Подагра: симптоми та способи лікування
Подагра – це захворювання, які вражає суглоби, спричиняючи сильний біль та запалення. Найчастіше вона виникає у великому пальці, хоча й у інших частинах тіла теж може трапитись. Подагра виникає через надмірне накопичення уратів, кристалів солей сечової кислоти, в суглобах, зазвичай від неї страждають старші люди. Читайте далі, якщо ви хочете дізнатися більше про симптоми та засоби лікування подагри.
Які симптоми викликає подагра?
Подагра викликає сильний біль в ураженому суглобі, а також запалення, почервоніння та набряки шкіри. Досить часто вона супроводжується легкою гарячкою. Якщо це захворювання триває протягом багатьох років, воно може створити так званий тофус (тверді вузлики створені з солей сечової кислоти, які прилипають до області навколо суглоба).
Які лікувальні засоби рекомендовані для зменшення подагри?
Найчастіше для лікування подагри та зменшення вияву її симптомів рекомендують дуже обережно підняти суглоб, всіляко намагаючись уникнути різких рухів. Потім прикласти лід до області суглобу на 10 хвилин. Завдяки цій простій процедурі можна зменшити і біль, і запалення. Дуже важливо пити достатню кількість води та дотримуватися здорової ваги.
Протягом медичного обстеження ваш лікар може порекомендувати декілька протизапальних, що можуть допомогти зменшити запалення та зняти біль. Їх повинен виписати лікар, в жодному разі їх не можна вживати без його чітких вказівок та рецепту, адже ці ліки можуть мати побічні ефекти.
Варто пам’ятати, що люди, схильні до захворювання на подагру, повинні старатися не вживати червоного м’яса, морепродуктів, м’ясних субпродуктів, насичених бульйонів, дріжджів (і в пиві, і у кондитерських виробах), алкоголю, а також інших продуктів, які можуть збільшити рівень вироблення сечової кислоти.
Люди з подагрою повинні споживати такі продукти:
- Яйця
- Молочні продукти
- Оливкова олія
- Турецький горох
- Очищене зерно без зародка (насіння)
- Овочі
- Фрукти
- Кава
- Шоколад
- Желатин
Продукти харчування, такі як біле м’ясо, риба, цільнозернові або пророщені зерна, газовані напої, спаржа, шпинат і гриби варто споживати в міру, у жодному разі не варто ними зловживати.
- Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.08.109
- Monu, J. U. V., & Pope, T. L. (2004). Gout: A clinical and radiologic review. Radiologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0033-8389(03)00158-1
- Rho, Y. H., Zhu, Y., & Choi, H. K. (2011). The Epidemiology of Uric Acid and Fructose. Seminars in Nephrology. https://doi.org/10.1016/j.semnephrol.2011.08.004