5 дивовижних маловідомих переваг селери
Селера – це їстівна рослина, яка належить до родини селерових (зонтикових, окружкових). Як ви можете собі уявити, вона має безліч чудових властивостей, які позитивно впливають на здоров’я людини. Сьогодні ми хочемо розповісти про деякі дивовижні властивості цього смачного овочу. Неодмінно додайте селеру до свого звичного раціону.
Як правильно вживати селеру
Дика селера походить із болотистого, помірного клімату Центральної Європи та Західної Азії. Утім, деякі історики переконані, що насправді вона родом із країн, розташованих уздовж берегів Середземного моря.
Перша інформація про вирощування цієї рослини вказує на VIII та IX століття. Наприклад, її часто використовували єгиптяни, римляни та греки. Навіть Гіппократ колись радив використовувати селеру як сечогінний засіб.
Однак відомості про її корисні властивості поширилися Європою лише в середньовіччі, і люди почали дедалі частіше вирощувати цю рослину.
Їсти селеру дуже важливо всім, хто хоче позбутися зайвих кілограмів. Річ у тім, що вона містить лише 16 калорій на 100 грамів і на 95% складається з води.
Крім того, якщо їсти селеру сирою, високий вміст клітковини, яким вона славиться, змушує людину ретельно жувати, а це швидше дарує відчуття ситості.
Тому погляньмо ретельніше на цю й багато інших корисних властивостей селери.
Читайте статтю: 9 несподіваних причин їсти більше селери
Дивовижні переваги селери
Селера в раціоні має багато переваг для здоров’я людини. Ось деякі з них:
1. Сприяє належному згортанню крові
Селера – це чудове джерело вітаміну K, який є надзвичайно важливим для згортання крові. В одній склянці селери міститься 30% рекомендованої денної дози цього вітаміну.
2. Селера захищає серце
Ця добре знана рослина позитивно впливає на стан серцево-судинної системи. А саме:
- регулює кров’яний тиск (усе завдяки вмісту калію);
- знижує рівень холестерину. Клітковина допомагає вивести холестерин із кишківника, тому він не потрапляє в кров;
- насамкінець, вона має заспокійливий ефект, оскільки містить фітохімічну сполуку фаллід (phallid).
3. Вона має протизапальні властивості
Антиоксиданти, які містить селера, допомагають зменшити запалення. Особливо якщо у вас подагра або артрит.
Крім того, флавоноїди в цій рослині захищають і зміцнюють суглоби та їхні сполучні тканини.
4. Піклується про травну систему
Селеру століттями використовували для лікування печії. Однак вона має значно більше корисних для травної системи властивостей.
Наприклад, селера:
- запобігає закрепам, адже містить багато клітковини;
- стимулює вироблення слини та шлункових соків, що допомагає людям із повільним або поганим травленням;
- покращує стан слизової оболонки шлунка;
- запобігає утворенню виразок.
5. Це чудовий очищувальний засіб
Цей неймовірний овоч допомагає організму вивести токсини та відходи, які більше йому не потрібні.
Селера також дуже ефективно допомагає позбутися каменів у нирках і жовчному.
Але це ще не все…
Одна з найбільших переваг цього овочу полягає в тому, що його можна їсти як в сирому, так і в приготованому вигляді. На відміну від інших овочів, селера зберігає свої властивості під час обробки парою.
Якщо вам не подобається їсти цей овоч сирим, приготуйте його, і ви не втратите жодної корисної властивості!
Насамкінець, ми хочемо розповісти про ще одну перевагу. Селера робить чоловіків привабливішими.
Ми не жартуємо. Ця рослина містить багато андростенону й андростенолу, які є чоловічими феромонами. Багато науковців переконані, що ці сполуки збільшують привабливість чоловіків.
Як би там не було, завжди корисно додати селеру до меню свого партнера чи й власного. Це дивовижний спосіб подбати про здоров’я!
- Allergy UK. (10 de enero de 2022). Celery Allergy. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.allergyuk.org/resources/celery-allergy/
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades (25 de agosto de 2021). Cómo hacer uso de las frutas y las verduras para ayudar a controlar el peso. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.cdc.gov/healthyweight/spanish/healthyeating/fruitsandvegetables.html
- Diario Oficial de la Unión Europea. Parlamento y Consejo Europeo. (25 de octubre de 2011). REGLAMENTO (UE) No 1169/2011. Pp: 44. Consultado el 25 de setiembre de 2023. https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:ES:PDF
- Gupta, E. (s.f.). GERD Diet: foods that help with acid reflux (heartburn). John Hopkins Medicine. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/gerd-diet-foods-that-help-with-acid-reflux-heartburn
- Hartley, L., May, M. D., Loveman, E., Colquitt, J. L., & Rees, K. (2016). Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2016 (1). https://www.cochrane.org/CD011472/VASC_dietary-fibre-prevent-cardiovascular-disease
- Harvard T. H. Chan. School of Public Health. (Abril 2022). Fiber. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/
- Hedayati, N., Naeini, M. B., Mohammadinejad, A., & Mohajeri, S. A. (2019). Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: a review of existing evidences. Phytotherapy Research. 33 (12): 3040-3053. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
- Kooti, W., & Daraei, N. (2017). A review of the antioxidant activity of celery (Apium graveolens L). Journal of Evidence-based Complementary & Alternative Medicine. 22 (4): 1029–1034. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871295/
- Mount Sinai. (s.f.). Celery seed. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.mountsinai.org/health-library/herb/celery-seed
- National Institutes of Health. (5 de marzo de 2019). Potasio. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 25 de setiembre de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-DatosEnEspanol/
- NHS Cambridge University College. (s.f.). Kidney stones, diet and lifestyle: frequently asked questions. Consultado el 26 de setiembre de 2023. https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/kidney-stones-diet-and-lifestyle-frequently-asked-questions/
- Phaniendra, A., Jestadi, D. B., & Periyasamy, L. (2015). Free radicals: properties, sources, targets, and their implication in various diseases. Indian journal of clinical biochemistry. 30 (1): 11–26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4310837/