Як виростити чорницю вдома і як її використовувати
Чорниця – одна з найкращих ягід для вашого здоров’я. Тому можна спробувати виростити чорницю, щоб скористатися всіма її перевагами.
Завдяки своїм антиоксидантам і великій кількості вітамінів та мінералів, вона допомагає запобігти таким проблемам зі здоров’ям, як передчасне старіння й навіть рак.
Було доведено, що часте споживання чорниці ідеально підходить для людей із гіпертонією, цукровим діабетом та високим вмістом холестерину, а також є чудовим лікуванням інфекцій сечових шляхів.
Найбільшим недоліком цієї ягоди є її доступність і ціна. Вона може бути дорогою.
Але ви можете вирішити цю проблему, виростивши її вдома. Якщо ви хочете дізнатися, як це зробити, ми допоможемо вам крок за кроком.
Спробуйте!
Як виростити чорницю вдома
Виростити кущі чорниці легко, але один із “мінусів” – час, який потрібен, щоб це зробити.
Ягоди виростуть лише через 3-4 роки, якщо ви почнете процес із нуля, тобто з насіння.
Якщо ви вирішите почати процес із пізнішої стадії, це буде набагато швидше.
1. Подумайте про те, як і де ви хочете виростити чорницю
Який варіант ви б не обрали, пам’ятайте, що кущі чорниці потребують багато місця.Якщо у вас є сад, ви можете створити грядку – прекрасний спосіб пустити воду під ним.
Проте, якщо у вас не має стільки місця, це не проблема, адже можна виростити чорницю в горщику, і це також залежить від того, як ви починаєте процес.
Якщо ви вирішите почати з насіння, ви маєте спочатку прорости його в парнику або, принаймні, у пластиковому контейнері, а потім пересадити його після того, як воно проросло.
- Якщо ви вирішите почати з невеликого куща, усе треба робити трохи по-іншому. Вам знадобиться більший горщик об’ємом 20 літрів.
- Щойно кущ виросте, ви повинні перемістити його в горщик на 70-80 літрів, щоб надати йому необхідне місце.
Хочете дізнатися більше? Читайте, Як вирощувати моркву в домашніх умовах
2. Підготуйте ґрунт
Відомо, що кущі чорниці ростуть у досить кислих ґрунтах з рН від 4,5 до 5. Правильний ґрунт має важливе значення для їх росту.Ви можете зробити це за допомогою таких інгредієнтів, як:
3. Вирішіть, що вирощувати
Знаючи, що кущі довго ростуть, добре подумайте, яку рослину ви хочете виростити, і чи хочете ви посадити кілька кущів водночас.
Якщо ви виберете кілька кущів, найкращий спосіб зробити це – в окремих контейнерах.
Погляньте на цю статтю: 8 дивовижних переваг чорниці
4. Догляд
Чорниця потребує багато сонця. Звісно, потрібно вода, але їй не потрібно занадто багато вологи.
Поливайте її час від часу, і переконайтеся, що в горщику добрий дренаж.
Чорничний рецепт
Коли ваші зусилля будуть винагороджено, і ви зберете бажані ягоди, у вас є безліч різних рецептів на вибір.
Один дуже простий, але дуже смачний варіант – зробити кекси з чорницею та лимоном. Вони чудово підходять для сніданку або перекусу.
Інгредієнти
- 2 1/2 склянки борошна (300 г)
- 1 склянка білого цукру (200 г)
- 2 чайні ложки розпушувача (7 г)
- 1 чайна ложка солі (5 г)
- 1/4 склянки натурального йогурту (60 г)
- 2 яйця
- 1 склянка молока, бажано знежиреного (250 мл)
- 1/4 склянки розтопленого масла (50 г)
- 2 чайні ложки ванільного екстракту (5 мл)
- 1 склянка чорниці (180 г)
- 1 столова ложка лимонної цедри (10 г)
Приготування
- Розігрійте духовку до 375 градусів.
- Змастіть форми.
- У великій мисці змішайте просіяне борошно, розпушувач та сіль.
- В окремій мисці змішайте рідини: йогурт, яйця, молоко, розтоплене масло та ванільний екстракт.
- Додайте рідину до сухої суміші та добре перемішайте до однорідності.
- Далі додайте чорницю до суміші разом із лимонною цедрою.
- Заповніть форми на 3/4, щоб вони не переповнювалися.
- Випікайте 15-20 хвилин. Перевірте готовність, вставивши зубочистку і переконавшись, що вона вийшла сухою.
- Залиште охолоджуватися при кімнатній температурі та насолоджуйтеся.
- Cassidy, A., O’Reilly, É. J., Kay, C., Sampson, L., Franz, M., Forman, J., … Rimm, E. B. (2011). Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 93(2), 338–347. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.006783
- Stull, A. J. (2016). Blueberries’ Impact on Insulin Resistance and Glucose Intolerance. Antioxidants (Basel, Switzerland), 5(4). https://doi.org/10.3390/antiox5040044
- Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutrition Reviews, 68(3), 168–177. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00273.x
- Jepson, R. G., & Craig, J. C. (2007). A systematic review of the evidence for cranberries and blueberries in UTI prevention. Molecular Nutrition & Food Research, 51(6), 738–745. https://doi.org/10.1002/mnfr.200600275