7 причин вживати шпинат щодня

Якщо вживати шпинат щодня, можна не лише відрегулювати рівень холестерину у крові, але й запобігти розвитку порушень у роботі циркуляційної та серцево-судинної систем.
7 причин вживати шпинат щодня

Останнє оновлення: 06 лютого, 2019

Чи відомо вам про незліченну кількість причин вживати шпинат щодня? Деякі люди не люблять смак цього овоча, тоді як інші заслужено вважають свіжий шпинат одним із найкращих джерел незамінних корисних речовин, а тому регулярно готують на його основі поживні смузі та вітамінні салати.

Основні причини вживати шпинат щодня

Не всі свіжі овочі містять таку саму кількість незамінних вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів, як свіжий шпинат. Саме тому шпинат неодмінно має бути в щоденному раціоні тих, хто піклується про своє здоров’я.

Цей зелений овоч забезпечує дітей незамінними поживними речовинами, поповнює запаси енергії в організмі дорослих людей, а також допомагає зміцнити організм та покращити самопочуття людей зрілого віку. До того ж страви та натуральні засоби на основі шпинату мають здатність стимулювати когнітивну функцію головного мозку.

Не варто забувати про величезну кількість способів приготування та споживання цього корисного овоча. Ба більше, ви можете користуватися неймовірними перевагами шпинату у будь-яку пору року, як взимку, так і влітку. Є багато простих рецептів з додаванням шпинату, проте під час приготування цього зеленого овоча необхідно пам’ятати про найкращі способи збереження його корисних властивостей.

Перш за все не забувайте регулярно мити листя шпинату перед подальшим застосуванням. Для підвищення властивостей овоча рекомендуємо поєднувати шпинат з продуктами, які містять велику кількість вітаміну С.

Повірте, всього трохи фантазії – і ви легко зможете зробити свіжий шпинат невіддільною частиною щоденного раціону. Якщо ви будете вживати шпинат щодня, то зможете скористатися всіма перевагами цього овоча.

У цій статті ми зібрали основні причини регулярно їсти страви з додаванням шпинату.

1. Шпинат є незамінним для покращення пам’яті

свіжий шпинат для покращення пам'яті

Свіжий шпинат є одним з незамінних продуктів для покращення роботи головного мозку. До складу цього овоча входять такі мінерали, як фолієва кислота, а також вітаміни А, В6 та С. До того ж шпинат містить корисні антиоксиданти, які допомагають покращувати активність нервових клітин та стимулювати когнітивну функцію.

Калій, який входить до складу шпинату, має здатність прискорювати притік крові до головного мозку. Страви з додаванням цього овоча покращують такі важливі процеси, як пам’ять та увага.

2. Шпинат покращує зір

Свіжий шпинат є потужним джерелом бета-каротину, лютеїну та ксантину. Ці три типи корисних антиоксидантів є незамінними для покращення зору. Для прикладу, бета-каротин має більше переваг для організму після термічної обробки овоча, тобто у свіжому шпинаті його властивості розкриваються не повною мірою.

Шпинат також високо цінують за високий вміст вітаміну А. Якщо ви будете вживати шпинат щодня, то зможете позбутися таких проблем, як свербіж в області очей, а також запалення та подразнення, що виникають у результаті алергічних реакцій.

3. За допомогою шпинату можна підтягнути м’язи

вживати шпинат щодня для пружності м'язів

Якщо ви хочете скинути кілька зайвих кілограмів, проте хвилюєтеся, що після схуднення шкіра обвисне та втратить пружність, рекомендуємо включити до свого раціону шпинат та вживати його щодня. Неодмінно додавайте шпинат до овочевих салатів, зелених смузі та інших корисних страв.

До складу свіжого шпинату входить незамінна речовина під назвою убіхінон, або коензим Q10. Цей антиоксидант допомагає зміцнювати м’язи. Як саме це відбувається, спитаєте ви? Усе дуже просто. Коензим Q10 допомагає живити м’язи кров’ю, яка насичена киснем та незамінними мінералами. Ці поживні речовини й гарантують витривалість та міцність м’язових тканин.

Однією з головних причин вживати шпинат щодня є те, що у ньому міститься велика кількість вітаміну К. Цей елемент є менш відомим за інші незамінні вітаміни. Проте насправді він є неймовірно важливим, адже саме вітамін К допомагає “затримувати” кальцій у кістках людини. Це стимулює процес мінералізації кісток, включно із зубами та нігтями.

Не варто забувати, що свіжий шпинат містить такі незамінні для організму речовини, як магній, мідь, марганець, цинк та фосфор.

