Мігрені у жінок: причини та лікування

· Квітень 26, 2016
Через гормональні цикли засіб, який чудово працював вчора, може мати нульовий ефект сьогодні. Крім того, мігрені часто загострюються після менопаузи.

Близько 13% населення страждає від мігрені – болісного розладу, який вражає здебільшого жінок. Чому? Клінічні дослідження, проведені кілька років тому на кафедрі гастроентерології та харчування в лікарні Хирона в Барселоні, довели, що мігрень не лише спадкова, але й також пов’язана з наявністю певного ферменту.

У сьогоднішній статті ми дамо всю актуальну інформацію і запрошуємо вас спробувати кілька простих порад, які, безсумнівно, стануть вам у пригоді, коли наступного разу у вас буде напад мігрені.

1. Що викликає мігрень у жінок?

2-holovny-bil
За словами доктора Рамона Тормо, невропатолога в лікарні Хирон, троє з чотирьох людей, які страждають на мігрені, – це жінки. Цілком можливо, що ви самі знаєте, що означає жити з цим розладом, часто відпрошуватися з роботи, щоб звернутися до лікаря, але ще не знайти відповідне лікування.

Чому саме жінки найбільше страждають на мігрені? І чи є засіб, який допоможе жінкам запобігти мігреням і поліпшити якість життя? Лікарі дійшли таких висновків:

1. Відсутність певного ферменту викликає мігрень у жінок

3-migren
Почнімо з простого питання: хтось ще у вашій родині також страждає на мігрені? Згідно з результатами дослідження доктора Тормо, мігрені пов’язані з дефіцитом ферменту DAO (діаміно-оксидаза).

Цей дефіцит спадковий, а це означає, що він генетично передається від батьків до дітей, і це один з тригерів жахливої ​​мігрені. Тепер вам може бути цікаво дізнатися, яка роль цього ферменту і як він пов’язаний з мігренню. Пояснимо:

  • DAO фермент відповідає за руйнування молекул, відомих як гістаміни, які наявні в багатьох харчових продуктах, які ви їсте щодня, в тому числі молочних продуктах, м’ясі, цитрусових. Коли гістамін розпадається в організмі, він усувається через сечу.
  • Що станеться, якщо рівень гістаміну в крові буде високим? Зрештою гістамін буде накопичуватися у плазмі, викликаючи запалення, яке уповільнює травлення і навіть змінює хімію мозку. Це, у свою чергу, змушує кров швидше текти, і мозкові тканини запалюються.

2. Мігрень і гормональні зміни у жінок

4-bil-u-tili
Є ще одна цікава причина, чому недолік DAO ферменту впливає на жінок більше, ніж на чоловіків. Вгадайте, що це? Так, це гормональний цикл, який зміщується протягом усього життя завдяки овуляції, менструації та менопаузі. Ваш цикл має певні наслідки, які варто взяти до уваги, коли ми говоримо про мігрені:

  • Жіночі гормони та цикли викликають природне зниження DAO ферменту. Ось чому ви іноді відчуваєте мігрень під час менструації. Але якщо у вас також є успадкований родинний дефіцит, проблема може посилитися ще більше.
  • Цікаво відзначити, що під час вагітності плацента виробляє DAO фермент для захисту плода. Тож протягом дев’яти місяців ви не відчуваєте ці жахливі наслідки мігрені.
  • Оскільки у жінок гормональні зрушення відбуваються протягом усього життя, засіб, який сьогодні усуває мігрень, завтра може не подіяти. Все залежить від дня менструального циклу, або в разі жінок похилого віку, чи перейшли ви через менопаузу, чи ні. В останньому випадку мігрені можуть стати інтенсивнішими.

2. Найкраще лікування мігрені

5-prodykty-unykaty
Мігрені пов’язані з нетерпимістю гістаміну, який, наприклад, наявний у молоці та цитрусових.

Але тепер ви знаєте, що мігрені не успадковують самі по собі, а насправді передається дефіцит ферменту DAO, а це означає, що існує потенційне лікування, яке допомагає збалансувати рівень цього конкретного ферменту.

Проте тільки невролог може виписати найкращий засіб, тому що, попри те, що 90% мігреней зумовлені відсутністю цього ферменту, причина решти 10% випадків досі невідома.

Що ви можете зробити, щоб зменшити мігрені? Зверніть увагу на наші поради, які можна застосовувати в повсякденному житті:

1. Контролюйте стресові ситуації, які можуть викликати мігрені

2. Скоротіть споживання продуктів, які містять гістамін:

  • молоко
  • бринза
  • йогурт
  • вино
  • пиво
  • газовані напої
  • кава
  • рисове борошно
  • ковбаси
  • оброблене або свіже м’ясо
  • квасоля
  • кисломолочні продукти рослинного походження
  • заморожена риба
  • баклажани
  • оцет
  • шоколад
  • магазинні фруктові соки