Зменште споживання фруктози, щоб швидше втрачати зайву вагу

Ви перепробували все від рахування калорій до вилучення цукру з раціону й усе одно не можете схуднути? Зменшення рівня споживання фруктози може бути саме тим, що вам потрібно.
Зменште споживання фруктози, щоб швидше втрачати зайву вагу

Останнє оновлення: 26 грудня, 2018

Існує незліченна кількість теорій щодо того, як легше позбутися зайвих кілограмів. Дехто радить рахувати калорії, тоді як інші вірять, що головним винуватцем надмірної ваги є споживання жиру. Є й такі, хто критикує цукор і рафіновані вуглеводи. Але мало хто бере під увагу вплив фруктози.

Якщо жодна з цих теорій не переконала вас у своїй дієвості або не дала результатів, ми розповімо вам про те, чому для ефективного схуднення важливо обмежити споживання продуктів із високим вмістом фруктози.

Нескінченні теорії, які не дають результатів

Яких стратегій дотримуються люди, що випробовують різні дієти для схуднення? Погляньмо разом на 4 найпоширеніші з них:

1. Підрахунок калорій

Зараз популярність цього методу спадає, оскільки все більше дієтологів сходяться на думці, що калорії по-різному впливають на організм залежно від того, що їсть людина.

Це означає, що 100 калорій огірка не можна прирівнювати до 100 калорій магазинної випічки.

2. Зменшення споживання жиру

Ця стратегія схожа на підрахунок калорій, оскільки ми часто забуваємо, що організм потребує корисних жирів для нормального виконання своїх функцій.

Не вилучайте зі свого раціону такі продукти, як горіхи, олія холодного віджиму (оливкова, кокосова, кунжутна, лляна), авокадо, насіння, яєчний жовток.

3. Відмова від цукру

У питанні скорочення споживання цукру більшість дієтологів та прихильників здорового харчування і справді досягла згоди. Зменшення цукру в раціоні таки допомагає позбутися зайвих кілограмів.

Хоча цього може бути не досить, аби втратити вагу.

4. Усунення рафінованих вуглеводів

Хліб, здоба, печиво, піца і т.д… Одна з найефективніших дієт для схуднення базується на вилученні цих продуктів із раціону. 

Однак якщо ви вибрали цей шлях, також важливо не зловживати тваринними білками, оскільки це може призвести до негативних ефектів і завдати шкоди організму.

втрата ваги

Теорія щодо фруктози

Для кого підходить ця теорія?

Метод, в основу якого входить скорочення споживання фруктози, призначений для людей, які спробували кілька з перелічених вище дієт, і жодна з них не допомогла, або ж після повернення до нормального життя вони знову почали набирати вагу. Ці люди:

  • мають труднощі зі схудненням;
  • їдять багато фруктів;
  • хочуть боротися із зайвими кілограмами здоровим способом, не рахуючи калорії та не вилучаючи жири зі свого раціону.

Що таке фруктоза?

цукор в тарілці

Фруктоза – це цукор, який міститься у фруктах і меді, а також в деяких овочах (у невеликих кількостях).

Фруктоза, як і глюкоза, є в звичайному цукрі, а також у кукурудзяному та пшеничному сиропах, які використовують, щоб підсолодити різну випічку, джеми й інші солодкі продукти.

У ході деяких нещодавніх досліджень було проаналізовано негативний вплив фруктози на метаболізм.

Учені також дослідили вплив цієї органічної речовини на підвищений рівень тригліцеридів у крові, накопичення жиру на животі, ожиріння в цілому та низку інших проблем зі здоров’ям.

Існує багато людей, які знизили кількість цукру в раціоні, але, не усвідомлюючи цього, щодня споживають багато фруктози. Це може бути однією з причин, чому зайві кілограми не зникають чи не покращується загальний стан здоров’я.

У яких продуктах міститься багато фруктози?

велика кількість фруктози

Щоб дотримуватися цього здорового плану зі схуднення, ми радимо повністю вилучити зі свого раціону такі продукти з високим вмістом фруктози:

  • пакетовані напої та фруктові соки в пляшках;
  • солодкі і вершкові кавові напої (типу фрапечіно);
  • солодкі пластівці на сніданок;
  • торти та печиво;
  • солодке морозиво і йогурт;
  • джеми, мармелад і фрукти, які зберігаються в сиропі;
  • Оброблений мед і сиропи;
  • Алкогольні напої;
  • цільнозерновий хліб.

З іншого боку, ми радимо суттєво зменшити споживання фруктів, у яких також міститься багато фруктози (продукти в списку розташовані в порядку зниження рівня фруктози):

  • родзинки, фініки та сушений інжир;
  • манго та папая;
  • виноград;
  • груші та яблука;
  • кавун;
  • чорниця;
  • банани;
  • персики;
  • ананаси.

Фрукти з низьким вмістом фруктози

Але ж хіба всі фрукти шкідливі? Зрештою, вони багаті на вітаміни та мінерали.

Проте якщо ви хочете позбутися зайвих кілограмів і не змогли досягти результатів, перепробувавши кілька різних дієт, ми радимо спробувати цю дієту з низьким вмістом фруктози.

Ви можете їсти указані нижче фрукти (продукти в списку розташовані в порядку збільшення рівня фруктози):

  • лимони та лайми;
  • журавлина;
  • абрикоси;
  • гуаява;
  • мускусна диня;
  • ківі;
  • ожина;
  • вишня.

Замість того, щоб пити фруктові соки, навіть якщо ви готуєте їх удома, радимо зробити смузі, у якому можна поєднати зелені листові овочі з фруктами з низьким вмістом фруктози.

Неодмінно спробуйте!



  • Freeman CR., Zehra A., Ramirez V., Wiers CE., et al., Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci, 2018. 23: 2255-2266.
  • Scnabel L., Kesse Guyot E., Alles B., Touvier M., et al., Association between ultraprocessed food consumption and risk of mortality among middle aged adults in france. JAMA, 2019. 179 (4): 490-498.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.