Печія: 8 продуктів, які її викликають
Чи знаєте ви, що є певні продукти, через які може виникнути печія?
Печія – це незручний симптом, викликаний неправильною роботою сфінктера нижнього стравоходу. Ця частина вашого тіла служить для збереження залишків їжі та шлункових соків у шлунку.
Це стан, що характеризується відчуттям печіння під грудиною. Він майже завжди супроводжується сухістю в горлі і печією.
Насправді, іноді біль такий сильний, що багато людей плутають його з серцевим нападом. Це викликає сотні викликів швидкої.
Його поява може бути викликана певною аномалією шлунка. Це може бути також через проблеми з травленням, які збільшують виробництво кислоти.
Однак більшість випадків пов’язана з харчовими звичками. Це пояснюється тим, що їжа з занадто великою кількістю приправ змінює наш рН травлення і підвищує кислотність.
Це спорадична хвороба, яка не є серйозною. Тим не менш, треба знати, які продукти її викликають, щоб ви могли запобігти її постійному поверненню.
Продукти, через які може з’явитися печія
1. Шоколад
Шоколад став дуже популярним через високий вміст антиоксидантів. Тим не менш, вживання його в надлишкових кількостях може викликати кислотний рефлюкс.
Це пов’язано з його високим вмістом жиру та стимуляторів. Ці стимулятори включають кофеїн і теобромін. Обидва вони пов’язані зі збільшенням кислотності травної системи.
2. Пряні приправи
Пряні приправи надають стравам особливого смаку. Крім того, деякі з них мають антиоксидантні та протизапальні властивості.
Проблема в тому, що вони можуть погано впливати на імунну систему. Це особливо вірно, коли вони поєднуються з дратівливими продуктами.
Ці спеції можуть бути шкідливими, якщо ви страждаєте від постійних епізодів печії. Серед продуктів і приправ, які впливають на це, такі:
- Гострі соуси
- Карі
- Пряний перець
- Кмин
3. Кава
Для великої кількості людей кава є безцінною частиною їхнього повсякденного життя. Її енергетична сила разом з антиоксидантами робить її прекрасним варіантом для початку довгого робочого дня.
Однак, оскільки це один з основних джерел кофеїну, люди, які страждають від печії, повинні уникати каву.
Це стимулювальна речовина послаблює клапани, які утримують шлункові кислоти в шлунку. Через це їм легше потрапити в ваш стравохід і рот.
4. Картопля фрі – один із основних продуктів, які викликають печію
Картопля фрі та інші смажені продукти, що продаються в магазинах, є ворогом для ряду процесів травлення та обміну речовин.
Ці продукти мають високий рівень транс-жирів. Вони також додають хімічні речовини, які не тільки впливають на роботу травлення, але й збільшують вироблення кислот і наявність токсинів.
Споживання їх у надлишку впливає на збільшення запальних процесів у вашому тілі. Внаслідок цього збільшується рецидив тиску в шлунку і печії.
5. Ковбаси та консерви
І ковбаси, і консерви сповнені штучних речовин. Це дозволяє цьому м’ясу залишатися свіжим. Однак вони викликають надлишок кислоти в крові і шлунку.
Цей вид їжі характеризується високим вмістом жиру і борошна. Вони впливають на здоров’я і метаболізм шлунка.
Додавання їх до звичайної дієти може викликати появу таких захворювань, як ожиріння і високий рівень холестерину і цукру в крові.
6. Випічка
Випічка є шкідливою, особливо ті печива і солодощі, які повні штучних добавок. Вони викликають кислотність в шлунку і стравоході.
Крім того, що вони містять рафіновані цукри, ці речовини викликають роздратування у вашій оболонці шлунка. Вони також збільшують кількість кислих соків.
У результаті це послаблює сфінктер стравоходу. Водночас це підвищує ймовірність страждання виразками і гастритом.
7. Газовані напої
Вживання газованих напоїв може викликати низку негативних реакцій у тілі. Це впливає на різні аспекти здоров’я.
Газовані напої, особливо кола, мають високий рівень кофеїну. Через це вони мають схожі ефекти з кавою.
Крім того, карбонізація підвищує тиск у вашому шлунку, що викликає кислотність.
8. Червоне м’ясо
Вживання надмірної кількості червоного м’яса збільшує рівні запалення у вашому тілі. Це пов’язано з тим, що в ньому дуже багато пуринів і кислих речовин, які перешкоджають травленню.
Це, а також його високий вміст жиру, пояснює, чому червоне м’ясо один з таких харчових продуктів, які постійно викликають печію.
Ви страждаєте від кислотного рефлюксу або у вас печія? Змініть свій раціон і обмежте кількість тих продуктів, про які ми говорили, щоб було легше контролювати цю проблему.
- Jarosz, M., & Taraszewska, A. (2014). Risk factors for gastroesophageal reflux disease: The role of diet. Przeglad Gastroenterologiczny. https://doi.org/10.5114/pg.2014.46166
- Austin, G. L., Thiny, M. T., Westman, E. C., Yancy, W. S., & Shaheen, N. J. (2006). A very low-carbohydrate diet improves gastroesophageal reflux and its symptoms. Digestive Diseases and Sciences. https://doi.org/10.1007/s10620-005-9027-7
- Kubo, A., Block, G., Quesenberry, C. P., Buffler, P., & Corley, D. A. (2014). Dietary guideline adherence for gastroesophageal reflux disease. BMC Gastroenterology. https://doi.org/10.1186/1471-230X-14-144
- Surdea-Blaga, T., E. Negrutiu, D., Palage, M., & L. Dumitrascu, D. (2017). Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Current Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/0929867324666170515123807