12 продуктів для зміцнення печінки

12 продуктів для зміцнення печінки
12 продуктів для зміцнення печінки

Останнє оновлення: 09 грудня, 2018

Печінка є другим за розміром органом в організмі людини, і від неї залежить ваше життя і здоров’я. Організм людини усуває токсини через печінку, фільтрує кров і не дає шкідливим речовинам впливати на інші частини тіла.

Зміцнення печінки може бути здійснене шляхом включення до раціону деяких харчових продуктів та відмови від шкідливих звичок.

Тут ми розповімо вам про найкращі продукти для зміцнення печінки.

Важливість печінки

печінка

Ви можете недооцінювати вашу печінку й думати, що це просто “ще один орган”, як і легені, шлунок та серце. Однак її робота так само важлива, як і перекачування крові або постачання кисню.

Печінка працює над усуненням токсинів, які накопичуються в організмі.

Це означає, що ваше тіло залишається чистим завдяки печінці. Проблеми виникають, коли вона перевантажується: коли їй доводиться виводити надто багато “відходів”, вона насичується й більше не може виконувати свою роботу.

Це призводить до різних захворювань і симптомів.

Печінка також відповідає за вироблення жовчі – інший спосіб детоксикації організму та метаболізму жирів і білків з продуктів, які ви їсте.

Якщо цей орган не працює належним чином, ваше тіло не в змозі очистити себе або поглинати поживні речовини.

Очі, головний мозок, серце й нирки залежать від роботи печінки. Вона потрібна, щоб вивести алкоголь та ліки з крові.

Вона відіграє важливу роль у знищенні хворих червоних кров’яних тілець, розщепленні гемоглобіну та інсуліну, а також зберіганні вітамінів і мінералів.

Тепер ви розумієте, чому ми називаємо її найважливішим органом у людському тілі!

Продукти для зміцнення печінки

Важливо правильно харчуватися, щоб ваша печінка працювала менше й більш ефективно виводила токсини й здійснювала метаболізм жирів.

Перші симптоми, які з’являються, коли печінка слабка або хвора:

  • головний біль
  • збільшення ваги
  • неприємний запах з рота
  • втома
  • алергія
  • харчові алергії

Ось деякі продукти, які ми рекомендуємо їсти, щоб уникнути цих проблем:

Часник

часник для зміцнення печінки

Часник дуже корисний у багатьох смислах. Наприклад, він містить сірку, яка активізує ферменти печінки та прискорює процес виведення токсинів.

Він також містить аліцин та селен – поживні речовини, які захищають печінку та сприяють детоксикації.

Грейпфрут

Грейпфрут є прекрасним джерелом вітаміну С і антиоксидантів. Обидва необхідні для очищення печінки.

Цей фрукт також стимулює виробництво ферментів і підтримує роботу печінки, оскільки він прискорює спалення жирів, а не зберігає їх.

Сочевиця

Сочевиця – найкраща бобова культура для зміцнення печінки завдяки високим рівням амінокислоти аргініну.

Цей компонент допомагає очистити організм від аміаку – токсичної сполуки, яка викликає неврологічні проблеми, таких як сплутаність думок і виснаження.

Капуста

До цієї групи входять броколі, брюссельська капуста та червона капуста.

Вони є потужними способами зміцнення печінки, оскільки вони містять хімічні речовини, які допомагають нейтралізувати токсини.

Наприклад, курцям рекомендують їсти ці овочі, щоб вивести з організм нітрозаміни, які наявні в сигаретному димі.

Зелений чай

зелений чай

Зелений чай відомий тим, що він сповнений антиоксидантів. Він здатний знижувати кількість жиру, що накопичується у печінці, і тим самим допомагає оптимізувати її роботу.

Це ідеальне рішення, якщо ви хочете зменшити шкоду та запобігти дії токсинів.

Помідори

Крім того, що вони смачні та зволожувальні, помідори містять потужний очищувач печінки – глутатіон.

