Дієти з низьким вмістом вуглеводів, інтелектуальні здібності та емоції
Дієти з низьким вмістом вуглеводів та їхні фізичні переваги добре відомі всім, хто цікавиться харчуванням для схуднення. Однак чи знаєте ви, як вони впливають на вас на когнітивному та емоційному рівні? Чи справді вони стійкі в довгостроковій перспективі?
Організм дійсно може отримати глюкозу з будь-яких макроелементів: вуглеводів, жирів чи білків. Однак, коли він не вживає вуглеводи, ефективність, з якою він це робить, значно нижча, і це може мати негативні наслідки для роботи мозку.
Дієти з низьким вмістом вуглеводів
Дієти з низьким вмістом вуглеводів належать до дієт, при яких людина отримує менше ніж 30% своєї загальної енергії з продуктів, багатих на вуглеводи. Останніми роками вони стали найбільш широко використовуваною харчовою стратегією для схуднення. Причина їх широкого використання проти ожиріння полягає у важливості ролі вуглеводів у накопиченні жиру в організмі. Однак є й інші рішення, які замість повної заборони прагнуть зменшити споживання та регулювати глікемічний індекс.
Дізнайтеся більше тут: Які характеристики мають успішні дієти?
Дієти з низьким вмістом вуглеводів та інтелектуальні показники
Хоча людський мозок становить лише 2% від загальної маси тіла, він використовує 20-30% енергії, яку ви споживаєте щодня. Отже, це дуже вимогливий орган, який завдяки своїй більшій енергоефективності використовує вуглеводи як основне джерело енергії.
Мозок є найвимогливішим органом людини внаслідок його складності.
Тому кілька досліджень дійшли висновку, що ці дієти негативно впливають на виконання завдань, пов’язаних із навчанням, увагою та пам’яттю. Однак, схоже, це триває недовго. Щоправда, небагато людей можуть їх дотримуватися.Зрештою, коли відмова від вуглеводів стає способом життя, відбувається кілька адаптацій, які роблять виробництво енергії з амінокислот (структурної одиниці білків та жирних кислот) ефективнішим. Таким чином, у більшості тривалих досліджень не спостерігається порушення когнітивної функції.
З іншого боку, коли ми говоримо про людей з раніше наявними когнітивними порушеннями, дієти з низьким вмістом вуглеводів можуть принести користь. Це пояснюється тим, що мозок хворих на хворобу Альцгеймера втрачає здатність використовувати глюкозу як джерело енергії, що робить когнітивну шкоду ще більшою. Однак, принаймні на ранніх стадіях захворювання мозок пацієнта може використовувати для отримання енергії кетонові тіла – речовини, які утворюються від мобілізації та розпаду жирних кислот.
Таким чином, ці дієти покращують когнітивне функціонування тих, хто має легкі порушення. Результати попереднього клінічного випробування, опублікованого «Журналом хвороби Альцгеймера» в квітні 2019 року, це доводять. Однак цих дієтичних рекомендацій важко дотримуватися довго.
Відкрийте для себе: Дієта з низьким вмістом вуглеводів: 7-денне меню
Що відбувається на емоційному рівні?
У цьому випадку відбувається навпаки. Дієти з низьким вмістом вуглеводів не впливають негативно на емоційний стан у короткостроковій перспективі, вони це роблять у довгостроковій перспективі. Це призводить до зниження рівня серотоніну в мозку.
Тоді як вуглеводи підвищують рівень серотоніну в мозку, протеїни і жири його знижують.
Це може призвести до зниження рівня енергії, тяги до цукру, почуття смутку або навіть депресії.
Дотримання дієт з низьким вмістом вуглеводів
Важливо зазначити, що людям важко дотримуватися дієти з низьким вмістом вуглеводів. Це пов’язано з кількома причинами:
- Відмова від вуглеводів суперечить усталеним соціальним моделям. У західній культурі крупи, бульби, фрукти та овочі є основною їжею. Тому відмова від них може бути важкою і може призвести до провалу дієти. У людей їжа має соціальну функцію, яку такі дієти часто не виконують.
- Обмеження споживання вуглеводів також обмежує доступні продукти. Ці дієти настільки обмежувальні, що часто змушують людей дотримуватися одноманітних харчових настанов.
- Як бачите, ці дієти можуть вплинути на ваш настрій. Також людям іноді потрібна їжа, щоб регулювати свої емоції, а це неможливо при такому типі дієти.
Отже, крім виняткових випадків і незалежно від теоретичних фізичних переваг, схоже, що дієти з низьким вмістом вуглеводів не є здоровою альтернативою. Вони знижують короткочасну інтелектуальну працездатність, негативно впливають на емоційний стан, і їх важко дотримуватися. Тому варто триматися якомога далі від обмежувальних дієт і харчуватися здоровим способом. Крім того, пам’ятайте, що незалежно від переваг, які ви могли б від цього отримати, найкраща дієта – це та, якої ви легко можете дотримуватися.
- Brandt, J., Buchholz, A., Henry Barron, B., Vizthum, D., Avramopoulos, D. & Cervenka, M.C. (2019). Preliminary Report on the Feasibility and Efficacy of the Modified Atkins Diet for Treatment of Mild Cognitive Impairment and Early Alzheimer’s Disease. Journal of Alzheimer’s Disease, 68(3): 969-981. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://content.iospress.com/search?q=author%3A%28%22Henry-Barron,%20Bobbie%22%29
- https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1108558 Long-term Effects of a Very Low-Carbohydrate Diet and a Low-Fat Diet on Mood and Cognitive Function. Arch Intern Med., 169(20): 1873-80. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de:
- D’Anci, K.E., Watts, K.L., Kanarek, R.B. & Taylor, H.A. (2009). Low-carbohydrate weight-loss diets. Effects on cognition and mood. Appetite, 52(1): 96-103. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666308005515?via%3Dihub
- Krikorian, R., Shidler, M.D., Dangelo, K., Couch, S.C., Benoit, S.C. & Clegg, D.J. (2012). Dietary ketosis enhances memory in mild cognitive impairment. Neurobiol Aging, 33(2): 19-27. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21130529