаетоз поділяють на два види:
- Алкогольна жирова інфільтрація печінки: викликана надмірним споживанням алкоголю. Це найбільш ранній етап такого захворювання печінки, як цироз печінки. Коли печінка ослаблена, вона починає накопичувати жири, які не в змозі розчепити. Якщо пацієнт припиняє вживати алкоголь, стан зникне сам по собі (після шести чи восьми тижнів утримування від вживання алкоголю). Без сумніву, якщо людина далі вживає алкогольні напої, в подальшому можуть виникнути більш важкі ускладнення.
- Безалкогольна жирова інфільтрація печінки: це не результат споживання алкоголю, хоча це також бути одним з ранніх причин цирозу печінки. Це захворювання формує «пошрамовану» оболонку замість здорової, що в довгостроковій перспективі перешкоджає органу функціонувати, як слід. Ожиріння, діабет другого типу, високий рівень холестерину, метаболічний синдром (також відомий як синдром Х), високі рівні тригліцеридів, або занадто швидка втрата ваги може привести до виникнення такого стану.
Що насправді дозволяє відрізнити таке захворювання печінки як стеатоз, так це те, що немає ніяких очевидних або особливо характерних симптомів, що робить хворобу важко діагностованою, та на ранніх стадіях її досить легко сплутати її з іншими захворюваннями. У міру прогресування хвороби з’являються попереджувальні ознаки, а саме:
- Вечірня тривога
- Фіброміалгія
- Високі рівні сечової кислоти, холестерину та тригліцеридів
- Випадання волосся
- Акне
- Бородавки на шиї і під пахвами
- Апное сну
- Втома
- Втрата апетиту
- Проблеми зі зниженням ваги
- Нудота
- Труднощі з концентрацією уваги
Природні лікувальні засоби для лікування жирової інфільтрації печінки
На додаток до використання деяких домашніх лікувальних засобів, для людей, які страждають на стеатоз печінки також важливо зробити деякі кардинальні зміни в способі життя, особливо такі, які стосуються харчування та деяких особистих звичок (таких, як надмірне вживання алкоголю та інших).
Лікування печінки може зайняти деякий час, пришвидшити процес може наполегливість пацієнта та його здатність облишити ті звички, які можуть поставити під загрозу здоров’я цього органу. Найбільш ефективні домашні засоби такі:
- Артишок: навіть не вагайтесь, а обов’язково додайте цей овоч у свій раціон, для того щоб поліпшити здоров’я печінки. Він не надто калорійний, є чудовим сечогінним засобом, допомагає регулювати рівень холестерину і цукру в крові, а також знижує всмоктування жирів – це далеко не всі переваги вживання артишоків для здоров’я. Ми радимо вживати свіжі артишоки, принаймні, два рази на тиждень, і готувати їх здоровими способами, такими як на пару, або запікати без спецій, соусів чи вершків.
- Мушмула: цей фрукт відомий за його корисні властивості при лікуванні багатьох різних хвороб, а одною з яких є стеатоз печінки. Це пов’язано з очисними властивостями, якими цей фрукт володіє, що, в свою чергу, покращує роботу печінки. Плоди мушмули можна вживати в їжу як десерт.
- Редька і буряк: обидва овочі можна додати у дієту, щоб зменшити набряк і очистити печінку. Вони дуже поживні та з містять малу кількість калорій. Редьку можна їсти сирою або нарізати в салати, а буряк можна варити та також додавати в салати або вживати як звичайну страву.
- Молочний чортополох або розторопша: цю рослину традиційно використовуєть в лікуванні жирової інфільтрації печінки. Висушене листя можна використовувати як трав’яний чай, який захищає цей орган і покращує його функції. Ви можете пити його три рази в день, з однією столовою ложкою розторопші на кожну чашку.
- Кульбаба: це один з найпотужніших очисних засобів, що допомагає очистити печінку і покращити її функції. Вам слід випивати три чашки чаю з кульбаби в день. Його готують з 1/4 літра окропу та однієї столової ложки кульбаби.
- Болдо: ця рослина надзвичайно популярна, тому що вона очищає від токсинів і усуває жири з печінки, що добре допомагає лікувати цей важливий орган. Ви можете пити чай з болдо після їжі, він також допоможе вам з травленням.
