10 ознак того, що у вас непереносимість глютену
Останнім часом ми бачимо все більше і більше продуктів з позначкою «без глютену» або «не містить глютен».
Але більшість людей вибирають їх, не розуміючи, чим саме ці продукти можуть чи не можуть бути важливими для вас.
Почнімо з того, що глютен є білком, який міститься в таких продуктах як пшениця , жито та ячмінь.
Деякі люди не відчувають будь-яких негативних ефектів після вживання глютену, проте це може викликати цілу низку симптомів і проблем зі здоров’ям у інших людей.
Зараз існує 55 видів захворювань, що пов’язані з цим білком. Згідно зі статистикою, 99% людей, що мають непереносимість глютену, не знають про свій діагноз.
Саме тому ми хочемо присвятити сьогоднішню статтю, щоб виявити ознаки, які можуть свідчити про те, що вам слід усунути глютен з раціону. Дізнайтеся, що це за ознаки!
1. Глютен спричиняє проблеми зі шлунково-кишковим трактом
Одним із найпоширеніших симптомів непереносимості глютену є травні і кишкові розлади.
Після того, як ви з’їли їжу, що містить глютен, ви можете відчути певний дискомфорт. Це такі симптоми, як:
- Здуття живота
- Діарея чи запор
- Гази
- Біль в животі
- Синдром подразненої товстої кишки
Щоб позбутися таких симптомів, вам потрібно лише усунути продукти харчування, що містять глютен, зі свого раціону.
2. Втома
Після прийому їжі, що містить пшеницю чи будь-які інші зернові продукти з глютеном, деякі люди відчувають себе втомленими або зазнають труднощів із концентрацією уваги.
Постійна втома або відчуття слабкості може означати, що потрібно ввести зміни у свій раціон.
3. Головний біль
Споживання цього білка може створити дисбаланс в нормальних запальних процесах в організмі; вони впливають на функції нервової системи.
Якщо у вас непереносимість глютену, це може призвести до ланцюжка реакцій. Головні болі чи мігрені є одними з найбільш поширених з них.
4. Гормональний дисбаланс
Передменструальний синдром, синдром полікістозних яєчників і безпліддя можуть бути пов’язані з непереносимістю клейковини.
Деякі гінекологи і фахівці в галузі охорони здоров’я рекомендують, щоб пацієнти з цією проблемою виключили продукти, що містять глютен, із свого раціону харчування…
5. Проблеми із суглобами
Як ми вже згадували вище, люди, які не переносять глютен, є менш стійкими до запальних реакцій, що шкодять організму.
Одна з найбільших проблем, що викликає занепокоєння, пов’язана з суглобами; це може збільшити набряки чи біль. Найчастіше болять руки та коліна.
6. Фолікулярний кератоз
Фолікулярний кератоз – це розлад шкіри, який характеризується появою маленьких гульок, що мають ледь червоний колір.
Цей стан пов’язаний із поганою всмоктуваністю вітаміну А і незамінних жирних кислот, що може бути спричинено пошкодженням кишечника при тривалому впливі клейковини.
7. Фіброміалгія
Фіброміаглія характеризується хронічними болями і одубілістю в м’язах і суглобах. На відміну від інших загальних ознак, це викликає безперервні болі невизначеного походження.
Хоча багато хто думає, що на це впливають інші чинники, існує думка, що усунення глютену з раціону допоможе контролювати симптоми болі.
8. Неврологічний ефект
Клейковина може викликати запалення в центральній нервовій системі і ослаблення імунної системи, викликаючи такі симптоми, як запаморочення або поколювання.
9. Автоімунні розлади
Люди, які перебувають під дією глютену, регулярно піддаються вищому ризику автоімунного захворювання, аніж ті, хто уникає його.
Цей білок підвищує рівень запалення і може призвести до серйозних проблем, наприклад:
10. Поведінкові проблеми
Деякі з цих поширених психологічних симптомів зникають, коли вилучити глютен із раціону.
До цих проблем належать:
- Занепокоєння
- Депресія
- Синдром дефіциту уваги та гіперактивності
- Стресовість
- Дратівливість
Симптоми непереносимості клейковини можуть варіюватися від випадку до випадку, що зазвичай пов’язано з тим, що їх плутають з іншими розладами. Пацієнти, які хворіють на целіакію, наприклад, можуть втратити від 6 до 10 років, поки їм поставлять правильний діагноз.
Якщо ви помітили будь-які симптоми, які ми згадували вище, зверніться до свого лікаря і уникайте продукти, що містять глютен.
- American College of Allergy Asthma and Immunology ACAAI (2023) Alergia al trigo. Consultado el 24 de agosto de 2023. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/wheat-gluten/
- Barbaro, M. R., Cremon, C., Stanghellini, V., & Barbara, G. (2018). Recent advances in understanding non-celiac gluten sensitivity. F1000Research, 7, 1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6182669/
- Bruzzese, V., Scolieri, P., Pepe, J. (2021). Efficacy of gluten-free diet in patients with rheumatoid arthritis. Revista Reumatismo, 72(4), 213-217 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33677948/
- Cenni, S., et al. (2023). The Role of Gluten in Gastrointestinal Disorders: A Review. Journal Nutrients, 15(7), 1-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10096482/
- Clappison, E., Hadjivassiliou, M., Zis, P. (2020). Psychiatric Manifestations of Coeliac Disease, a Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 12(1), 1-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019223/
- Federación de asociaciones de celíacos de España (2023). Enfermedad celíaca. Enfermedades asociadas. Consultado el 24 de agosto de 2023. https://celiacos.org/enfermedad-celiaca/enfermedades-asociadas/
- Isasi, C. (2014). Fibromyalgia and non-celiac gluten sensitivity: a description with remission of fibromyalgia. Rheumatology International Journal, 34(11), 1607-1612. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209093/
- Losurdo,G., Principi,M., Lannone, A., Amoruso,A., Lerardi,E., Di Leo, A., Barone. M. (2018). Extra-intestinal manifestations of non-celiac gluten sensitivity: An expanding paradigm. World Journal of Gastroenterology, 24(14), 1521-1530. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5897856/
- Mayo Clinic. (12 de septiembre de 2023). Celiac disease. Consultado el 11 de octubre de 2023. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220
- Mansueto, P., et al. (2023). Anemia in non-celiac wheat sensitivity: Prevalence and associated clinical and laboratory features. Digestive and Liver Disease Journal, 55(6), 735-742. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1590865822008209
- Manual MSD (01-2022). Dermatitis herpetiforme. https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/trastornos-de-la-piel/enfermedades-ampollosas/dermatitis-herpetiforme
- National Health Service (2023) Coeliac disease. Consultado el 24 de agosto de 2023. https://www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/
- Pieczyńska, P. (2018). Do celiac disease and non-celiac gluten sensitivity have the same effects on reproductive disorders? Nutrition, 48, 18-23. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900717302745
- Silvester, J., Graff, L., Rigaux, L., Walker, J., Duerksen, D. (2016). Symptomatic suspected gluten exposure is common among patients with coeliac disease on a gluten-free diet
Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 44(6), 612-619. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apt.13725 - Uhde, M., et al. (2019). Markers of non-coeliac wheat sensitivity in patients with myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue síndrome. BMJ Journal, 68, 377-378. https://gut.bmj.com/content/68/2/377#ref-1
- Zis, P., Julian, T., Hadjivassiliou, M. (2018). Headache Associated with Coeliac Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients 10(10), 1-11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213149/