Як тримати рівень цукру в крові під контролем: 5 порад
Високий рівень цукру в крові може бути викликаний вашою підшлунковою залозою, яка не секретує достатньо інсуліну, або наявністю інсулінорезистентності.
Це захворювання, яке завдає шкоди вашому загальному здоров’ю, впливаючи на здоров’я ваших очей, нирок та серцево-судинної системи.
Це може походити від довготривалої практики поганих звичок харчування, але це також пов’язано з сидячим способом життя, ожирінням та генетичними факторами.
Найбільш важливим є те, що на ранніх стадіях хвороба взагалі не має очевидних ознак. Таким чином, легко ускладнити її розвиток.
Та добре те, що її можна природним чином контролювати. Здорові звички дадуть вам змогу довести рівень цукру в крові до нормального рівня. А якщо ви доповните їх певними природними засобами, то будете знижувати рівень глюкози навіть ще більш ефективно.
Дізнайтеся більше про збереження цукру в крові під контролем за допомогою цих домашніх засобів. Нижче ми поділимося 5 найкращими них, щоб ви могли спробувати, якщо у вас виникли таку проблеми.
1. Чай з листя гуаяви, щоб знизити рівень цукру в крові
Листя гуаяви використовували в природній медицині через високу кількість антиоксидантів, які допомагають контролювати рівень цукру в крові.
Вони містять флавоноїд, відомий як кверцетин. Ця речовина має гіпоглікемічний ефект, який добре підходить для людей з діабетом.
Інгредієнти
- 5 листочків гуаяви
- 1 склянка води (250 мл)
Приготування
- Покладіть листя гуаяви в горщик і вилийте туди склянку води.
- Залиште їх кипіти протягом 5 хвилин, а потім зніміть з вогню.
- Хай стоїть, поки воно не досягне кімнатної температури, процідіть та споживайте.
Як споживати?
- Пийте чашку чаю перед кожним прийманням їжі.
2. Вино з шавлії
Антиоксиданти у вині з шавлії допомагають регулювати рівень глюкози в крові, покращуючи споживання інсуліну.
Цей засіб не рекомендований для дітей та неповнолітніх.
Інгредієнти
- 5 столових ложок листя шавлії (50 г)
- 3 склянки червоного вина (750 мл)
Приготування
- Додайте листя шавлії в горщик і покрийте червоним вином.
- Нагрівайте та, як тільки закипить, поставте низьку температуру і варіть 2 або 3 хвилини.
- Після цього дайте охолонути, а потім зцідіть.
- Зберігайте в темній скляній банці.
Як споживати?
- Пийте маленький бокал вина з шавлії після кожного приймання їжі.
3. Вода з артишока та грейпфрута
Вода з артишока та грейпфрута містить глюцид, названий інуліном, який допомагає повернути ваш рівень цукру в крові до рівноваги.
Цьому сприяють клітковина та антиоксиданти, допомагаючи регулювати кількість ліпідів, які накопичуються в артеріях.
Інгредієнти
- 1 артишок
- сік з 2 грейпфрутів
- 3 склянки води
Приготування
- Нарізати артишок і додати в горщик з водою. Нагрівайте до кипіння.
- Коли стане м’яким, зніміть з вогню і нехай стоїть.
- Вичавіть грейпфрути і додайте сік у воду з артишоком.
Як споживати?
- Пийте 2-3 рази на день, бажано після їди.
4. Зелений чай
Регулярне споживання зеленого чаю може знизити ризик діабету через його здатність підвищувати чутливість організму до інсуліну, покращуючи його метаболічні функції.
Варто також згадати, що він допомагає запобігти ожирінню, що є однією з головних причин дисбалансу цукру в крові.
Інгредієнти
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 чайна ложка листя зеленого чаю (5 г)
Приготування
- Нагрійте склянку води та додайте листя зеленого чаю.
- Залиште охолонути на 10 хвилин, процідіть і споживайте.
Як споживати?
- Пийте чашечку зеленого чаю в першу чергу вранці кожного дня.
5. Чай з гуньби
Поживні речовини, виявлені в насінні гуньби, діють як стимулятори для клітин вашої підшлункової залози, допомагаючи поліпшити вироблення інсуліну.
Інгредієнти
- 3 столові ложки насіння гуньби (30 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Приготування
- Нагрійте чашечку води та додайте насіння гуньби.
- Залиште на ніч, а потім зранку розтирайте насіння.
- Процідіть і подавайте.
Як споживати?
- Насамперед, споживайте чай з насіння гуньби вранці, принаймні 3 рази на тиждень.
Крім того, використовуючи ці засоби, пам’ятайте, що абсолютно необхідно триматися якомога далі від рафінованого цукру у всіх його формах. Споживайте більше свіжих фруктів та овочів, щоб тримати контроль над рівнем цукру в крові.
- American Diabetes Association. (2017). 2. Classification and diagnosis of diabetes. Diabetes care, 40(Supplement 1), S11-S24. https://care.diabetesjournals.org/content/diacare/40/Supplement_1/S11.full.pdf
- Inocente-Camones, M. A., Guija-Poma, E., Zarzosa-Norabuena, E., Loja Herrera, B., & Ponce-Pardo, J. E. (2015). Efecto hipoglicemiante de los extractos acuoso y etanólico de Psidium guajava L.(Guayaba) en ratas diabéticas inducidas por aloxano. Horizonte Médico, 15(2), 41-48. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1727-558X2015000200007&script=sci_arttext&tlng=en
- Palomino Pacheco, M. (2006). Propiedades antioxidantes y prooxidantes de Psidium guajava L.(guayaba). http://cybertesis.unmsm.edu.pe/bitstream/handle/cybertesis/2576/Palomino_pm.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Lima, C. F., Azevedo, M. F., Araujo, R., Fernandes-Ferreira, M., & Pereira-Wilson, C. (2006). Metformin-like effect of Salvia officinalis (common sage): is it useful in diabetes prevention?. British Journal of Nutrition, 96(2), 326-333. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16923227
- Cabrera Llano, J. L., & Cárdenas Ferrer, M. (2006). Importancia de la fibra dietética para la nutrición humana. Revista Cubana de Medicina General Integral, 22(4), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252006000400011
- Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: a literature review. Chinese medicine, 5(1), 13. https://cmjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1749-8546-5-13
- Gaddam, A., Galla, C., Thummisetti, S., Marikanty, R. K., Palanisamy, U. D., & Rao, P. V. (2015). Role of Fenugreek in the prevention of type 2 diabetes mellitus in prediabetes. Journal of Diabetes & Metabolic Disorders, 14(1), 74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591578/