Протизапальна дієта від надлишку сечової кислоти
Накопичення сечової кислоти в організмі великими кількостями може спровокувати цілу низку запальних процесів, які суттєво погіршують якість життя людини. Саме тому протизапальна дієта є одним з найефективніших методів для профілактики цього синдрому, контролю його перебігу, а також боротьби з неприємними симптомами надлишку сечової кислоти в організмі.
Цей стан, що у медицині також відомий за терміном “гіперурікемія”, виникає у результаті розпаду пуринів, які містяться у деяких продуктах. Попри те, що організм людини переробляє та виводить з організму пурини через нирки, іноді відбувається накопичення сечової кислоти у надлишку через те, що внутрішні органи втрачають здатність правильно розкладати цю речовину.
Зверніть увагу, що у результаті подібних розладів можуть утворитися камені у нирках. До того ж іноді високий рівень сечової кислоти в організмі провокує розвиток подагри та біль у суглобах. У більшості випадків ці неприємні захворювання пов’язані з порушенням обміну речовин та високим артеріальним тиском (гіпертонією).
Та чи відомо вам, як саме потрібно дотримуватися протизапальної дієти для того, щоб вивести з організму зайву сечову кислоту?
Дуже важливо знати, які продукти можна вживати, а котрі страви категорично заборонено їсти. Саме тому у цій статті ми вирішили детальніше розповісти, що таке протизапальна дієта, а також як правильно дотримуватися її принципів з метою виведення надлишку сечової кислоти.
Протизапальна дієта від надмірної кількості сечової кислоти: усе, що потрібно про неї знати
Зазвичай від надлишку сечової кислоти призначають спеціальні медикаменти. Утім, одним з найкращих методів контролю кількості цієї речовини у крові є протизапальна дієта.
Чи готові ви дізнатися, чому? Тоді приготуйтеся занотовувати.
Не варто забувати, що щоденний раціон має величезний вплив на самопочуття людини. Якщо у вашому організмі велика кількість сечової кислоти, необхідно дуже ретельно підбирати страви до раціону, адже деякі продукти можуть покращити ваш фізичний стан, а інші – його значно погіршити.
Тоді як певні страви можуть підвищити концентрацію пуринів в організмі, інші здатні прискорити метаболізм та стимулювати виведення токсичних речовин.
Якщо ви будете дотримуватися протизапальної дієти, то зможете щоденно вживати всі поживні речовини, які необхідні від надлишку сечової кислоти в організмі. Саме тому ми рекомендуємо уникати будь-яких джерел сечової кислоти та надавати перевагу продуктам з лужними властивостями.
Основна мета протизапальної дієти
Протизапальна дієта, яку використовують для виведення з організму сечової кислоти, має три основні переваги:
- Вона допомагає регулювати рівень рН у сечі
- Контролює кількість пуринів, що потрапляють в організм людини разом з їжею
- Зменшує кількість фруктози в щоденному раціоні.
Усі ці неймовірні властивості протизапальної дієти спрямовані на те, щоб прискорювати розпад сечової кислоти та нівелювати її згубний вплив на організм людини.
1. Протизапальна дієта регулює рівень рН у сечі людини
Нирки – це той важливий внутрішній орган, який відповідає за процес фільтрування сечової кислоти від крові з метою її подальшого виведення з організму. Якщо нирки погано працюють та втрачають здатність виконувати свої функції, дуже важливо відрегулювати рівень рН сечі для того, щоб прискорити виведення з організму сечової кислоти.
Яким чином можна це зробити?
Для регулювання рівня рН сечі вам знадобиться зробити кілька простих кроків:
- Пити більше води та натуральних рослинних настоїв
- Додайте до щоденного раціону більше продуктів з середнім рівнем рН, зокрема свіжі овочі та фрукти, а також картоплю
- Зменшити або повністю виключити продукти, що містять сечову та інші кислоти, зокрема рафінований цукор, яйця та продукти тваринного походження (риба та м’ясо)
- Під час приготування їжі додавайте до страв менше солі
- Цілковито вилучіть із раціону алкогольні напої, включно з вином та пивом.
2. Відрегулюйте кількість пуринів у щоденному меню
Незалежно від того, яку саме протизапальну дієту ви оберете, кількість пуринів у стравах однаково повинна залишатися мінімальною. Саме тому дуже важливо не тільки ретельно підбирати продукти, але й обирати найбільш безпечний та корисний спосіб приготування страв.
Зверніть увагу, що під час кип’ятіння продуктів з високим вмістом пуринів велика кількість цих речовин виділяється у воду. Такий спосіб приготування чудово підходить для того, щоб позбутися пуринів, проте сам відвар використовувати в їжу не варто.
3. Вживайте менше фруктози
Після потрапляння в організм людини фруктоза трансформується у пурин під назвою “ксантин”, який з часом перетворюється на сечову кислоту. Саме тому ми рекомендуємо вживати не більше ніж один свіжий фрукт на день. Зверніть увагу, що краще обирати фрукти з низьким вмістом фруктози.
- Izzedine, H., & Deray, G. (2011). Acide urique et fonction rénale. Revue Du Rhumatisme (Edition Francaise). https://doi.org/10.1016/S1169-8330(11)70026-6