8 продуктів, яких варто уникати, якщо у вас проблеми із суглобами
Деякі продукти можуть запускати запальні процеси у вашому організмі, які будуть уражати ваші суглоби. Якщо у вас проблеми із суглобами, для того щоб зменшити запалення та полегшити біль вам необхідно максимально уникати цих продуктів.
Біль у суглобах – це досить поширена проблема. Він може виникати через запалення, розтягнення або розвиток хронічного захворювання.
У будь-якому випадку цей розлад погіршує якість життя. Насамперед, він перешкоджає нормальному руху та впливає на можливість виконувати щоденні справи.
Є багато способів зменшити інтенсивність його симптомів. Утім також є низка чинників, які погіршують інтенсивність болю.
Наприклад, споживання певних типів продуктів посилює запалення. Така їжа також зменшує кількість поживних речовин, які засвоює організм, і перешкоджає загоєнню.
Як наслідок, у людини збільшується вага й організм починає затримувати відходи в крові. Крім того, неправильний раціон може спричиняти серйозніші захворювання.
Нам відомо, що не всі знають, про які продукти зараз йдеться. Саме тому в цій статті ми розповімо про 8 основних продуктів, які не варто їсти, якщо у вас болять суглоби.
Тримайтеся від них подалі!
1. Ковбаси та червоне м’ясо
І в ковбасних виробах, і в червоному м’ясі містяться шкідливі хімічні сполуки. Вони можуть посилювати інтенсивність запалення в організмі.
Нітрити і пурини залишаються в тілі. Через якийсь час вони можуть спричиняти біль і скутість суглобів.
Суглоби виконують підтримуючу функцію в організмі. Вони з’єднують кістки та уможливлюють рух.
Біль у суглобах є типовою проблемою. Він може бути спричинений запаленням, пошкодження або розвитком хронічних захворювань. Його появу часто пов’язують із віком. Проте, він може з’являтися і у молодих людей, через травми або передчасне зношення.
У будь якому випадку даний стан погіршує якість життя. Окрім усього іншого, він впливає на здатність рухатися та виконувати повсякденні завдання. Є багато шляхів для зменшення симптомів. Також є деякі фактори які збільшують біль.
Наприклад, вживання в їжу певних продуктів призводить до наростання запалення. Вони також зменшують кількість поживних речовин, які ви поглинаєте, і встаєте на шлях оздоровлення.
Не всім відомі ці продукти, тому у цій статті ми розкажемо про топ 8 продуктів, які слід уникати при болю у суглобах.
1. Оброблене та червоне м’ясо.
Як оброблене так і червоне м’ясо мають шкідливі хімічні речовини, які стимулюють запалення у вашому організмі.
Нітрати і пурини залишаються у вашому організмі. У довгостроковій перспективі вони спричиняють біль і жорсткість суглобів.
2. Рафінований цукор
Споживання надмірної кількості рафінованого цукру тісно пов’язане з дисбалансом запальних процесів в організмі. Це стосується також усіх продуктів, які містять цукор.
Цей продукт збільшує вироблення хімічних сполук, відомих як цитокіни. Вони впливають на організм, збільшуючи біль і набряк.
Крім того, у рафінованому цукрі високий вміст калорій. Саме тому його споживання збільшує вагу, що призводить до підвищеного тиску на м’язи та суглоби.
Дізнайтеся більше про те, як зробити засоби з желатином, щоб заспокоїти біль у суглобах
3. Молоко та молочні продукти
Молоко та молочні продукти вже давно пов’язують із болем у суглобах. У тому числі це стосується підвищеної тенденції до виникнення цієї проблеми в молодих людей.
Молочна продукція містить багато казеїну (білок), який збільшує запалення в організмі.
Ця сполука подразнює тканини, які захищають суглоби. Якщо споживати її в надмірних кількостях, це спричиняє їх зношення.
4. Якщо у вас проблеми з суглобами, обмежте вживання солі
Надмірне споживання кухонної солі пов’язують із розвитком деяких хронічних захворювань, які можуть суттєво впливати на якість життя людини.
Ця приправа змінює баланс рідини в організмі. Водночас вона підвищує ризик серцевого нападу та запалення.
Так, щоб нормально працювати, організму і справді потрібно трохи солі. Утім зазвичай ми їмо її в десять разів більше, ніж треба!
5. Кукурудзяна олія
Кукурудзяна олія багата на жирні кислоти. Вони сприяють виробленню сполук, які спричиняють запалення в організмі.
Через високий вміст калорій кукурудзяна олія погіршує стан суглобів і збільшує інтенсивність запалення.
6. Яйця
Уже неодноразово доведено, що яйця корисні та забезпечують нас важливою дозою білка. А втім, фахівці не рекомендують їсти цей продукт регулярно, якщо у вас проблеми із суглобами.
Оскільки яйця мають тваринне походження, у них міститься багато арахідонової кислоти. Це сполука в жовтку, яка може посилювати запалення.
7. Рафіновані зернові продукти та борошно
Рафіновані зернові продукти та борошно – це продукти з потужними запальними властивостями. Вони погіршують стан суглобів і спричиняють біль.
Перш за все, вони містять багато глютену, який обтяжує метаболізм. Глютен спричиняє вироблення сполук, які посилюють болісні відчуття.
Якщо споживати рафіновані зернові продукти та борошно кожного дня, вони можуть сприяти виникненню хронічного запалення й автоімунних захворювань.
Крім того, оскільки ці продукти містять порожні калорії, вони сприяють появі надмірної ваги, розвитку захворювань серця та діабету.
8. Фаст-фуд і смажена їжа
Для приготування магазинної смаженої їжі та фаст-фуду використовують багато насичених жирів і борошна. Ці складники посилюють запалення в жирних клітинах.
Крім того, така їжа може спричиняти розвиток проблем із серцем. Крім усього цього вона посилює запалення при захворюваннях суглобів.
У підсумку хочемо ще раз зазначити, що раціон харчування відіграє важливу роль у здоров’ї суглобів.
Якщо ви зменшите кількість шкідливих продуктів у своєму раціоні або вилучите їх повністю, це може допомогти полегшити біль суглобів і пов’язані з ним симптоми.
Також варто їсти більше продуктів, багатих на антиоксиданти та Омега-3 жирні кислоти , які мають протизапальну дію.
- Chai W., Morimoto Y., Cooney RV., Franke AA., et al., Dietary red and processed meat intake and markers of adiposity and inflammation: the multiethnic cohort study. J Am Coll Nutr, 2017. 36 (5): 378-385.
- Vitellio P., Celano G., Bonfrate L., Gobbetti M., et al., Effects of bifidobacterium longum and lactobacillus rhamnosus on gut microbiota in patients with lactose intolerance and persisting functional gastrointestinal symptoms: a randomised, double blind, cross over study. Nutrients, 2019.