Неймовірні властивості настою з насінням льону
Чи доводилося вам раніше чути про потужні лікувальні властивості настою з насінням льону?
За останні кілька років насіння льону здобуло шалену популярність. Цей продукт часто використовують для приготування хліба та інших видів корисної випічки.
Щороку дедалі більше людей долучають лляне насіння до свого щоденного раціону, адже цей продукт є неймовірно поживним.
Натуральні поживні продукти – це та їжа, яка є незамінною для організму людини. Вона допомагає зменшити ризик розвитку певних захворювань та запобігти появі певних факторів ризику.
Лляне насіння – це продукт, який ми отримуємо безпосередньо з рослини під назвою льон. Насправді насіння льону високо цінували ще у давніх культурах, зокрема мешканці стародавнього Єгипту. Вони використовували його не тільки для приготування їжі, але й для лікування багатьох захворювань, зокрема як ефективне натуральне проносне.
Зверніть увагу, що якийсь час лляне насіння використовували в промисловості лише з метою виробництва поживної лляної олії.
Проте завдяки своїм численним лікувальним властивостям та здатності запобігати багатьом захворюванням насіння льону почало дедалі більше цікавити не тільки науковців, але й усіх прихильників правильного харчування. Саме тому в цій статті ми детальніше розповімо про основні корисні властивості настою з насінням льону. Приготуйтеся занотовувати!
Поживні властивості настою з насінням льону
Перш за все ми б хотіли звернути вашу увагу на вміст таких незамінних сполук у лляному насінні:
Альфа-ліноленова кислота
Не забувайте, що насіння льону містить велику кількість Омега-3, вони становлять близько 50-55% від усього вмісту жирних кислот у цьому продукті. Саме тому натуральні засоби на основі льону заслужено вважають неймовірно ефективними для профілактики захворювань серцево-судинної системи.
Дієтична клітковина
Близько 28% вмісту лляного насіння складає незамінна для організму людини дієтична клітковина.
Зверніть увагу, що 25% цієї клітковини є розчинною. Вона має здатність всотувати та сприяти засвоєнню холестерину та глюкози. Решта 75% – це нерозчинна клітковина. Ця речовина збільшує кількість шкідливих відходів та зменшує тривалість проходження харчових продуктів через кишківник.
Серед основних переваг насіння льону варто виділити такі:
- Воно стимулює рух кишківника
- Зменшує ризик розвитку колоректального раку
- Знижує рівень холестерину у крові
- Запобігає набору зайвої ваги та розвитку ожиріння.
Лігнани
Окрім згаданих вище речовин, до складу насіння льону входять ще ціла низка корисних сполук. При поєднанні зі шлунковими соками та ферментами ці сполуки перетворюються на лігнани.
Ці хімічні речовини захищають ДНК та ліпосоми людини. До того ж вони володіють потужними антиоксидантними та протираковими властивостями.
Якщо ви будете регулярно вживати лляне насіння, то зможете не тільки запобігти розвитку серцевих захворювань, але й знизити шанс появи ракових хвороб, зокрема раку простати, молочної залози та товстої кишки.
Основні переваги лляного настою
Серед неймовірних переваг настою з насінням льону варто виділити такі:
- Він зменшує ризик розвитку захворювань органів серцево-судинної системи
- Знижує шанси розвитку раку
- Володіє потужними протизапальними властивостями
- Діє як натуральний проносний засіб
- Містить велику кількість незамінних антиоксидантів
- Завдяки високому вмісту крохмалю цей настій зменшує глікемічний індекс інших продуктів
- Запобігає появі неприємних симптомів менопаузи.
Як приготувати настій з насінням льону?
Ми рекомендуємо не тільки використовувати льон для приготування овочевих салатів, хліба та інших страв, але й готувати на його основі поживний та свіжий настій.
Перше, що вам потрібно зробити – це дрібно перемолоти насіння. Використовуйте лише ті продукти, які допоможуть запобігти окисленню жирних кислот, але й для максимального посилення корисних властивостей поживних речовин, що входять до складу лляного насіння.
Рецепт настою з насінням льону
Інгредієнти:
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 чайна ложка меленого насіння льону (5 г)
Спосіб приготування:
- Додайте подрібнене лляне насіння у склянку з водою. Зверніть увагу, що вода може бути як теплою, так і холодною.
- Залиште засіб настоюватися на 30 хвилин.
- Щойно ви побачите, як засіб почав нагадувати за консистенцією желе, можете його вживати.
Зверніть увагу: готовий настій на основі льону можна додавати до смузі та натуральних соків. Деякі люди люблять приправляти цей засіб невеликою кількістю лимонного соку або цедри.
Чай на основі насіння льону
Інгредієнти:
- 1 чайна ложка лляного насіння (5 г)
- 1 склянка кип’ятку (250 мл)
Спосіб приготування:
- Змішайте насіння льону з кип’ятком в одній посудині.
