Які банани найкорисніші: стиглі чи зелені?
Банани є одними з найпопулярніших фруктів в усьому світі, тому що крім того, що вони чудово смакують, вони ще й дешеві і корисні. Багато людей усунули їх зі свого раціону, помилково вважаючи, що вони сприяють набиранню ваги. Однак було доведено, що споживання бананів в помірних кількостях навпаки дає переваги людям, які хочуть мати збалансоване харчування та схуднути.
Які властивості мають банани?
Банани є багатим джерелом вуглеводів, ось чому вони є одними з найкращих рослинних джерел енергії для організму. Насиченість цукром врівноважується низьким вмістом жирів і високим вмістом клітковини, яка допомагає регулювати поглинання цукру.
Цей фрукт приносить відчуття ситості і є важливим джерелом калію. Калій стимулює усунення рідин, утримуваних в організмі, а це має важливе значення для лікування таких захворювань, як гіпертонія, подагра та ревматизм.
Кожні 100 грамів банана дають 90 калорій, тож це дуже калорійний фрукт. Втім, споживання в помірних кількостях дозволить скористатися всіма їхніми переваги. Складно уявити собі підтримку збалансованої ваги без їх споживання.
Вони не лише смакують добре, але й містять важливі вітаміни, як-от вітамін С – допомагає зміцнити імунну систему, і вітамін B6 – ключовий для створення нових клітин в організмі.
Банани покращують кровообіг, запобігають спазмам м’язів, допомагають боротися з депресією, знижують рівень поганого холестерину, покращують здоров’я шкіри та волосся. Існує чимало причин, щоб додати їх в раціон. Однак, є питання, яке найчастіше постає: які банани найкорисніші: стиглі чи зелені?
Оберіть зелені або стиглі банани відповідно до власних потреб
Вподобання щодо їхньої стиглості залежить від смаків кожної людини, тому що деякі люди віддають перевагу зеленим, а для інших найкраще смакують повністю стиглі. Але важливо знати, що поживна цінність бананів змінюється зі станом стиглості.
Ми всі знаємо, що чим більш стиглі банани, тим вони солодші. Це пояснюється тим, що ферменти в їхньому складі перетворюються на крохмаль. Коли плід дозріває, цей крохмаль перетворюється на моно- і дисахариди, такі як сахароза, глюкоза та фруктоза (прості цукри).
Саме коли крохмаль перетворюється на прості цукри, банан дозріває і легше засвоюється. Однак різні дослідження показали, що, коли вони дозрівають, то втрачають частину своїх вітамінів і мінералів.
З іншого боку, недавнє дослідження показало, що, коли банан дозріває, він також виробляє різні антиоксидантні й анти-канцерогенні властивості. Вони можуть принести користь організму в багатьох аспектах. Коли банан повністю жовтий і має темні плями, він виробляє речовину, відому як чинник некрозу пухлин, яка має здатність боротися зі злоякісними клітинами.
Дослідження показало, що, чим більш стиглі банани, тим ефективніші й корисніші вони для боротьби з раком. Крім того, науковці також виявили, що жовті стиглі у 8 разів ефективніші для зміцнення імунної системи, ніж зелені.
Таким чином, для більшості людей простіше з’їсти банан, коли він повністю стиглий, особливо коли він насичено жовтого кольору, має плями на шкірці. Люди, які страждають на діабет, або ті, хто просто хоче уникнути швидкого збільшення рівня цукру, можуть ввести банани в свій раціон, коли вони ще трохи зелені.
Коли не варто їх їсти?
Експерти рекомендують усунути банани з раціону, якщо ви хворієте на печінкову або ниркову недостатність. У цих випадках найкраще проконсультуватися з лікарем перед їх вживанням.
Запам’ятайте…
- Завдяки неперевершеному смаку банани можна використати в різних рецептах. Але краще за все їсти їх сирими, щоб скористатися всіма їхніми перевагами.
- Не слід їх зберігати в холодильнику, тому що там вони можуть втратити свій аромат і більшість властивостей.
- Після того, як ви їх очистите, їжте їх відразу, тому що вони швидко псуються.
- Weickert MO., Pfeiffer AFH., Impact of dietary fiber consumption on insulin resistance and the prevention of type 2 diabetes. J Nutr, 2018. 148 (1): 7-12.
- Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune functión. Nutrients, 2017.
- Jensen T., Abdelmalek MF., Sullvian S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepatol, 2018. 68 (5): 1063-1075.