Маловідомі факти про коріандр
Наукова назва коріандру Coriandrum sativum, його походження невідоме, однак деякі дослідження показують, що ця традиційна рослина могла потрапити до нас з Північної Африки. У цій статті ми поділимося маловідомими фактами про коріандр. Тож читайте далі!
Ця однорічна рослина культивується у великих кількостях, щоб забезпечити поставку на цілий рік. У неї складне листя на колосистих стеблах довжиною від 40 до 60 см.
Коріандр використовують для ароматизації харчових продуктів по всьому світу. Проте в деяких регіонах, таких як Південно-Східна Азія та Латинська Америка, це головний інгредієнт в більшості страв.
Всі частини рослини повністю їстівні, але найбільш часто використовують саме листя завдяки їх сильному аромату. Коріандр можна вживати різними способами, найбільш поширеним з яких є споживання листя. Однак не слід забувати про такий корисний варіант, як приготування чаю.
Коріандр та його харчова цінність
Ця рослина має цілющі властивості, корисні в альтернативній медицині. Коріандр багатий на олії, які стимулюють здоров’я травної системи, нормалізуючи її функції. Він ефективно бореться з відсутністю апетиту, викликаною захворюваннями травної системи або дисбалансом рН у слизовій шлунку.
Коріандр надає різноманітні поживні переваги. Це багате джерело вітамінів A, B, C, E і K. Він також містить велику кількість мінералів, серед яких калій і залізо.
Харчова цінність на 100 г
- Вітамін А: 123 мг
- Вітамін В1: 239 мг
- Вітамін В2: 290 мг
- Вітамін B3: 2.310 мг
- Вітамін С: 21 мг
- Кальцій: 709 мг
- Залізо: 16.32 мг
- Магній: 330 мг
- Фосфор: 409 мг
- Калій: 1,267 мг
- Натрій: 35 мг
- Цинк: 4.70 мг
Властивості коріандру
Найбільш корисна властивість коріандру – ефективно лікувати людей, які страждають від споживання важких металів, що знаходяться в промислово забруднених водах. Такі випадки виникають здебільшого в промислово розвинених країнах. Хімічні складові цієї рослини здатні зв’язувати важкі частки металу, прискорюючи процес детоксикації.
Затримка рідини в дихальних шляхах – досить докучлива проблема зі здоров’ям, але коріандр діє як потужний відхаркувальний засіб: просто зробіть чай або настій з листя. Чай також корисний для жінок в період годування, оскільки він збільшує кількість молока в молочних залозах, а його поживні речовини засвоюються дитиною.
Інші неймовірні властивості коріандру
- Використовуйте як освіжувач дихання.
- Склянка чаю з коріандром перед сном допоможе заснути більш глибоко і відновити енергію організму.
- Жінки можуть додати його до свого списку природних засобів від менструального болю. Властивості коріандру зменшують болі, допомагаючи витерпіти ці дні.
- Його олії широко використовують у виробництві лосьйонів для тіла, оскільки вони наділені чудовими ароматами, корисними в створенні запахів.
- Коріандр має заспокійливі властивості, що робить його ефективним спазмолітичним засобом.
- Сполуки, які містяться в коріандрі, мають антибактеріальні властивості, що робить його корисним для очищення і загоєння ран.
- Коріандр стимулює мозкову діяльність, що призводить до більш жвавої розумової діяльності.
Ми сподіваємося, що вам сподобалася ця стаття з маловідомими фактами про коріандр!
- Food Data Central. (2019). Coriander (cilantro) leaves, raw. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 3 de mayo del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169997/nutrients.
- Food Data Central. (2019). Spices, coriander seed. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 3 de mayo del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170922/nutrients.
- Hosseini, M., Bosakabady, M. H., & Khazdair, M. R. (2021). Neuroprotective effects of coriandrum sativum and its constituent, linalool: a review. Avicenna Journal of Phytomedicine. 11(5), 436-450. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8554282/.
- Mahleyuddin, N. N., Moshawih, S., Ming, L. Ch., Zulkifly, H. H., Kifli, N., Loy, M. J., Sarker, M. R., Al-Worafi, Y. M., Goh, B. H., Thuraisingam, S., & Goh, H. P. (2022). Coriandrum sativum L: a review on ethnopharmacology, phytochemistry, and cardiovascular benefits. Molecules, 27(1), 209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747064/.
- Mechchate, H., Es-safi, I., Amaghnouje, A., Boukhira S., Alotaibi, A. A., Al-zharani, M., Nasr, F. A., Noman, O. M., Conte, R., El Youbi Amal, E. H., Bekkari, H., & Bousta, D. (2021). Antioxidant, anti-inflammatory and antidiabetic properties of LC-MS/MS identified polyphenols from coriander seeds. Molecules, 26(2), 487. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7831938/.
- Pizzino, G., Irrera, N., Cuccinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 8416763. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/.
- Prachayasittikul, V., Prachayasittikul, S., Ruchirawat, S., & Prachayassitikul, V. (2018). Coriander (Coriandrum sativum): a promising functional food toward the well-being. Food Research International, 105, 305-323. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29433220/.
- Sobhani, Z., Mohtashami, L., Amiri, M. S., Ramezani, M., Emami, S. A., & Simal-Gandara, J. (2022). Ethnobotanical and phytochemical aspects of the edible herb coriandrum sativum L. Journal of Food Science, 87(4), 1386-1422. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9314633/.