10 найкращих продуктів для нирок
Нирки є одними з найбільш важливих органів нашого тіла. Вони відповідають за запобігання багатьом захворюванням і необхідні для загальної роботи організму. Одна з найважливіших функцій нирок – виводити відходи і токсини з крові. Отже, погляньмо на 10 найкращих продуктів для нирок.
Багато чинників послаблюють наші нирки і, в результаті, ми починаємо відчувати нездужання, що може перейти у щось більш серйозне. Дуже важливо розвивати здорові звички для підтримки здоров’я і правильної роботи ваших нирок.
Як захистити нирки природніми засобами
Наша дієта є одним з найбільших важливих факторів, які впливають на здоров’я нирок. На щастя, деякі продукти харчування поліпшують здоров’я нирок природнім шляхом. У цій статті ми розкажемо вам про 10 найкращих продуктів для нирок, які вам слід їсти, щоб зберегти ці важливі органи сильними і здоровими.
Буряк
Буряк виводить токсини та має сечогінні властивості, які роблять його чудовим вибором для здоров’я нирок. Оскільки буряк багатий калієм, його рекомендують для зміцнення і очищення нирок, печінки і жовчного міхура.
Щоб насолодитися перевагами буряка, ми рекомендуємо зробити сік разом з морквою або додати кілька буряків у салат або іншу страву.
Чорниця
Чорниця не тільки виводить токсини з нирок, вона має додаткову перевагу – очищення сечового міхура. Вона покращує роботу нирок і запобігає інфекціям, перешкоджаючи росту бактерій.
Сік чорниці слід вживати натщесерце.
Цільне зерно
Як відомо, цільне зерно є прекрасним джерелом клітковини, яка сприяє виведенню токсинів і відходів. Зерна допомагають зменшити затримку рідини, яка очищає нирки.
Селера
Селера здебільшого складається з води, але вона містить важливі вітаміни і мінерали, як от альфа-токоферол або вітамін Е, бета-каротин або вітамін А, вітамін С і фолієву кислоту.
Оскільки селера містить мінеральні речовини і має сечогінні властивості, її рекомендують для природного очищення нирок і виведення відходів. Зробіть сік, додайте в бульйон або киньте трохи в салат, щоб отримати насолоду.
Цибуля
Цибуля багата флавоноїдами, зокрема кверцетином – потужним антиоксидантом, який підтримує здоров’я органів. Цибуля також допоможе у регулюванні обміну речовин і усуненні токсинів та інших відходів з організму.
Полуниця
Полуниця містить потужні антиоксиданти, які допомагають захистити структуру клітинних тіл і запобігти окисним ушкодженням. Крім того, збільшення кількості полуниці у вашому раціоні покращить здоров’я нирок, запобігатиме запаленням та допоможе природно очистити організм.
Кавун
Кавун є одним з найкращих продуктів для зміцнення нирок і боротьби з інфекціями сечовивідних шляхів. Кавун не лише смачний, він складається на 93% з води, даючи всього 20 калорій на 100 гр.
Він також містить потужні антиоксиданти і є багатим джерелом життєво важливих мінералів, таких як калій і магній. Цей корисний продукт рекомендується для лікування і профілактики таких захворювань, як цистит, камені в нирках, інфекції сечовивідних шляхів і затримка рідини.
Ананас
Ананаси можуть похвалитися потужними сечогінними властивостями, які роблять їх ідеальним союзником для поліпшення здоров’я нирок. Цей екзотичний фрукт є багатим джерелом вітаміну С, калію і ферменту бромелайна, які разом допомагають боротися з інфекціями, зменшують запалення, стимулюють травлення і зменшують ризик утворення каменів у нирках.
Картопля
Картопля сповнена вітамінів і мінералів, які допомагають у лікуванні та профілактиці сечокам’яної хвороби. Вона є чудовим джерелом крохмалю, калію, магнію, кальцію, фосфору, вітамінів В і С. Ці вітаміни і мінерали працюють разом, щоб зміцнити й очистити ці важливі органи і розчинити камені.
Ми рекомендуємо відварити картоплю зі шкіркою або зробити напій зі шкірки, який можна вживати сирим або вареним (не забудьте ретельно промити).
Водяний крес
Водяний крес має сечогінні властивості, які роблять його чудовим засобом для очищення нирок. Ця рослина запобігає утворенню каменів у нирках і сечовому міхурі, бореться з затримкою рідини і сприяє детоксикації.
Єдине, що вам потрібно зробити, щоб скористатися перевагами цього супер-продукту, – це просто вичавити його сік і пити несолодким.
- Ajjarapu, A., Hinkle, S. N., Li, M., Francis, E. C., & Zhang, C. (2019). Dietary patterns and renal health outcomes in the general population: a review focusing on prospective studies. Nutrients, 11(8), 1-21. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723758/
- American Heart Association. (10 de mayo de 2024). High blood pressure and your kidneys. Consultado el 29 de julio de 2024. https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/health-threats-from-high-blood-pressure/high-blood-pressure-and-your-kidneys
- British Heart Foundation. (19 de junio de 2015). Beetroot juice lowers high blood pressure. Consultado el 29 de julio de 2024. https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2015/january/beetroot-and-blood-pressure
- Fundación Española de la Nutrición. (s.f.). Alimentos y bebidas. Consultado el 30 de julio de 2024. https://www.fen.org.es/vida-saludable
- Hu, E. A., Steffen, L. M., Grams, M. E., Crews, D. C., Coresh, J., Appel, L. J., & Rebholz, C. M. (2019). Dietary patterns and risk of incident chronic kidney disease: the Atherosclerosis Risk in Communities study. The American Journal of Clinical Nutrition, 110(3), 713-721. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmid/31386145/
- Medline Plus. (28 de agosto de 2023). Dieta para la enfermedad renal crónica. Biblioteca Nacional de Medicina. Consultado el 29 de julio de 2024. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002442.htm
- National Health Service. (22 de marzo de 2023). Chronic kidney diseases prevention. Consultado el 30 de julio de 2024. https://www.nhs.uk/conditions/kidney-disease/prevention/
- National Institute of Diabetes, and Digestive and Kidney Diseases. (Abril de 2017). Comer correctamente en la enfermedad de los riñones. Consultado el 30 de julio de 2024. https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/eating-nutrition
- National Kidney Foundation. (s.f.). Superalimentos. Consultado el 30 de julio de 2024. https://www.kidney.org/es/atoz/content/superfoods
- National Kidney Foundation. (Febrero de 2019). Dairy and our kidneys. Consultado el 30 de julio de 2024. https://www.kidney.org/atoz/content/dairy-and-our-kidneys
- U. S. Department of Agriculture (USDA). (28 de octubre de 2022). Oats, whole grain, rolled, old fashioned. Food Data Central. Consultado el 30 de julio de 2024. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346396/nutrients
- Van Westing, A. C., Küpers, L. K., & Geleijnse, J. M. (2020). Diet and kidney function: a literature review. Current Hypertension Journal, 22(2), 1-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6997266/