5. Свіжий шпинат покращує метаболізм

вживати шпинат щодня для покращення метаболізму

Кожен дієтолог рекомендує регулярно вживати шпинат. Кількість протеїнів, що міститься у шпинаті, є просто дивовижною. До того ж цей продукт дуже легко засвоюється, а ще має позитивний вплив на швидкість метаболізму. Якщо ви будете вживати шпинат щодня, то зможете значно прискорити обмін речовин.

  • Енергія, якою забезпечує шпинат організм людини, стимулює роботу всіх систем, тож внутрішні органи людини функціонують належним чином.
  • Не варто забувати, що страви на основі шпинату забезпечують довготривале відчуття ситості, завдяки чому вони чудово підходять тим, хто хоче скинути зайві кілограми.

6. Шпинат знижує ризик розвитку атеросклерозу

Атеросклероз – це серйозне захворювання, яке виникає у результаті затвердіння артерій. На початкових стадіях ця хвороба не має жодних видимих симптомів, проте якщо вчасно не зайнятися її лікуванням, то атеросклероз може перетворитися на одного з найбільших ворогів організму.

Проте якщо ви будете вживати шпинат щодня, то зможете сповна скористатися пігментом під назвою “лютеїн”, що входить до складу цього зеленого овоча. Ця речовина є незамінною для профілактики атеросклерозу, серцевого нападу та захворювань серцево-судинної системи.

Завдяки лютеїну можна зменшити рівень холестерину та жирових відкладень у кровоносних судинах.

7. Страви зі шпинатом захищають від запальних процесів

шпинат захищає від запальних процесів

Шпинат містить велику кількість протизапальних сполук та антиоксидантів. Ці речовини є просто незамінними, коли мова йде про ефективну профілактику та лікування запальних процесів в організмі людини. Вам, мабуть, вже відомо, що запалення є дуже небезпечним для роботи серця. До того ж дуже часто запалення супроводжується такими поширеними захворюваннями, як подагра та артрит.

Як бачите, ми вже розповіли вам кілька важливих причин вживати шпинат щодня, тож тепер справа за вами! Усе, що вам знадобиться – це докласти невеликі зусилля та увімкнути уяву для того, щоб страви з додаванням шпинату не набридали вам навіть у разі щоденного вживання! Лише невелика жменя свіжого шпинату на день забезпечить вас всіма необхідними поживними речовинами.

Чого ви чекаєте? Неодмінно включіть до щоденного раціону страви на основі шпинату!



  • Akbari S, Rasouli-Ghahroudi A. A. Vitamin K and bone metabolism: a review of the latest evidence in preclinical studies. BioMed Research International. Junio 2018. 4629383.
  • Bamji JE, Bamji NS. Spinach. British Medical Journal. Marzo 1953. 1 (4811): 674-675.
  • Buscemi S, Coréelo D, et al. The effect of lutein on eye and extra-eye health. Nutrients. Septiembre 2018. 10 (9): 1321.
  • Chang C-H, Wang Y-W, et al. A practical approach to minimize the interaction of dietary vitamin K and warfarin. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics. Febrero 2014. 39 (1): 56:60.
  • Dwyer JH, Navab M, Dwyer KM, Hassan K, Sun P, Shircore A, et al. Oxygenated carotenoid lutein and progression of early atherosclerosis: The Los Angeles atherosclerosis study. Circulation. 2001. 103 (24): 2922-7.
  • Gilbert C. The eye signs of vitamin A deficiency. Community Eye Health Journal. 2013. 26 (84): 66-67.
  • Koushan K, Rusovici R, et al. The role of lutein in eye-related disease. Nutrients. Mayo 2013. 5 (5): 1823-1839.
  • Lewis Roberts J, Moreau R. Funcional properties of spinach (Spinacia oleracea L) phytochemicals and bioactives. Food & Function. Junio 2016. 7 (8).
  • Massey L. K, Roman-Smith H, Sutton R. A. Effect of dietary oxalate and calcium on urinary oxalate and risk of formation of calcium oxalate kidney stones. Journal of the American Dietetic Association. Agosto 1993. 93 (8): 901-6.
  • Mataix Albert, B. Efecto de los ácidos grasos de la dieta y la suplementación con coenzima Q10 sobre el estrés oxidativo cerebral durante el envejecimiento. 2005.
  • Skough K, Krossén C, Heiwe S, Theorell H, Borg K. Effects of resistance training in combination with coenzyme Q10 supplementation in patients with post-polio: A pilot study. Journal of Rehabilitation Medicine. Octubre 2008. 40 (9): 773-5.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.