Як готувати м'ясо, щоб зробити його соковитим
Мабуть, вам вже неодноразово доводилося чути, що організм людини майже на 70% складається з води. Втім, м’ясо, яке ми використовуємо для приготування, а саме м’якуш тварин, містить інший склад рідини.
Чому під час термічної обробки м’ясо втрачає соки?
Зверніть увагу, що не всі види м’яса містять однакову кількість води. Для прикладу, у м’ясі молодих тварин води набагато більше, ніж у м’якоті зрілих ссавців. Саме тому молоде м’ясо є більш соковитим і краще підходить для термічної обробки.
Перш ніж готувати м’ясо, необхідно вжити певних заходів для того, щоб продукт не втратив багато вологи з м’язів та білкових волокон. Ви здивовані, що м’ясо також містить воду? Тоді пригадайте сіро-коричневу рідину, яка виділяється під час приготування м’яса. Це і є м’ясні соки.
Не давайте надлишку рідини накопичуватися у каструлі чи сковорідці під час приготування
Коли ви додаєте м’ясо у сковорідку або каструлю, температура посуду трохи падає для того, щоб підтримувати температурний баланс із м’ясом.
Щойно м’ясо почне нагріватися, його м’язові волокна будуть скорочуватися. Цей процес нагадує витискання вологої губки від зайвої рідини. Якщо посуд для приготування м’яса не здатний підтримувати належну температуру, при якій волога випарується дуже швидко, м’ясні соки будуть накопичуватися у посуді.
Зверніть увагу, що температура соків у такому посуді буде дуже високою і майже дорівнюватиме температурі води, що кипить. Підвищуватися вона не буде, допоки вся рідина не випарується. Поки триватиме цей процес, м’ясо продовжуватиме невпинно втрачати вологу. У результаті ви отримаєте сухий та неапетитний продукт.
Якщо ж рідина швидко випарується, температура м’яса швидко зросте, і ви отримаєте м’яке соковите м’ясо з приємною золотавою скоринкою.
Як готувати м’ясо таким чином, щоб воно зберегло всі соки?
Оскільки тепер ви знаєте, що саме відбувається під час термічної обробки м’яса, радимо взяти на озброєння кілька корисних рекомендацій, які допоможуть зберегти всі м’ясні соки. Серед подібних запобіжних заходів варто виділити такі:
- Якщо ви використовуєте заморожене м’ясо, не забудьте витягнути його з морозильної камери завчасно. Влітку достатньо буде залишити його при кімнатній температурі всього на кілька хвилин, тоді як взимку може знадобитися майже до години часу.
Таким чином, коли ви помістите м’ясо на розпечену сковорідку, різниця температур буде мінімальною.
- Опісля ретельно висушіть шматок м’яса за допомогою паперової серветки або рушника. Не варто перед приготуванням промивати м’ясо під холодною проточною водою.
- Якщо ви зібралися готувати філе або невеликі шматочки м’яса, не варто солити його перед приготуванням. Сіль стимулює процес виділення соків, оскільки вона діє як висушувальний агент. Саме тому сіль дуже часто використовують для зберігання їжі, адже вона витягує з продуктів зайву вологу та довго зберігає їх свіжими.
Використовуйте правильне приладдя під час приготування м’яса
Перш ніж готувати м’ясо, переконайтеся у тому, що у вашому арсеналі є достатньо велика сковорідка, яка чудово тримає тепло. Це допоможе вам підтримувати необхідну температуру у процесі термічної обробки м’яса. Звісно, ця порада може мати протилежний ефект, якщо ви заповните велику сковорідку кількома шматками м’яса.
Зверніть увагу: що товстішим є дно сковорідки, то краще такий посуд зберігає тепло. Це означає, що такий посуд чудово підходить для швидкого випаровування сіро-коричневої рідини із м’яса. У результаті ви отримаєте соковите м’ясо з апетитною золотавою скоринкою. За високої температури м’ясо швидко герметично закриється ззовні, тож всі соки залишаться у ньому.
Ми сподіваємося, що за допомогою цих рекомендацій процес приготування м’яса почне приносити вам більшу насолоду. У вас більше не виникне проблем з пересушеним м’ясом та зіпсованою трапезою. Віднині ваші страви матимуть неймовірну м’яку текстуру та запаморочливий аромат. Ви неодмінно навчитеся готувати м’ясо таким чином, що всі ваші близькі та друзі будуть у захваті!
- DANE. (2012). La estructura de la producción de carne bovina en Colombia. SIPSA. https://doi.org/10.1007/s10551-010-0414-4
- WATER IN MEAT AND POULTRY PRODUCTS. (Apr 12, 2017). Meat Science Journal.
available in https://meatscience.org/TheMeatWeEat/topics/fresh-meat/article/2017/04/12/water-in-meat-and-poultry-products - Sennet, R. (2014). Carne y Piedra. Igarss 2014. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
- Wyness, L. (2016). The role of red meat in the diet: Nutrition and health benefits. In Proceedings of the Nutrition Society (Vol. 75, pp. 227–232). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/S0029665115004267