Як виявити чутливість до клейковини
Глютенова хвороба – це розлад, викликаний непереносимістю глютену. Вона вражає приблизно 1 з кожних 100 осіб у світі. У деяких випадках люди відчувають схожі симптоми, але діагноз може бути іншим. Зіткнувшись з цією проблемою, фахівці в галузі охорони здоров’я почали використовувати термін “неглютенова чутливість до клейковини”.
Попри те, що немає аналізів, щоб її виявити, багато людей вважають, що так само, як і глютенову хворобу, її можна регулювати, якщо дотримуватися безглютенової дієти.
Багато людей з цим розладом оперативно вживають заходів, не проконсультувавшись з лікарем, і сідають на безглютенову дієту, щоб уникнути неприємних симптомів.
Проте дуже важливо виявити ці проблеми належним чином. Не так легко слідувати цій дієті, і це краще робити під наглядом фахівця, щоб запобігти будь-яким дієтичним дисбалансам.
Як і будь-яку іншу проблему зі здоров’ям, глютенову хворобу і чутливість до клейковини не можна виявити вчасно, якщо ви не знаєте симптомів. Ось чому так важливо бути поінформованим і знати, як визначити ознаки того, що вам необхідно звернутися до лікаря.
Які симптоми можуть вказувати на проблеми з клейковиною?
У 2009 році Національний інститут охорони здоров’я і клінічного вдосконалення (NICE) видав посібник під назвою «Визначення й оцінка глютенової хвороби”. Він був розроблений групою гастроентерологів, дієтологів, імунологів та пацієнтів.У цьому посібнику лікарі рекомендують давати пацієнтам можливість проведення аналізу крові в якості першого кроку діагностики можливого випадку захворювання. Його роблять, якщо пацієнт має сімейну історію або будь-яку з цих проблем зі здоров’ям:
- аутоімунні захворювання щитоподібної залози
- герпетиформний дерматит
- синдром подразненої товстої кишки
- цукровий діабет 1 типу
Необхідно також зробити цей аналіз, якщо людина відчуває декілька з таких симптомів:
- часте здуття живота або гази
- синдром роздратованого кишківника або кислотний рефлюкс
- регулярна нудота і блювота
- хронічний щоденний закреп або діарея
- затримка розвитку або відсутність зростання (у дітей)
- раптова або несподівана втрата ваги
- мігрень або головний біль
- біль у суглобах
- тривала втома
- депресія або занепокоєння
- хронічна екзема або акне
- незрозуміла анемія через дефіцит заліза або інший тип неспецифічної анемії
Цей аналіз крові має бути виконаний ліцензованим лікарем і підтверджений за допомогою біопсії кишківника.
Альтернативних діагностичних заходів слід повністю уникати, адже глютенова хвороба і чутливість до клейковини приносять інші важливі зміни в стані здоров’я, які необхідно контролювати належним чином, а також усунути з раціону продукти, що містять глютен.
Що робити, якщо у вас чутливість до клейковини?
Якщо після дослідження цих симптомів, ви помітили, що хронічно або спорадично відчуваєте їх, то краще без зайвих зволікань звернутися до лікаря.Ми рекомендуємо дотримуватися безглютенової дієти протягом 60 днів поспіль, що допоможе вам ефективно визначити, чи зникли симптоми.
Клейковина в раціоні може викликати залежність, якої доведеться позбуватися за допомогою дієтолога.
Зернові, які містять глютен:
- пшениця
- жито
- ячмінь
- полба
- овес
Зерна, які не містять глютену:
- лобода
- сорго
- рис
- оброблені продукти
- салатні приправи та соуси
- страви з великою кількістю інгредієнтів
- розфасовані продукти
- солодощі та хліб
Після рекомендованого періоду на безглютеновій дієті ми рекомендуємо відвідати лікаря ще раз, щоб проаналізувати будь-які зміни, що стосуються вашого організму і симптомів. Це допоможе вам визначити, чи ви зазнали значних змін.
Якщо у вас глютенова хвороба або непереносимість клейковини, ця дієта, ймовірно, буде дуже корисною для вас. Мабуть, вам захочеться дотримуватися цієї дієти постійно, щоб неприємні відчуття не впливали на якість життя.
Після того, як ви отримаєте діагноз, вам знадобиться постійно працювати над зміною звичок і переконатися в тому, що клейковина більше не наявна у вашому раціоні.
- Biesiekierski, J. R., Peters, S. L., Newnham, E. D., Rosella, O., Muir, J. G., & Gibson, P. R. (2013). No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051
- Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487
- Czaja-Bulsa, G. (2015). Non coeliac gluten sensitivity – A new disease with gluten intolerance. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012
- Hadjivassiliou, M., Sanders, D. S., Grünewald, R. A., Woodroofe, N., Boscolo, S., & Aeschlimann, D. (2010). Gluten sensitivity: from gut to brain. The Lancet Neurology. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(09)70290-X
- Nehra, V., Marietta, E. V., & Murray, J. A. (2012). Celiac Disease. In Encyclopedia of Human Nutrition.
- https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375083-9.00046-5
- Vazquez-Roque, M., & Oxentenko, A. S. (2015). Nonceliac Gluten Sensitivity. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2015.07.009