5 домашніх засобів для зниження рівня сечової кислоти
Ви знаєте, чому потрібно використовувати спеціальні засоби для зниження рівня сечової кислоти?
Річ у тім, що накопичення сечової кислоти в організмі, відоме під назвою гіперурикемія, може спричинити запальні реакції та проблеми зі здоров’ям, які суттєво погіршують якість життя людини.
Ця речовина виробляється, коли організм розкладає пурини, які містяться в їжі, і вони потрапляють у кровотік та нирки для подальшого виведення.
Проблеми виникають, якщо цієї кислоти накопичується забагато. Причини можуть бути різні: іноді погіршується здатність організму виводити сечову кислоту, а в деяких випадках її рівень занадто високий.
Як наслідок, виникають неприємні відчуття в суглобах, ниркові камені, подагра й інші розлади, які з часом лише ускладнюються, якщо не почати лікувати їх одразу.
Хороша новина в тому, що є натуральні способи зниження рівня сечової кислоти. Є низка засобів, які стимулюють роботу нирок, сприяючи виведенню цієї речовини із сечею.
У цій статті ми хочемо докладніше розповісти про 5 рецептів, щоб ви взяли їх на замітку та використовували за потреби.
Записуйте.
Ось ще одна цікава стаття: Артишок та лимонна вода для виведення сечової кислоти
5 домашніх засобів для зниження рівня сечової кислоти
1. Тепла вода та яблучний оцет
Органічні кислоти в яблучному оцті, особливо яблучна кислота, стимулюють розщеплення сечової кислоти, що запобігає утворенню кристалів і розвитку запальних процесів.
Цей натуральний інгредієнт сприяє очищенню крові та регулює рівень pH в організмі.
Інгредієнти
- 2 столові ложки яблучного оцту (20 мл)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування
- Розчиніть яблучний оцет у склянці теплої води.
Метод прийому
- Пийте теплу воду з яблучним оцтом вранці натщесерце, а потім ще раз в обід.
- Лікування має тривати 2-3 тижні без перерв.
2. Настій кропиви
Очисні властивості листя кропиви можна використовувати для виведення токсинів із крові та зниження рівня сечової кислоти.
Натуральні сполуки, які в ній містяться, покращують роботу нирок і допомагають очистити сечовивідні шляхи, запобігаючи утворенню обструкцій.
Інгредієнти
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 столова ложка листя кропиви (10 г)
Спосіб приготування
- Нагрійте склянку води й, коли вона почне кипіти, додайте листя кропиви.
- Накрийте напій і дайте йому настоятися 10 хвилин.
Метод прийому
- Пийте настій двічі на день протягом 10 днів.
3. Настій із хвоща
Хвощ – це рослина з очисними та протизапальними властивостями, яка стимулює зниження рівня сечової кислоти завдяки активнішому виробленню сечі.
Її антиоксиданти захищають організм від негативного впливу вільних радикалів, знижують ризик розвитку ниркових каменів тощо.
Інгредієнти
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 столова ложка хвоща (10 г)
Спосіб приготування
- Закип’ятіть склянку води та додайте хвощ.
- Дайте суміші настоятися 10 хвилин, а потім зцідіть.
Метод прийому
- Щойно прокинетеся вранці, випийте склянку настою натщесерце, а потім ще 2 або 3 порції протягом дня.
- Пийте цей засіб щонайменше впродовж 2 тижнів поспіль.
4. Настій верби
Завдяки здатності настою верби стимулювати розщеплення пуринів, його можна використовувати як допоміжний засіб для зниження рівня сечової кислоти.
Крім того, він має протизапальні властивості, які знімають біль у суглобах і полегшують лікування подагри.
Інгредієнти
- 1 чайна ложка кори верби (5 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування
- Насипте кору верби в склянку киплячої води та залиште настоятися на 10 хвилин.
- Зцідіть рідину та випийте її.
