10 продуктів, які борються з раком

Для того, щоб запобігти раку, потрібно додати до свого раціону харчування певні продукти - але в міру - та регулярно ходити на огляд до лікаря і, якщо потрібно, лікуватися.
10 продуктів, які борються з раком

Останнє оновлення: 07 листопада, 2018

Рак – це хронічне захворювання, від якого протягом багатьох століть страждали люди. Через те, що він дуже важкий і зазвичай вражає життєво необхідні органи, його найбільше бояться. Це одна із найнебезпечніших хвороб, які можуть розвинутися.

У багатьох випадках рак спрчиняє є генетична схильність, однак також виявлено, що спосіб життя має такий самий вплив, як будь-що інше.

Серед таких чинників постійна дія токсинів і забрудників із навколишнього середовища, що може підвищити ризик розвитку раку. Крім того, сполуки, які використовують для перероблення їжі або змінюють її на генетичному рівні можуть пов’язувати з цим захворюванням.

Без сумніву, споживання натуральних продуктів, які на 100 відсотків органічні та не містять пестицидів, може запобігти виникненню різноманітних розладів і проблем зі здоров’ям.

Саме тому у сьогоднішній статті ми хочемо поговорити про 10 продуктів, які борються з раком. Кожна людина має додати їх до свого раціону харчування, щоб вести здоровіший спосіб життя. Дізнайтеся більше саме зараз!

1. Червоне вино

Червоне вино

Келих червоного вина на день – це чудовий спосіб забезпечити організм важливими антиоксидантами та вітамінами.

Попри вміст алкоголю, червоне вино має ресвератрол, активну сполуку, яка, як було доведено, пригнічує ріст ракових клітин в різних частинах організму.

2. Гранат

Цей фрукт, який можна їсти цілим або просто пити його сік, славиться високим вмістом антиоксидантів, що сповільнюють вплив вільних радикалів (основної причини пошкодження клітин, які спричинюють рак).

Регулярне споживання граната сповільнює міграцію злоякісних клітин, знижуючи вірогідність розвитку метастазів.

3. Зелений чай

Зелений чай

Зелений чай став дуже популярним завдяки своїй здатності сприяти схудненню та боротися з раком.

У ньому містяться поліфеноли й інші антиоксиданти, що запобігають поділу ракових клітин, борються з пухлинами та знижують ризик їх розвитку в таких частинах організму:

  • товста кишка
  • пряма кишка
  • підшлункова залоза
  • легені
  • печінка
  • груди

4. Броколі

Броколі – це один із тих зелених овочів, які повинна їсти кожна людина щонайменше кілька разів на місяць. Вони мають високу концентрацію клітковини, що допомагає вивести шкідливі відходи з кишківника.

У броколі також міститься складник відомий як сульфорафан, який сприяє детоксикації печінки та запобігає росту пухлин в шлунково-кишковому тракті.

5. Кава

Споживання та навіть місцеве застосування кави позитивно впливає на профілактику раку шкіри. Усе це завдяки тому, що кофеїн нейтралізує білок, який називається ATR, що руйнує клітини, пошкоджені впливом УФ-променів.

6. Часник

Часник

Цей потужний лікувальний продукт не лише є одним із найкращих натуральних антибіотиків, він також відомий як засіб для боротьби з раком.

Завдяки вмісту сірки та багатьох вітамінів і мінералів часник запобігає різноманітним типам раку, у тому числі:

  • стравоходу
  • легенів
  • товстої кишки
  • шлунку

7. Горіхи

У горіхах містяться певні молекули відомі як фітостерини, які блокують рецептори естрогенів, сповільнюючи ріст злоякісних клітин.

Якщо ви додасте їх до свого раціону харчування, то зможете знизити ризик виникнення:

  • Раку грудей
  • Раку простати
  • Раку товстої кишки

8. Цитрусові

Цитрусові фрукти

У цитрусових фруктах: лимонах, апельсинах та грейпфрутах – міститься багато лімонену, сполуки, яка стимулює роботу лімфоцитів, щоб вони боролися з певними типами раку.

9. Персики

Згідно з кількома дослідженнями, у персиках містяться певні поживні речовини, які вбивають ракові клітини, що завдають шкоди важливим тканинам організму.

Екстракт персика є потенційним елементом для розвитку засобів від раку грудей в майбутньому, адже він діє на пошкоджені клітини, не вражаючи тих, що здорові.

10. Орегано

Орегано

Ця ароматична трава, яку так часто використовують на кухні, також містить карвакрол, сполуку, яка вбиває злоякісні клітини, знайдені в простаті.

До того ж, виявлено, що орегано бореться із запаленням та інфекціями. І те, й інше важливо для зниження ризику виникнення раку.

Чи можливо запобігти рак, якщо їсти ці продукти у великих кількостях? 

Лише тому, що ці продукти володіють певними властивостями, що запобігають раку або борються з ним, не варто їсти їх цілими днями. Суть у тому, щоб додати їх до свого раціону харчування (завжди в здорових порціях).

До того ж, важливо пам’ятати, що хоча вони й мають певний позитивний вплив на процес лікування, це не робить їх чудодійними ліками, що можуть побороти рак.

Намагайтеся дотримуватися здорового режиму харчування і, якщо ви справді в зоні ризику, звертайтесь до лікаря регулярно, рак краще діагностувати якомога раніше.



  • Kris-Etherton, P. M., Hecker, K. D., Bonanome, A., Coval, S. M., Binkoski, A. E., Hilpert, K. F., … Etherton, T. D. (2002). Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. The American Journal of Medicine.
  • Jurenka, J. (2008). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
  • Czapski, J. (2009). Cancer Preventing Properties of Cruciferous Vegetables. Vegetable Crops Research Bulletin. https://doi.org/10.2478/v10032-009-0001-3
  • Gaascht, F., Dicato, M., & Diederich, M. (2015). Coffee provides a natural multitarget pharmacopeia against the hallmarks of cancer. Genes and Nutrition. https://doi.org/10.1007/s12263-015-0501-3
  • Iciek, M., Kwiecień, I., & Włodek, L. (2009). Biological properties of garlic and garlic-derived organosulfur compounds. Environmental and Molecular Mutagenesis. https://doi.org/10.1002/em.20474
  • Vadivel, V., Kunyanga, C. N., & Biesalski, H. K. (2012). Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.01.004
  • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
  • Noratto, G., Porter, W., Byrne, D., & Cisneros-Zevallos, L. (2009). Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf900259m
  • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.