Дивертикуліт і дивертикульоз: діагноз та лікування
Дивертикули – це маленькі мішечки, які виступають на внутрішній оболонці товстої кишки. Коли вони запалюються або інфікуються, може виникнути два захворювання: дивертикуліт і дивертикульоз. Докладніше про них розповімо у сьогоднішній статті.
Що потрібно знати про дивертикуліт
Він виникає, коли мішечки в товстій кишці запалюються і блокують вихід фекалій. Це досить часто трапляється в літніх людей (старше 60 років), і точна причина захворювання не відома.
Вважають, що до цього може призвести неправильне харчування протягом тривалого періоду часу. Тобто запальний процес виникає через брак клітковини, занадто сильні закрепи і вживання напівфабрикатів.
Одна із загроз дивертикуліту в тому, що досить часто він не має жодних симптомів, аж поки не набуває хронічної форми. Якщо стан захворювання складний, у пацієнта можуть бути згадані нижче ознаки:
- Кров у випорожненнях;
- Гази або здуття;
- Гарячка;
- Озноб;
- Підвищена чутливість внизу живота;
- Нудота та блювота;
- Брак апетиту;
- Біль внизу спини.
Факти про дивертикульоз
Дивертикульоз може ускладнювати виведення фекалій.
Коли вони накопичуються в товстій кишці, підвищується ризик токсичності. Іноді це спричиняє різного роду захворювання. Інфекція може поширитися на інші органи, зокрема очеревину.
До причин дивертикульозу належать:
- неправильний раціон харчування з високим вмістом токсичних сполук і подразників;
- слабкі м’язи кишечника через надмірну вагу, закрепи або недостатньо регулярне відвідування туалету;
- сидячий спосіб життя, шкідливі звички та недостатнє фізичне навантаження;
- емоційні чинники: негатив, стрес, тиск і роздратування.
Симптоми дивертикульозу:
- закреп;
- біль у животі під час випорожнення;
- запалений шлунок;
- твердий кал;
- гази.
Найкращі натуральні засоби від дивертикульозу та дивертикуліту
Щоб вилікувати дивертикуліт і дивертикульоз, необхідно змінити раціон харчування та почати регулярні заняття спортом, а також доповнити це корисними природними засобами.
Насіння льону
Насіння льону та борошно з цієї рослини містять багато клітковини. Не забувайте, що його треба дрібно помолоти і запивати водою, в іншому випадку стан може лише погіршитися.
Споживайте 1 столову ложку меленого насіння льону натщесерце і ще одну перед сном, запиваючи достатньою кількістю води.
Цей натуральний рецепт не рекомендовано застосовувати під час вагітності або при розладах серцево-судинної системи та кишковій непрохідності.
Пшеничні висівки
Це – ще одне чудове джерело клітковини, яким варто скористатися. Завдяки ньому ви зможете зменшити закрепи. Найкращий спосіб споживати пшеницю – їсти пшеничний хліб. Дехто додає мелені пшеничні висівки в:
- торти;
- супи;
- крем-супи;
- салати;
- смузі;
- соки.
Ромашка
Ця трава володіє здатністю знімати запалення та полегшувати симптоми дивертикуліту та дивертикульозу. Її можна споживати у вигляді чаю.
Інгредієнти
- 1 столова ложка цвіту ромашки
- 1 склянка води
Спосіб приготування
Закип’ятіть ромашку з водою і дайте настоятися протягом декількох хвилин. Пийте, коли вона достатньо охолоне. Підсолодіть медом, який також володіє антисептичними та протизапальними властивостями.
М’ята
Ця рослина володіє численними корисними властивостями, які допомагають у лікуванні поблем із травленням і кишечником. М’ятний чай після прийому їжі може зняти здуття, біль у шлунку та нудоту.
Ми радимо пити до трьох чашок на день.
Інгредієнти
- 1 столова ложка листя м’яти
- 1 склянка води
Спосіб приготування
Приготуйте чай із листям м’яти. Підсолодіть медом або стевією. Не використовуйте цей засіб, якщо у вас кислотний рефлюкс.
Орегано
Ця ароматна рослина володіє здатністю лікувати інфекції товстої кишки. Її не лише можна додавати до страв (це – спеція, яку дуже часто використовують у кулінарії), а й пити у вигляді чаю, як це робить багато людей.
Інгредієнти
- 1 столова ложка сушеного або свіжого листя орегано
- 1 склянка води
Чебрець
Чудове джерело клітковини, яке є прикладом того, що вона міститься не лише в насінні. Також він має знеболювальну, спазмолітичну та протизапальну дію.
Чебрець дуже добре допоможе людям з такими проблемами, як дивертикуліт. Додавайте його у салати, крем-супи або соуси.
Кмин
Кмин, також відомий як індійський шафран та інгредієнт карі, є чудовим протизапальним засобом. Його потрібно споживати в міру, адже він підвищує температуру тіла і має дуже яскравий смак.
Ця спеція зменшує набряк кишечника, спричинений дивертикулітом.
Яблука
Ці фрукти мають дуже багато корисних властивостей. У них міститься як нерозчинна, так і розчинна клітковина, до того ж, яблука підтримують належну роботу травної системи і кишечника.
Хворим на дивертикульоз потрібно їсти почищені сирі яблука і завжди ретельно їх жувати, щоб вони легше перетравлювалися.
Слива
Чи свіжі, чи сушені, сливи – це чудовий засіб від закрепів. У них міститься багато клітковини і їх рекомендують вживати хворим на дивертикуліт. Ці фрукти сприяють випорожненням.
Що не варто їсти, якщо у мене дивертикуліт або дивертикульоз?
Якщо у вас дивертикуліт або дивертикульоз, не варто споживати вказані далі продукти:
- Цільнозернові;
- Полуницю;
- Попкорн;
- Насіння кунжуту;
- Насіння соняшника;
- Гранати;
- Ожину;
- Малину;
- Каву;
- Шоколад;
- Газовані напої;
- Напівфабрикати;
- Рафінований цукор і борошно.
- Poate, H. R. G. (1941). DIVERTICULOSIS AND DIVERTICULITIS. Australian and New Zealand Journal of Surgery. https://doi.org/10.1111/j.1445-2197.1941.tb02867.x
- Touzios, J. G., & Dozois, E. J. (2009). Diverticulosis and Acute Diverticulitis. Gastroenterology Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.gtc.2009.06.004
- Sheth, A. A., & Floch, M. H. (2012). Diverticular Disease of the Colon. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1109/OFC.1999.766354