5 продуктів, після яких не хочеться солодкого
Раптові перекуси є однією з найпоширеніших причин ожиріння. Хочеться солодкого і ви починаєте неконтрольовано їсти яку-небудь нездорову їжу, з високим вмістом цукру, борошна та неякісних жирів.
Такі продукти досить часто взагалі не дають організму поживних речовин, дуже швидко перетворюються на запаси і починають назбируватися в ділянках, схильних до накопичення жиру.
У цій статті ми спочатку розповімо про деякі продукти, які допоможуть перебороти імпульсивну потребу з’їсти щось солодке. На них варто звернути увагу, адже досить часто таке харчування призводить до дисбалансу рівня глюкози в крові.
Корисні цукерки
Секрет тих продуктів, про які ми розповімо далі, у тому, що самі по собі вони солодкі. Деякі – завдяки вмісту корисних цукрів, інші – через інший тип поживних речовин із солодким смаком. Утім усі вони без винятку допомагають вгамувати потребу з’їсти щось солодке.
Рівень глюкози в організмі постійно коливається, саме тому іноді ми відчуваємо потребу їсти щось із цукром. А ці продукти зможуть замінити шкідливі перекуси.
Кориця
Ця дивовижна спеція, яку використовують як натуральний лікувальний засіб від II типу діабету, знижує рівень цукру в крові та сповільнює спорожнення шлунка, а це зменшує потребу солодких перекусів, які ми дуже любимо собі дозволяти після прийомів їжі. Адже кожен хоче себе потішити саме солодкими смаколиками після того, як поїв.
Як її споживати?
Існує багато способів споживання кориці. Спробуйте використовувати цейлонську корицю, яку вважають однією з найкорисніших. Її можна їсти:
- У будь-якій випічці чи солодкому десерті: бісквіт, пиріг, морозиво тощо.
- У вигляді настоянки, після їжі.
- Разом із медом натщесерце.
Гарбуз
У гарбузах міститься багато вуглеводів, але також і вдосталь клітковини, яка забезпечує їх поступове засвоєння. Саме тому вони сприяють збалансованому та стабільному рівню цукру в крові.
Важливо зазначити, що люди, які їдять занадто багато цукерок, досить часто мають також проблеми з кишковими паразитами, навіть якщо не впевнені в цьому. Ці паразити посилюють бажання перекусити чимось солодким, адже так вони живляться. Саме тому ми радимо вам їсти також насіння гарбуза – один із найстаріших допоміжних засобів.
Як його споживати?
Хоча найчастіше його споживають у готовому вигляді, гарбузове насіння можна також їсти сирим або терти і додавати в салати. А якщо ви приготуєте його, може вийти надзвичайно смачний крем-суп.
Завдяки солодкому смаку гарбуз можна нарізати смужками, ніби карпаччо, та запекти з невеликою кількістю кориці. Цей рецепт чудово підійде для десерту.
Їжте моркву, коли хочеться солодкого
Морква також містить складні вуглеводи, які, перш ніж стати цукром, ще повинні перетравитися. Як і у випадку з гарбузом, вони поглинаються поступово, тому приглушують бажання з’їсти щось солодке.
Як її споживати?
Також можна натерти її та додавати до різних страв як гарнір або до салатів, супів чи навіть бутербродів.
Солодка картопля
Існує багато видів солодкої картоплі, яких об’єднує дещо солодкий присмак. У солодкій картоплі міститься багато натуральних цукрів. Утім не варто турбуватись, адже їх високий вміст компенсується значною кількістю клітковини. Якщо вдаватися до деталей: у солодкій картоплі міститься пектин, клітковина, яка сповільнює засвоєння цукрів.
Як її споживати?
Солодка картопля дуже ситна, але ми не радимо їсти її в другій половині дня. Найкраще приготувати щось із картоплі вранці або навіть на обід. Можете запекти її або зварити, як і звичайну.
Стевія
Ця рослина родом з Парагваю здобуває все більшу популярність як натуральний підсолоджувач завдяки численним корисним властивостям. Варто особливо відзначити те, що вона допомагає регулювати рівень глюкози в крові, схоже до кориці.
Крім того у стевії взагалі немає калорій, саме тому ви зможете перестати їсти стільки солодкого. Завдяки дивовижній солодкості цієї рослини ви не будете відчувати потребу їсти інші цукри.
Як її споживати?
Зі стевією ви зможете підсолоджувати собі настої, лимонад та напої натуральним способом.
Зображення люб’язно надані alpha, ccharmon, and sweetbeetandgreenbean.
- Hamilton, J., Fawson, S., May, J., Andrade, J., & Kavanagh, D. J. (2013). Brief guided imagery and body scanning interventions reduce food cravings. Appetite, 71, 158-162.
- Hunt, D. (1987). No more cravings. Warner Books.