8 властивостей, якими славиться чай із базиліку
Базилік – це ароматна лікувальна рослина, яку століттями використовували в кулінарії й альтернативній медицині. Дізнайтесь, чим славиться чай із базиліку із нашої статті!
Він належить до родини Labiaceae, має овальні листя та пучки білих або рожевих квітів, які з’являються влітку.
Базилік містить багато ефірних олій, антиоксидантів та інших поживних речовин, тому його переваги для здоров’я важко переоцінити.
Утім деякі люди не знають про дивовижні властивості цієї рослини й навіть не уявляють, наскільки вона корисна для здоров’я.
Оскільки чай із базиліку – це один із найкращих способів споживати базилік, ми хочемо розповісти 8 причин пити його щодня.
1. Чай із базиліку покращує здоров’я дихальної системи
Базилік надзвичайно корисний для дихальної системи.
Завдяки своїм антибактеріальним, детоксикувальним і протизапальним властивостям він допомагає очистити дихальні шляхи. У такий спосіб чай із базиліку виводить токсини, які можуть спричиняти захворювання.
Він також має відхаркувальний ефект. Це допомагає позбутися мокротиння, щоб зменшити симптоми бронхіту й астми.
Крім того, оскільки базилік покращує роботу імунної системи, це ефективний засіб проти застуди та грипу.
Хочете дізнатися більше? Читайте: Як побороти симптоми застуди за 24 години
2. Захищає нирки
Чай із базиліку має сечогінний ефект, який чудово підтримує роботу нирок. Особливо якщо в тканинах цього органу накопичилося багато рідини та токсинів.
Крім того, антиоксиданти у його вмісті створюють захисний бар’єр проти оксидативного пошкодження та токсинів і, таким чином, зменшують ризик каменів у нирках і хронічних захворювань.
Окрім всього цього, чай із базиліку збільшує вироблення сечі. Це допомагає вивести бактерії, які ростуть у сечовивідних шляхах.
3. Бореться зі стресом
Натуральний екстракт базиліку, який ви отримуєте, коли п’єте його у вигляді чаю, має антистресові сполуки, які за кілька хвилин розслабляють вас фізично та психічно.
Якщо споживати його в невеликих кількостях, це допомагає зупинити надмірне вироблення кортизолу (гормону стресу). А от вироблення ендорфінів, які відповідають за хороший настрій, навпаки збільшується.
Оскільки чай із базиліку зменшує оксидативний стрес, він також чудово оптимізує роботу організму.
4. Запобігає інфекціям ротової порожнини
Антимікробні сполуки в чаї з базиліком створюють захисний бар’єр проти мікроорганізмів, які спричиняють інфекції та захворювання ротової порожнини.
Вони глибоко очищають рот і допомагають позбутися залишків їжі, які слугують середовищем для розмноження бактерій.
Чай із базиліку – це також домашній засіб проти несвіжого подиху та гінгівіту. Він нейтралізує галітоз і зменшує запалення.
5. Головні болі
Чай із базиліку – це ефективне рішення від тензійного головного болю, який заважає вам виконувати щоденні справи.
Завдяки своїм протизапальним і заспокійливим властивостям він оптимізує оксигенацію клітин і покращує циркуляцію.
Такого ефекту можна досягти, якщо пити базилік у вигляді чаю або прикладати такий настій як гарячий компрес.
6. Запобігає передчасному старінню
Завдяки високому вмісту флавоноїдів і таніну чай із базиліку чудово запобігає передчасному старінню клітин.
Ці сполуки, у поєднанні з ефірними оліями, захищають тканини від пошкодження, спричиненого вільними радикалами. Це також допомагає запобігти серйозним захворюванням.
Водночас базилік дуже корисний для шкіри, адже він захищає її від зморшок і плям, які виникають із часом.
7. Покращує травлення
Базилік корисний для травлення і може допомогти контролювати біль у шлунку, гази та запалення.
Чай із цієї рослини живить корисну кишкову флору та допомагає вивести відходи.
Це чудовий засіб проти розладів травлення які виникають після споживання важких страв, оскільки він регулює рівень pH у шлунку та зупиняє надмірне вироблення шлункових соків.
Перегляньте цю статтю: 8 багатих на білки рослинних продуктів, які варто додати до раціону
8. Контролює запалення
Пийте цей чай щодня, адже це чудовий спосіб контролювати запальні процеси в організмі, особливо, якщо у вас травма або артрит.
Базилік зменшує запалення, стимулює виведення накопиченої рідини та полегшує біль.
Готові випити склянку чаю з базиліку? Купіть на базарі трохи свіжого базиліку та готуйте цей чай щодня, щоб відчути на собі його численні переваги!
