Безглютеновий хліб з рисом та гречкою: просто та смачно
Безглютеновий хліб є неймовірно популярним серед хворих на целіакію, а також тих людей, які не здатні засвоювати продукти, що містять глютен.
Утім, з кожним роком цей вид випічки стає дедалі популярнішим і серед тих, хто шукає смачну альтернативу виробам із пшеничного борошна, і серед тих людей, які хочуть правильно харчуватися та прагнуть позбутися розладів травлення.
У цій статті ми поділимося з вами корисними рекомендаціями, завдяки яким ви зможете легко та швидко приготувати безглютеновий хліб. Повірте, він неодмінно припаде вам до смаку!
Чи важко приготувати безглютеновий хліб у домашніх умовах?
Нині в інтернеті безліч рецептів страв, що не містять глютен, на будь-який смак з найрізноманітніших інгредієнтів.
Однак до складу більшості подібних страв входять дорогі або важко доступні компоненти. До того ж, іноді рецепти безглютенової випічки у мережі є дуже складними, а кінцевий результат не має бажаної текстури та смаку.
Ми ж хочемо запропонувати вашій увазі напрочуд смачний безглютеновий хліб, який має цілу низку неймовірних переваг:
- Інгредієнти для його приготування легко знайти у продажу
- Цей безглютеновий хліб є доступним та недорогим
- У нього стійка, проте пружна та пориста текстура
- Він є неймовірно простим у приготуванні – вам не потрібно буде замішувати тісто руками, адже всі компоненти виробу можна збити за допомогою міксера.
Гречка не містить глютен
Чи знали ви, що вперше гречку виростили в Азії? Нині ж цю культуру вирощують у багатьох регіонах світу, в тому числі і в Європі.
Насправді гречку не можна назвати злаком. Вірте чи ні, але гречка – це зерно, тож і поживні властивості цього продукту подібні до тих переваг, якими володіють інші види насіння.
Безглютеновий хліб на основі гречки – це чудова альтернатива виробам із пшеничного борошна, адже ви однаково можете насолоджуватися смаком хліба, при цьому отримуючи менше вуглеводів та більше клітковини і протеїнів. Не варто забувати, що до складу гречки входить понад 10% білків, які легко засвоюються організмом людини, а також 8 незамінних амінокислот.
Попри те, що смак гречки відрізняється від смаку виробів на основі пшениці, насправді гречкою чудово можна замінити пшеничне борошно практично у будь-якому рецепті. У Франції на основі гречки часто готують прісні млинці, які мають виразний та неповторний смак.
Рисове борошно як альтернатива виробам із пшениці
Насправді рисове борошно чудово підходить до вживання хворим на целіакію, адже воно не містить глютену, має нейтральний смак та може замінити пшеничне борошно у будь-яких видах випічки.
Зверніть увагу, що рис необхідно змішувати з іншими видами борошна, інакше текстура готових виробів буде надто щільною.
Ми рекомендуємо використовувати борошно з бурого рису. Оскільки більшість видів рису проходять процес рафінації, вони втрачають практично всю природну клітковину. Через це випічку з очищеного рисового борошна важко перетравлювати, а у надмірній кількості вона може навіть спровокувати закреп.
Безглютеновий хліб з рисом та гречкою: простий рецепт
Інгредієнти:
- 2 яйця
- 2 склянки води (500 мл)
- 1/2 склянки оливкової олії першого віджиму (100 г)
- 2 столові ложки коричневого цукру (20 г)
- 1 столова ложка морської солі (10 г)
- 2 склянки гречаного борошна (220 г)
- 1 склянка рисового борошна (120 г)
- 1 пакетик сухих дріжджів (12 г)
- насіння для посипки готового виробу (соняшникове, гарбузове, кунжут, льон та чіа).
Необхідне приладдя:
Для приготування цього хліба вам знадобиться міксер.
Спосіб приготування:
- Перш за все збивайте яйця в окремій посудині впродовж однієї хвилини. Саме завдяки цій простій хитрощі текстура хліба буде ніжною та пористою.
- Додайте всі рідкі інгредієнти, тобто воду та оливкову олію, після чого знову збийте суміш.
Зверніть увагу: якщо температура у кімнаті є низькою, воду потрібно використовувати гарячу.
- Додайте цукор та сіль. Ще раз збийте суміш та відкладіть її вбік.
- Змішайте обидва види борошна, після чого поступово додавайте їх до суміші, не припиняючи збивати. Працюйте міксером, допоки не отримаєте густу та однорідну консистенцію.
- Наприкінці додайте дріжджі та ще раз збийте тісто. Якщо ви все зробили правильно, то у вас вийде гарне гладеньке тісто. Помістіть готову суміш у холодильник на 15 хвилин.
- Розігрійте духовку до 200°C. Різка зміна температури допоможе активувати дію дріжджів, тож хліб буде пружним та пухким.
- Викладіть тісто у форму для запікання та за бажанням посипте його зверху насінням.
- Помістіть форму в духовку та запікайте безглютеновий хліб впродовж 40 хвилин при 180°C.
- Перевірити готовність хліба можна за допомогою ножа або зубочистки. Якщо вони виходять сухими, хліб можна виймати з духовки.
Корисні рекомендації
Якщо вам не дуже смакує безглютеновий хліб з рисом та гречкою, ви можете трохи змінити рецепт для того, щоб надати готовому виробу більш приємного смаку. Ви можете приправити випічку такими корисними та смачними інгредієнтами:
- Різноманітними спеціями, зокрема імбиром, корицею, кардамоном та каєнським перцем
- Ароматними травами, зокрема орегано, чебрецем, розмарином та базиліком
- Меленим часником
- Рослинним молоком замість води (кокосовим, мигдальним або вівсяним)
- Борошном з кукурудзи або нуту.
Ви також можете спекти солодкий безглютеновий хліб з додаванням какао, спецій, натурального меду, горіхів, тощо.
- Herrera, M.J., Hermoso, M.A., Quera, R., (2009). Enfermedad celíaca y su patogenia. Revista Médica de Chile n. 12. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872009001200012