- Зачекайте кілька хвилин, щоб мелений льон зміг максимально наситити воду своїми корисними властивостями.
- Щойно чай охолоне до комфортної температури, можете його пити.
Протипоказання
Звісно, неймовірні властивості настою з насінням льону важко переоцінити. Проте перед вживанням цього засобу необхідно звернути увагу на протипоказання та можливі побічні ефекти.
Серед недоліків лляного настою варто виділити такі:
- Цей напій знижує здатність організму всотувати кальцій, цинк та залізо
- Усуває здатність органів травної системи засвоювати з харчових продуктів протеїни.
До того ж до складу насіння льону входять ціаногенні глікозиди – речовини, які сприяють виділенню ціанідів.
Метаболічний вплив настою з насінням льону на організм залежить від кількох факторів, а саме від того, о якій порі ви будете його вживати та в яких об’ємах. Ефект напою також безпосередньо залежить від загального самопочуття людини та рівня поживних речовин в її організмі, а також від поєднання його з іншими продуктами.
Зверніть увагу, що досі в хлібі, крупах та інших видах хлібобулочних виробів не було виявлено жодних слідів ціанідів. Однак ми все одно рекомендуємо бути неймовірно обачними під час вживання настою з насінням льону.
Застереження
Оскільки настій льону має кілька недоліків та протипоказань, ми не рекомендуємо його вживати за таких умов:
- Жінкам під час вагітності або хворим на рак молочної залози, яєчників чи матки;
- Чоловікам, які хворі на рак простати;
- Людям з непрохідністю тонкого або товстого кишківника, звуженим стравоходом або запаленням кишківника.
Корисні рекомендації
Можна підсумувати, що завдяки численним корисним властивостям настій з насінням льону є чудовим поживним напоєм, і у цілому він є цілком безпечним для вживання.
Втім, перш ніж додати цей засіб до щоденного раціону, рекомендуємо порадитися з лікарем або дієтологом. Особливо актуальною ця рекомендація буде для тих, хто вживає медикаменти або вітамінні харчові добавки.
Незалежно від того, є у вас протипоказання до вживання чи ні, необхідно пам’ятати, що навіть найбільш корисний та поживний засіб може бути шкідливим для здоров’я.
Згідно з результатами досліджень канадських дієтологів, здоровій людині необхідно вживати не більше 8 грамів меленого насіння льону або 5 грамів натуральної лляної олії. Саме ця кількість продуктів зможе забезпечити ваш організм рекомендованою добовою нормою жирних кислот Омега-3.
- Adlercreutz, H. Lignans and human health. Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences. 2007.
- Alshafe, M. M., Kassem, S. S., Abdelkader, M. M., & Hanafi, E. M. (2015). Flaxseed as functional food. Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. https://doi.org/10.1002/jsfa.898
- Aranceta J, Serra Ll. Guía de alimentos funcionales. Sociedad Española de Nutrición Comunitaria.
- Crosby G. A. Lignans in food and nutrition. Food Technology. 2005. 59 (5): 32-35.
- Dahl W. J, Lockhert E. A, et al. Effects of flax fiber on laxation and glycemic response in healthy volunteers. Journal of Medicinal Food. 2005. 8 (4): 508-11.
- Flax Council of Canada. Linaza canadiense. Un alimento saludable.
- Guía de Alimentación y Salud. Recomendaciones RDA: Ingesta de Calorías Recomendadas. UNED. Facultad de Ciencias. Nutrición y Dietética. 2022.
- Mayo Clinic. Semillas de lino y aceite de lino. Noviembre 2020.
- National Center for Complementary and Integrative Health. Flaxseed and flaxseed oil. Diciembre 2020.
- Prasad K. Flaxseed and cardiovascular health. Journal of Cardiovascular Pharmacology. Noviembre 2009. 54 (5): 369-77.
- Prasad K, Dhar A. Flaxseed and diabetes. Current Pharmaceutical Design. 2016. 22 (2): 141-4.
- Ricky W. Fedeniuk, Costas G. Biliaderis. 1994. Composition and physicochemical properties of linseed (Linum usitatissimum L.) mucilage. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 42 (2): 240-247.
- Rodríguez García C, Sánchez-Quesada C, et al. Naturally lignan-rich foods: a dietary tool for health promotion? Molecules. Marzo 2019. 24 (5): 9-17.
- Tabla Nutricional: Semillas, semillas de lino. http://www.todoalimentos.org/semillas-semillas-de-lino/
- Vitaldas Mani U, Mani I, et al. An open-label study of the effect of flax seed powder (Linum usitatissimum) supplementation in the management of diabetes mellitus. Journal of Dietary Supplements. Septiembre 2011. 8 (3): 257-65.