Здорові жири, які можуть знизити рівень холестерину

Важливо знати, які здорові жири варто їсти. Зрештою, деякі жири, безумовно, шкідливі, але інші можуть бути дуже корисними для контролю над вашим холестерином.
Здорові жири, які можуть знизити рівень холестерину

Останнє оновлення: 02 лютого, 2019

Смажена їжа, вершкове масло, жирні сири та деякі м’ясні продукти містять велику кількість насичених жирів, які можуть збільшити рівень холестерину. Проте є ще одна група жирів – здорові жири, які мають абсолютно протилежний вплив на ваш організм.

Ми говоримо про поліненасичені жири. Вони можуть дати вам поживні речовини та енергію, яких потребує ваш організм, і тримати рівень холестерину під контролем.

Знаючи, які з них здорові, ви зможете зробити заміну та знизити споживання насичених жирів, не усуваючи нічого з вашого раціону.

Дізнайтеся більше в цій статті!

1. Рослинні олії – здорові жири

здорові жири - рослинні олії
Перш за все, рослинні олії багаті на олеїнову кислоту. Це прекрасний замінник насичених жирів. Мабуть, найпопулярніша з них оливкова олія.

Проте не лише оливкова олія здатна надати вашому організму ці поживні речовини. Є також олія з фундуку, ріпаку, сої та кунжуту.

Крім того, не забувайте про цілющі властивості оливкової олії холодного віджиму. Її споживання допоможе вам контролювати поганий холестерин. Ба більше, вона також має протизапальну дію.

Перевірте також цю статтю: Натуральні олії для очищення обличчя

2. Альфа-ліноленова кислота в рибі

Це найважливіша жирна кислота серед омега-3. Ви можете отримати його з риби, а також соєвих продуктів і кунжуту.

Вона дуже корисна для вас, адже організм не здатний самостійно її виробляти. Вона запобігає накопиченню холестерину в артеріях і підтримує здоров’я вашого серця.

Серед риб, які мають найвищий вміст альфа-ліноленової кислоти, такі:

  • тунець
  • лосось
  • сардини
  • оселедець

Хоча ви можете знайти все це в консервах, краще їсти їх у природному стані.

3. Вам треба набрати м’язову масу? Спробуйте олію печінки тріски

які є здорові жири
Вірте чи ні, можна правильно харчуватися і збільшити вашу м’язову масу. Це стане в пригоді спортсменам і охочих збільшити свою м’язову масу.

Для них риб’ячий жир може бути фантастичним доповненням.

Цей популярний додаток є містить багато омега-3. Здебільшого, цей жир сприяє кращому синтезу білка, що дає змогу збільшити м’язову масу.

Крім того, ось ще деякі з переваг таких добавок:

  • підтримують вашу імунну систему
  • сприяють росту кісток
  • покращують згортанню крові
  • стимулюють розвиток мозку

Ось чому цю добавку рекомендують і для літніх людей.

4. Авокадо містить здорові жири

Омега-6 жирні кислоти знаходяться у багатьох продуктах тваринного походження. Однак одним із найбільш здорових джерел є авокадо. Це один із небагатьох фруктів, які мають високу кількість поліненасичених речовин.

Крім того, що авокадо є дуже поживним, він також покращує їхнє поглинання.

Ще одним чудовим фруктом з цими поживними компонентами є оливки, а також згадана вище олія.

5. Сочевиця також допомагає знизити рівень холестерину

здорові жири в бобах
Сочевиця надає організму цінний білок, не підвищуючи тригліцериди. Вона містить лише 0,1 г насиченого жиру на 100 грамів.

Ці маленькі бобові утворюють речовину, яка прикріплюється до холестерину і допомагає вивести його з організму. Тому сочевицю вважають захисницею вашого серця і всієї серцево-судинної системи.

Крім того, червоні боби і зелені соєві боби мають подібні властивості до сочевиці.

Ми рекомендуємо прочитати: Користь від споживання бобових

Їсти жир погано?

Споживання певної кількості жиру необхідне для того, щоб ваші органи працювали належним чином. Не варто вважати цей макроелемент ворогом.

Насправді, деякі дієтологи вважають, що від 20 до 30% вашого раціону має складатися з жиру. Однак ця кількість повинна бути забезпечена ненасиченими жирами.

Переваги споживання здорового жиру в помірних кількостях:

  • краща чутливість до інсуліну
  • регулювання вашого метаболізму
  • збільшення м’язової маси
  • краще репродуктивне здоров’я
  • оптимізована робота мозку

Тому зверніть увагу на тип жирних кислот, які ви обираєте, і насолоджуйтеся кращим здоров’ям!

Головне зображення надано wikiHow.com



  • Lichtenstein, A. H., Appel, L. J., Brands, M., Carnethon, M., Daniels, S., Franch, H. A., … Wylie-Rosett, J. (2006). Diet and lifestyle recommendations revision 2006: A scientific statement from the American heart association nutrition committee. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176158
  • Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H. Y., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … Van Horn, L. V. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: A presidential advisory from the American Heart Association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000510
  • Collins, R., Frost, C., Clarke, R., Peto, R., & Appleby, P. (2011). Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ. https://doi.org/10.1136/bmj.314.7074.112

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.