- Abd El-Ghffar, E. A., Al-Sayed, E., Shehata, S. M., Eldahshan, O. A., & Efferth, T. (2018). The protective role of Ocimum basilicum L.(Basil) against aspirin-induced gastric ulcer in mice: Impact on oxidative stress, inflammation, motor deficits and anxiety-like behavior. Food & function, 9(8), 4457-4468. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/fo/c8fo00538a/unauth
- Aminian, A. R., Mohebbati, R., & Boskabady, M. H. (2022). The Effect of Ocimum basilicum L. and Its Main Ingredients on Respiratory Disorders: An Experimental, Preclinical, and Clinical Review. Frontiers in pharmacology, 12, 805391. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8762307/
- Ayuob, N. N., Balgoon, M. J., Ali, S., Alnoury, I. S., ALmohaimeed, H. M., & AbdElfattah, A. A. (2020). Ocimum basilicum (basil) modulates apoptosis and neurogenesis in olfactory pulp of mice exposed to chronic unpredictable mild stress. Frontiers in psychiatry, 11, 569711. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2020.569711/full
- Ayuob, N. N., Firgany, A. E. L., El-Mansy, A. A., & Ali, S. (2017). Can Ocimum basilicum relieve chronic unpredictable mild stress-induced depression in mice?. Experimental and molecular pathology, 103(2), 153–161. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28823898/
- Bensaid, A., Boudard, F., Servent, A., Morel, S., Portet, K., Guzman, C., Vitou, M., Bichon, F., & Poucheret, P. (2022). Differential Nutrition-Health Properties of Ocimum basilicum Leaf and Stem Extracts. Foods (Basel, Switzerland), 11(12), 1699. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222536/
- Calderón Bravo, H., Vera Céspedes, N., Zura-Bravo, L., & Muñoz, L. A. (2021). Basil Seeds as a Novel Food, Source of Nutrients and Functional Ingredients with Beneficial Properties: A Review. Foods (Basel, Switzerland), 10(7), 1467. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8303141/
- Janbaz, K. H., Hamid, I., Gilani, A. U. H., & Qadir, M. I. (2014). Spasmolytic, Bronchodilator and Vasodilator Activities of Aqueous-methanolic Extract of Ocimum basilicum. International Journal of Agriculture & Biology, 16(2). https://www.researchgate.net/publication/260594708_Spasmolytic_Bronchodilator_and_Vasodilator_Activities_of_Aqueous-methanolic_Extract_of_Ocimum_basilicum
- Mora, E., Moschella, F., Navarro, D., Reyes, E., & Vargas, M. (2014). Dieta, estado nutricional y riesgo de cáncer. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría, 77(4), 202-209. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06492014000400007
- Murillo, E., Fernandez, K., Sierra, D., & Viña, A. (2004). Caracterización físico-química del aceite esencial de albahaca. ii. Revista Colombiana de Química, 33(2), 139-148. https://revistas.unal.edu.co/index.php/rcolquim/article/view/774
- Neamati, A., Talebi, S., Hosseini, M., Hossein Boskabady, M., & Beheshti, F. (2016). Administration of Ethanolic Extract of Ocimum Basilicum leaves attenuates depression like behavior in the rats sensitized by ovalbumin. Current Nutrition & Food Science, 12(1), 72-78. http://www.eurekaselect.com/article/71479
- Perna, S., Alawadhi, H., Riva, A., Allegrini, P., Petrangolini, G., Gasparri, C., … & Rondanelli, M. (2022). In Vitro and In Vivo Anticancer Activity of Basil (Ocimum spp.): Current Insights and Future Prospects. Cancers, 14(10), 2375. https://www.mdpi.com/2072-6694/14/10/2375
- Othman, M. S., Khaled, A. M., Al-Bagawi, A. H., Fareid, M. A., Ghany, R. A., Habotta, O. A., & Abdel Moneim, A. E. (2021). Hepatorenal protective efficacy of flavonoids from Ocimum basilicum extract in diabetic albino rats: A focus on hypoglycemic, antioxidant, anti-inflammatory and anti-apoptotic activities. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 144, 112287. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34649220/
- Singletary, K. W. (2018). Basil: A brief summary of potential health benefits. Nutrition Today, 53(2), 92-97. https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2018/03000/Basil__A_Brief_Summary_of_Potential_Health.9.aspx
- Takeuchi, H., Takahashi-Muto, C., Nagase, M., Kassai, M., Tanaka-Yachi, R., & Kiyose, C. (2020). Anti-inflammatory Effects of Extracts of Sweet Basil (Ocimum basilicum L.) on a Co-culture of 3T3-L1 Adipocytes and RAW264.7 Macrophages. Journal of oleo science, 69(5), 487–493. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32281564/