Вони також забезпечують лікопін, який захищає від раку шкіри, грудей, легенів та печінки.

Зелень

Рукола і шпинат – це овочі, без яких ви не зможете обійтися.

Вони дуже хороші “очисники”, які нейтралізують вплив важких металів, які пошкоджують вашу печінку. Вони також стимулюють утворення жовчі та знищують пестициди та гербіциди, які ви споживаєте з продуктами.

Лимон

Цей цитрусовий фрукт має так багато переваг для здоров’я, що його купують досить часто. Він здатен очищати печінку та сприяти її детоксикації.

Крім того, лимонна вода натщесерце стимулює вироблення жовчі та рух кишківника, а також очищає ваш шлунок і товсту кишку.

Авокадо

Цей смачний фрукт підтримує здоров’я печінки, захищаючи її від перевантаження токсинами з продуктів, які ви їсте.

Одне авокадо на тиждень може зцілити цей орган, якщо він пошкоджений. Спробуйте як закуску!

Куркума

куркума

Куркума має особливий смак і аромат. Це один із “фаворитів” печінки, тому що вона сприяє детоксикації та боротьбі з канцерогенними клітинами.

Додайте її до салату, макаронних виробів або супу!

Горіхи

Горіхи дадуть вам хорошу дозу аргініну, глутатіону та омега-3 жирних кислот (які вважають “хорошими” жирами).

Волоські горіхи детоксикують печінку від аміаку, окислюють вашу кров і покращують функції печінки.

Буряк

Буряк є потужним засобом для очищення крові, який здатний поглинати важкі метали, які потрапляють в організм із їжі або з повітря.

Якщо ви приготуєте салат із сирого буряку та моркви, ви подвоїте переваги цього овочу, оскільки обидва містять бета-каротин і флавоноїди, а також інші лікувальні поживні речовини.

На що ви чекаєте? Додайте ці чудові продукти до раціону якомога швидше!



  • Morisco, F., Vitaglione, P., Amoruso, D., Russo, B., Fogliano, V., & Caporaso, N. (2008). Foods and liver health. Molecular Aspects of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mam.2007.09.003
  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. How does the liver work? 2009 Sep 17 [Updated 2016 Aug 22]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393/
  • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016;5:2. Published 2016 Jan 27. doi:10.4103/2277-9175.174962
  • Madrigal-Santillán, E., Madrigal-Bujaidar, E., Álvarez-González, I., Sumaya-Martínez, M. T., Gutiérrez-Salinas, J., Bautista, M., … Morales-González, J. A. (2014). Review of natural products with hepatoprotective effects. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v20.i40.14787
  • Ozsoy Y, Coskun T, Yavuz K, Ozbilgin K, Var A, Ozyurt B. The effects of L-arginine on liver damage in experimental acute cholestasis an immunohistochemical study [published correction appears in HPB Surg. 2013;2013:492846. Ozsoy, Mustafa [removed]; Namlı, Kemal [corrected to Ozbilgin, Kemal]]. HPB Surg. 2011;2011:306069. doi:10.1155/2011/306069
  • Yoshida, K., Ushida, Y., Ishijima, T., Suganuma, H., Inakuma, T., Yajima, N., … Nakai, Y. (2015). Broccoli sprout extract induces detoxification-related gene expression and attenuates acute liver injury. World Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3748/wjg.v21.i35.10091
  • Jiang W, Guo MH, Hai X. Hepatoprotective and antioxidant effects of lycopene on non-alcoholic fatty liver disease in rat. World J Gastroenterol. 2016;22(46):10180–10188. doi:10.3748/wjg.v22.i46.10180
  • Farzaei MH, Zobeiri M, Parvizi F, et al. Curcumin in Liver Diseases: A Systematic Review of the Cellular Mechanisms of Oxidative Stress and Clinical Perspective. Nutrients. 2018;10(7):855. Published 2018 Jul 1. doi:10.3390/nu10070855
  • Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu7042801

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.