Основні причини регулярно вживати вітамін D
Вітамін D відіграє дуже важливу роль у житті людини, адже він допомагає засвоювати кальцій з харчових продуктів. До того ж цей елемент є незамінним для правильної роботи нервової та імунної систем, а також для підвищення еластичності м’язів.
Дефіцит вітаміну D в організмі може призвести до розвитку таких серйозних захворювань, як остеопороз та рахіт. У цій статті ми розповімо, як саме та коли варто вживати вітамін D для покращення самопочуття.
Вітамін D та його основні особливості
Вітамін D – це жиророзчинний провітамін (так само, як і вітаміни А, Е та К), головною функцією якого є покращення здатності організму засвоювати кальцій з харчових продуктів. Власне, ця властивість прискорювати метаболізм кальцію надає вітаміну D схожості з гормонами.
Деякі захворювання, зокрема рахіт, остеомаляція (розм’якшення кісток) чи остеопороз, виникають у результаті дефіциту кальцію. Утім, якщо говорити про цю проблему більш детально, то потрібно розуміти, що провокує розвиток захворювань кісток дефіцит вітаміну D, через який організм людини і втрачає здатність засвоювати кальцій з їжі.
Є кілька основних причин нездатності організму засвоювати кальцій:
- Недостатня кількість збагачених кальцієм продуктів у раціоні.
- Нечасте перебування під впливом сонячних променів.
- Розлади у роботі нирок чи печінки.
- Вживання препаратів, які знижують здатність організму засвоювати кальцій з харчових продуктів.
Дефіцит вітаміну D в організмі
Зверніть увагу, що при дефіциті вітаміну D в організмі людини відбувається втрата щільності кісток.
- З часом ця проблема може призвести до розвитку остеопорозу або ламкості кісток.
- До того ж дефіцит вітаміну D може призвести до больових дискомфортних відчуттів у кістках та м’язах, а також до розвитку серйозного захворювання – остеомаляції, при якому кістки розм’якшуються та деформуються.
- У дітей дефіцит вітаміну D викликає рахіт – захворювання, при якому кістки втрачають щільність, та стають ламкими.
Якщо дефіцит цього вітаміну не виявити вчасно та не зайнятися його лікуванням, це може призвести до розвитку таких серйозних хвороб, як діабет, високий кров’яний тиск, аутоімунні захворювання та навіть рак.
Проте потрібно мати на увазі, що взаємозв’язок дефіциту вітаміну D та злоякісних пухлин досі не встановлено остаточно.
Як поповнити запаси вітаміну D в організмі?
Це можна зробити за допомогою таких простих рекомендацій:
- Усунути дефіцит вітаміну D в організмі можна за умови тривалого перебування на сонці. Так ви зможете поповнити запаси цього елементу природним шляхом.
- Підвищити кількість вітаміну D можна за умови регулярного вживання продуктів, збагачених цією речовиною.
- Можна також вживати вітамінні добавки, що містять вітамін D.
Найкраще джерело вітаміну D – це сонце!
Коли людина перебуває на сонці, то її організм отримує ультрафіолетові промені, які й активують дію незамінних сполук, що відповідають за утворення вітаміну D.
Проте якщо змоги проводити багато часу на сонці немає, неодмінно додайте до свого раціону збагачені вітаміном D продукти.
- Для поповнення запасів цього вітаміну потрібно проводити на сонці щонайменше півгодини щодня без застосування сонцезахисного крему.
- Найкраще починати з 5 хвилин під прямими сонячними променями та поступово збільшувати тривалість перебування на сонці, допоки шкіра не звикне до нього.
- Зверніть увагу, що не можна перебувати на сонці впродовж кількох годин поспіль без застосування сонцезахисних засобів.
Продукти, збагачені вітаміном D
Споживаючи продукти з високим вмістом цього елементу, ми засвоюємо його з їжі у кишківнику за допомогою жовчі. Ось чому для засвоєння вітаміну D дуже важлива правильна робота печінки.
При розладах у роботі печінки або жовчного міхура здатність організму засвоювати вітамін D з продуктів суттєво погіршується.
Велика кількість вітаміну D міститься у таких продуктах тваринного походження:
- Жирні сорти риби (лосось, тунець, сардини або скумбрія)
- Риб’ячий жир
- Яловича та індича печінка
- Яєчні жовтки
- Сир
- Вершкове масло або топлене масло
- Свіже молоко
Також чимало вітаміну D міститься у таких рослинних продуктах:
- Гриби
- Авокадо
- Броколі
- Мигдаль
Однак є чимало інших продуктів, які характеризуються високим вмістом вітаміну D, а саме всі молочні продукти, маргарин та крупи.
Звісно, найкраще для організму отримувати вітамін D природним шляхом або за умови регулярного вживання вітамінних добавок.
За яких умов краще вживати вітамін D?
Якщо ви живете у місцях, де важко регулярно перебувати під впливом сонячних променів, а також у зимовий період, дуже важливо самостійно поповнювати запаси вітаміну D в організмі. Зробити це можна за допомогою регулярного вживання суплементів з вітаміном D3.
Особливо актуально це буде для тих людей, які не вживають харчові продукти тваринного походження.
Дуже важливо регулярно вживати вітамін D при нездатності організму засвоювати кальцій з їжі, а також у період менопаузи та при втраті щільності кісток.
Організм людини може витримати до 2000 одиниць вітаміну D в організмі, проте лікарі не рекомендують перевищувати рекомендовану норму у 1000 одиниць.
- Avenell A., Gillespie WJ., Gillespie LD., O’Connell D., Vitamin D and vitamin D analogues for preventing fractures associated with involutional and post menopausal osteoporosis. Cochrane Database Syst Rev, 2009.
- Fathi N., Ahmadian E., Shahi S., Roshangar L., et al., Role of vitamin D and vitamin D receptor (VDR) in oral cancer. Biomed Pharmacother, 2019. 109: 391-401.
- Rogerson D., Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr, 2017.