Метод прийому
- Випивайте склянку настою із кори верби вранці (приблизно о 9 годині).
- Якщо хочете, можете також змочити шматок тканини в теплому настої та прикладати безпосередньо туди, де болить.
5. Цибулевий чай
Хоча його смак, мабуть, складно назвати найприємнішим, цибулевий чай має детоксикуючі властивості, які допомагають контролювати гіперурикемію.
Він містить антиоксиданти та натуральні кислоти, що очищають кров і стимулюють розщеплення кристалів сечової кислоти в нирках.
Інгредієнти
- 1/2 цибулі
- 2 склянки води (500 мл)
- 1 столова ложка меду (25 г)
Спосіб приготування
- Дрібно наріжте половину цибулі, насипте її в каструлю з двома склянками води та закип’ятіть суміш.
- Потримайте вариво на маленькому вогні 10 хвилин, а потім вимкніть.
- Дайте суміші настоятися, після цього зцідіть її та підсолодіть медом.
Метод прийому
- Випивайте одну склянку цибулевого чаю вранці, а потім ще одну в обід.
- Продовжуйте лікування протягом щонайменше 2 тижнів поспіль.
- Adams, M. (2015). Dieta con bajo contenido de purina. Western New York Urology Assoaciates. https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=226889
- Bokelmann, J. (2022). Horsetail (Equisetum arvense). Medicinal Herbs in Primary Care, 457-461. https://www.researchgate.net/publication/355081935_Horsetail_Equisetum_arvense
- Collins, M., Saag, K., Singh, J. (2019). Is there a role for cherries in the management of gout?. Therapeutic Advances in Musculoskeletal Disease, 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6535740/
- Dalbeth, N., Palmano, K. (2011) Effects of dairy intake on hyperuricemia and gout. Current Rheumatology Reports, 13(2), 132-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21188562/
- Haidari, F., Rashidi, M., Keshavarz, S., et al. (2008) Effects of onion on serum uric acid levels and hepatic xanthine dehydrogenase/xanthine oxidase activities in hyperuricemic rats. Pakistan Journal of Biological Sciences, 11(14), 1779-1784. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18817216/
- Jurczak-Amroziewicz, R., Regula, J. (2016). Plant materials used in supporting the treatment of gout. Nauka Przyroda Technologie, 10(4). https://www.npt.up-poznan.net/volume10/issue4/abstract-58.html
- Kumari, K., Khasu, S., Thapa, R., Lamsal, A., Bhandari, S., Maharjan, R., Shrestha, S., Shrestha, J. (2022). Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review. Helyon, 8(6). https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022010052
- Park, K., Kim,H., Ahn, H., Kim,S., Park,E., Yim,S., Jun, J. (2016) Effects of coffee consumption on serum uric acid: systematic review and meta-analysis. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 45(5), 580-586. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26905267/
- Shirasawa, T., Ochiai,H., Yoshimoto, T., Nagahama, S., Watanabe, A., Yoshida, R., Kokaze, A. (2020). Cross-sectional study of associations between normal body weight with central obesity and hyperuricemia in Japan. BMC Endocrine Disorders, 20(2). https://bmcendocrdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12902-019-0481-1
- Wang, Q., et al. (2018). Enhanced oral bioavailability and anti-gout activity of [6]-shogaol-loaded solid lipid nanoparticles. International Journal of Pharmaceutics, 550(1-2), 24-34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30125653/
- Wang, H., Cheng, L., Lin, D., Ma, Z., Deng, X. (2017) Lemon fruits lower the blood uric acid levels in humans and mice. Scientia Horticulturae, 220, 4-10. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304423817301851
- Xue, X., et al. (2021) The efficacy and safety of citrate mixture vs sodium bicarbonate on urine alkalization in Chinese primary gout patients with benzbromarone: a prospective, randomized controlled study. Rheumatology (Oxford); 18(6), 2661-2671. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33211886/