- Лимон: цей цитрусовий фрукт добре підходить для тих, хто не має будь-яких проблем зі сприйняттям кислоти. Додайте трохи лимонного соку до чорного чаю, салату, напою або інших харчових продуктів. Він є потужним очисним засобом для усього організму і печінки та допомагає усунути жири, які накопичуються в цьому органі.
- Імбир: деякі дослідження показали, що імбир може бути дуже корисним у процесі зниження жиру в печінці у зв’язку з тим, що імбир містить антиоксиданти, які допомагають знизити рівень тригліцеридів. Всипте дві чайні ложки подрібненого імбиру в киплячу воду, для того щоб зробити чашку чаю. Імбир також можна додавати подрібненим у різні салати.
- Цикорій: промийте та наріжте один кілограм свіжого цикорію. Подрібніть його у блендері і додайте в каструлю з кілограмом цукру. Доведіть до кипіння, та варіть поки цукор та цикорій не набудуть в’язкості сиропу. Зберігайте сироп у скляній пляшці зі щільною кришкою та пийте по чайній ложці на день.
- Грейпфрут: цей фрукт дуже добре підходить для тих, хто страждає на жирову інфільтрацію печінки, тому що він містить нарингенин, який активує хімічні речовини, відповідальні за руйнування жирних кислот. Грейпфрут також знижує рівень підшкірного жиру і зменшує метаболічний синдром – обидві причини, які часто пов’язані з виникненням жирової інфільтрації печінки.
- Beevi, SS, Mangamoori, LN y Gowda, BB (2012). Perfil polifenólico y propiedades antioxidantes de Rafhanus sativusL. Investigación de productos naturales, 26 (6), 557–563. https://doi.org/10.1080/14786419.2010.521884
- Claudia, D. C., Mosca, A., Alterio, A., Comparcola, D., Ferretti, F., & Nobili, V. (2018). Fatty liver disease. In Contemporary Endocrinology. https://doi.org/10.1007/978-3-319-68192-4_26
- Fan, J. G., & Cao, H. X. (2013). Role of diet and nutritional management in non-alcoholic fatty liver disease. Journal of Gastroenterology and Hepatology (Australia). https://doi.org/10.1111/jgh.12244
-
Flora, K., Hahn, M., Rosen, H. y Benner, K. (1998). Cardo mariano (Silybum marianum) para la terapia de enfermedades hepáticas. Revista estadounidense de gastroenterología, 93 (2), 139-143. https://doi.org/10.1111/j.1572-0241.1998.00139.x
- Kim, J., Ahn, M., Kim, S.-E., Lee, HS, Kim, HK, Kim, GO y Shin, T. (2017). Efecto hepatoprotector del rábano negro fermentado (Raphanus sativus L.var niger) en la lesión hepática inducida por CCl4 en ratas. Revista de Medicina Veterinaria Preventiva, 41 (4), 143-149. https://doi.org/10.13041/jpvm.2017.41.4.143
- Melzer, O. A., Rothkopf, M. M., & Ganjhu, L. (2014). Nonalcoholic fatty liver disease. In Metabolic Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1201/b17616
- Mirmiran, P., Amirhamidi, Z., Ejtahed, HS, Bahadoran, Z. y Azizi, F. (2017). Relación entre la dieta y la enfermedad del hígado graso no alcohólico: un artículo de revisión. Revista iraní de salud pública , 46 (8), 1007–1017.
- Mun, J., Park, J., Yoon, H.-G., Tú, Y., Choi, K.-C., Lee, Y.-H., Kim, K., Lee, J., Kim , O.-K. y Jun, W. (2019). Efectos del extracto de agua de Eriobotrya japonica sobre el deterioro del hígado graso alcohólico y no alcohólico. Journal of Medicinal Food, 22 (12), 1262-1270. https://doi.org/10.1089/jmf.2019.4493
- Ochoa, Christiam y Granda, Cecilia y Chapoñan, Martín y Borja, Rubén y Borjas, Paulo y Ortiz, Jhon y Ugaz, Graciela y Puerta, Eberth y Pucutay, Mario (2008). Efecto Protector de Peumus Boldus en ratas con toxicidad hepática inducida por Paracetamol. CIMEL Ciencia e Investigación Médica Estudiantil Latinoamericana, 13 (1), 20-25. [Fecha de Consulta 15 de Diciembre de 2020]. ISSN: 1680-8398. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=717/71720914005
- Vos, M. B., & Lavine, J. E. (2013). Dietary fructose in nonalcoholic fatty liver disease. Hepatology. https://doi.org/10.1002/hep.26299