6 продуктів, які можуть викликати появу каменів у нирках

Камені в нирках можуть завдавати багато болю. Ось чому варто уникати продуктів, які можуть призвести до їхнього утворення, і збільшити споживання води.
6 продуктів, які можуть викликати появу каменів у нирках

Останнє оновлення: 03 грудня, 2018

Камені в нирках – це дуже маленькі тверді фрагменти, які не можуть вийти самі по собі. Вони застрягають у сечових шляхах, викликаючи сильний біль.
Камені в нирках можуть бути викликані багатьма факторами.

Правильне харчування має важливе значення для запобігання утворення каменів у нирках. Крім того, це допоможе вам витримати їх, якщо вони вже є у вас.

Зрештою: “грам профілактики вартий кілограма лікування“.

камені в нирках

Ось чому ми розповімо вам, які продукти варто припинити їсти, якщо ви схильні до утворення каменів у нирках або мали їх у минулому.

Необхідно намагатися уникати цих продуктів або вживати їх обережно, особливо якщо ви схильні до сечокам’яної хвороби.

Погляньмо на них.

Камені в нирках та продукти, які сприяють їх появі

1. Кофеїн

Кава
Кава – це головна родзинка ранку. Вона може допомогти вам прокинутися або невтомно працювати в офісі, але вона також завдає шкоди.

Одним із наслідків надмірного її споживання є те, що вона змушує нирки працювати інтенсивніше, і збільшується шанс утворення каменів.

Кофеїн наявний не тільки в каві, але й також в чаях і газованих напоях.

Ці напої підвищують рівень кальцію в сечі, що в довгостроковій перспективі може призвести до ниркової недостатності.

2. Червоне м’ясо

Червоне м'ясо
Білки тваринного походження і жири пов’язані з утворенням каменів та хворобами нирок.

Якщо ваш раціон містить забагато червоного м’яса, ви маєте знати, що організму важко позбутися компонентів, які воно містить.

До його складу входить сечова кислота та пурини. Коли їхні рівні занадто високі, ви можете захворіти на подагру або камені в нирках.

Інші продукти з високим вмістом пуринів: спаржа, квасоля і капуста. Намагайтеся не їсти їх занадто багато протягом короткого періоду часу. Це може допомогти запобігти появі каменів у нирках через накопичення сечової кислоти.

3. Штучні підсолоджувачі

Ми використовуємо їх, щоб підсолодити десерти та чаї. Вони наявні в дієтичних напоях, їх можна знайти в багатьох низькокалорійних продуктах.

Ми можемо думати, що вони кращі, ніж цукор, але насправді вони мають багато серйозних побічних ефектів, зокрема камені та погіршення роботи нирок.

4. Сіль

Сіль
Одна з найпоширеніших проблем раціону людей – це споживання натрію.

Навіть якщо ви не додаєте його в домашні страви, приготовані продукти містять забагато натрію. Навіть солодощі!

Споживання занадто великої кількості солі сприяє затримці рідини й утворенню каменів у нирках. Організм не може позбутися надлишку натрію, який зрештою зберігається в нирках.

Крім того, вона підвищує кров’яний тиск і сприяє набиранню зайвої ваги.

5. Молюски

Морські продукти та камені в нирках
Людям, схильним до сечокам’яної хвороби, варто уникати продуктів з високим вмістом оксалатів. Ця органічна сполука сприяє накопиченню натрію і кальцію в нирках.

Їжа, яка містить найбільше щавлевої кислоти, – це молюски.

Зелень, шоколад, горіхи теж містять її досить багато.

Варто знизити споживання горіхів, висівок та буряку, якщо ви хочете запобігти появі каменів у нирках.

Селера і печінка також містять невелику кількість щавлевої кислоти.

Пам’ятайте, що не варто перевищувати дозу, яка становить 50 мг на добу.

Для зменшення всмоктування оксалатів, треба їсти продукти, багаті на кальцій. Якщо споживати обидві сполуки, вони легше проходитимуть крізь нирки.

6. Молочні продукти

Молочні продукти – це важлива і дуже популярна частина раціону людей.

Ці продукти містять багато кальцію та необхідні для росту і зміцнення кісток. Однак вони не підходять людям, які прагнуть позбутися каменів у нирках.

Споживання молока, йогурту або сиру збільшує виведення кальцію з сечею, що ускладнює ліквідацію каменів у нирках і відходів.

Оскільки нестача кальцію в раціоні пов’язана з підвищеним ризиком утворення каменів у нирках, рекомендоване його помірне споживання.

Інакше кажучи, не вилучайте кальцій зі свого раціону, але намагайтеся отримувати його з різних джерел, таких як, наприклад, мигдаль.

Що треба їсти, щоб запобігти появі каменів у нирках?

Пиття води
Тепер, коли у вас є список продуктів, від яких варто триматися подалі, погляньмо на продукти, які потрібно їсти.

Окрім здорового харчування і хороших звичок (йдеться про фізичні вправи, уникання куріння і активніший спосіб життя), радимо пити щодня не менш ніж 12 склянок води.

Відома кількість становить 8 чашок на день, але люди зі схильністю до сечокам’яної хвороби повинні збільшити цю кількість.

Якщо ви вип’єте 12 склянок води на день, то ваше тіло виробить 8 склянок сечі. Вода не тільки містить мало натрію, але й допомагає позбавитися від відходів, які накопичуються в сечовому тракті.

Якщо вам не подобається пити воду саму по собі, ви можете приготувати смузі, сік або чай. Ви навіть можете додати лимон або інші фрукти, щоб надати їй особливого смаку. У такий спосіб ви також підживите організм необхідними поживними речовинами.

Пам’ятайте, що кава, алкоголь і газовані напої сюди не входять!



  • Han H, Segal AM, Seifter JL, Dwyer JT. Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clin Nutr Res. 2015;4(3):137–152. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137
  • Gul Z, Monga M. Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. Korean J Urol. 2014;55(12):775–779. doi:10.4111/kju.2014.55.12.775
  • Tracy, C. R., Best, S., Bagrodia, A., Poindexter, J. R., Adams-Huet, B., Sakhaee, K., … Pearle, M. S. (2014). Animal protein and the risk of kidney stones: A comparative metabolic study of animal protein sources. Journal of Urology192(1), 137–141. https://doi.org/10.1016/j.juro.2014.01.093
  • Johnson RJ, Perez-Pozo SE, Lillo JL, et al. Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC Nephrol. 2018;19(1):315. Published 2018 Nov 8. doi:10.1186/s12882-018-1105-0
  • Damasio PC, Amaro CR, Cunha NB, et al. The role of salt abuse on risk for hypercalciuria [published correction appears in Nutr J. 2011;10:63]. Nutr J. 2011;10:3. Published 2011 Jan 6. doi:10.1186/1475-2891-10-3

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.