10 порад, як схуднути без жодних зусиль
Середземноморська дієта вважається однією з найздоровіших дієт. Вона не тільки містить здорові поживні та лікувальні елементи, але й описує стиль життя, що дозволить вам почуватися краще, жити довше і бути у чудовій формі.
Сьогодні ми пропонуємо вам взяти до уваги 10 порад, як схуднути без жодних зусиль.
Як за допомогою середземноморської дієти можна схуднути
Отже, чому ж вважають, що середземноморська дієта надзвичайно дієва для втрати ваги та корисна для здоров’я людини в цілому?
Безліч досліджень підтримали переваги цієї дієти і її здатності запобігати, наприклад, серцево-судинним захворюванням, оскільки вона в основному складається з дуже здорових інгредієнтів, які утворюють ідеальну піраміду харчування.
Оливкова олія, свіжі фрукти і овочі, клітковина, риба, молюски, насіння, антиоксиданти, вітамін С… і, звичайно ж, активний спосіб життя, у якому цінуються прогулянки та особливі соціальні стосунки людей на основі позитивних емоцій.
Добре харчуватись, не захоплюватись цукерками чи обробленими продуктами, а також вести активний спосіб життя і насолоджуватися домашньою їжею зі свіжих продуктів (невеликими порціями) – все це ключові правила при намаганні втратити вагу за допомогою цієї дієти. Чи готові ви? Отже, вперед!
1. Важливість крупи і хліба із цільної пшениці
Ви часто ставите собі запитання: «Чи можу я їсти хліб, якщо я на дієті?» Звичайно, ви можете, якщо це цільнозерновий хліб з великою кількістю цільного насіння. Уникайте всіх видів хліба, які містять занадто багато очищеного борошна і занадто багато жирів.
В ідеалі, вам слід їсти хліб, який містить багато клітковини, наприклад, вівсяний або житній хліб. Ці сорти хліба допоможуть роботі вашого шлунково-кишкового тракту, їжа легше засвоюватиметься, забезпечить ваш організм вітамінами і мінералами і ви почуватиметесь здоровими і бадьорими.
Слід додати, якщо ви візьмете за звичку їсти шматок хліба з оливковою олією на сніданок, ви будете почувати себе краще, ніж до того.
2. Оливкова олія як основний жир у вашому раціоні
Ми щойно говорили про це. Оливкова олія є основою середземноморської дієти. Це природне багатство містить вітамін Е і мононенасичені жирні кислоти та попіклується про ваше серце, допоможе знизити рівень холестерину і захистить вас від усіх видів інфаркту. Отже, не забувайте додавати цей гастрономічний скарб до будь-якої страви, яку ви готуєте.
3. Фрукти, багаті антиоксидантами
Апельсиновий сік, лимонний сік, яблука, грейпфрут, гранат, диня, виноград, кавун… Всі ці фрукти та соки добре підходять для сніданку. Ви можете творити справжні кулінарні дива, використовуючи їх.
Ці плоди є корисними для вашого здоров’я, з їх допомогою, при додаванні їх у свій щоденний раціон, ви зміцните імунну систему, очистите свій організм і втратите вагу. Їсти їх потрібно щоденно і не менше 5 плодів в день, як й рекомендує середземноморська дієта.
4. Важливо їсти багато свіжих овочів
Гриби, помідори, перець, баклажани, цибуля, шпинат, кабачки… Із цих овочів можна приготувати багато різних страв і не забувайте додавати до них трохи оливкової олії.
У середземноморській дієті ви можете приготувати смачні салати з овочами, оливками і горіхами. Овочі найкраще їсти, якщо це можливо, свіжими у сирому вигляді. Перець, шпинат, помідори, цибуля… Усі ці овочі подають до столу сирими і принесуть вам велику кількість травних ферментів, які захистять ваш кишечник і шлунок.
Експериментуйте з різними кольорами і смаками і завжди намагайтеся регулярно готувати салати на обід. На вечерю таку страву не надто рекомендують, оскільки у вечірній та нічний час деякі продукти, такі як салат і шпинат, наприклад, важко засвоюються.
5. Горіхи
Волоські горіхи, мигдаль, фісташки – дуже корисні для здоров’я і забезпечують організм людини магнієм, кальцієм і фосфором. Вони є прекрасним продуктом, який можна додавати в салати, наприклад, на сніданок. Горіхи – основний елемент середземноморської дієти.
6. Харчуйтеся завжди сезонними продуктами та уникайте рафінованих
Завжди пийте натуральний фруктовий сік, а не із супермаркету в пляшках. Середземноморська дієта вимагає трохи більше часу для приготування їжі, тому що вам слід власноруч готувати різноманітні страви та уникати оброблених та рафінованих продуктів із супермаркету.
Ви можете вживати рис, варені овочі, свіжу рибу і натуральні соки, але все це треба поєднувати із фруктами та овочами, які є сезонними, тобто тими, що ростуть у нас в той чи інший сезон.
7. Кисломолочні продукти
Ми знаємо, що молочні продукти не завжди корисні для здоров’я людини. Проте можуть бути дуже корисними ферментовані кисломолочні продукти такі, як кефір, йогурт і різні види сиру. Вони забезпечать ваш організм живими мікроорганізмами, необхідними для підтримки необхідного балансу мікрофлори кишечника.
8. Пісне м’ясо
М’ясо ви можете з’їсти два рази на тиждень, бажано м’ясо курки або індички. М’ясо повинно бути нежирним і білим, але ні в якому разі не червоним.
9. Риба жирних сортів
Сардини, скумбрія, тунець, лосось… цю рибу слід вживати принаймні два рази на тиждень. Її жир дуже корисний, у ньому міститься багато омега-6 жирних кислот. Отже, не забувайте додавати рибу жирних сортів у раціон середземноморської дієти.
10. Активний спосіб життя
Ранками йдіть на прогулянки і насолоджуйтеся свіжим повітрям і природою. Не забувайте про фізичне навантаження у вечірній час, зробіть пробіжку. Пийте багато води, насолоджуйтеся сонцем і своїми стосунками з близькими людьми…
Усе це поліпшить якість вашого життя, що й матиме вплив на ваше фізичне здоров’я. Якщо ви будете слідувати порадам такого способу харчування: уникати солодощів, жирів і оброблених харчових продуктів, – невдовзі ви почнете втрачати зайві кілограми.
Пам’ятайте, що найважливіше правило середземноморської дієти – не переїдати. Ось тому, коли наповнюєте тарілку їжею, майте міру і не забудьте про склянку вина раз на день… Це корисно для вашого серця.
- Sofi, F., Abbate, R., Gensini, G. F., & Casini, A. (2010). Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 92(5), 1189-1196. https://academic.oup.com/ajcn/article/92/5/1189/4597540
- Trichopoulou, A., Martínez-González, M. A., Tong, T. Y., Forouhi, N. G., Khandelwal, S., Prabhakaran, D., … & de Lorgeril, M. (2014). Definitions and potential health benefits of the Mediterranean diet: views from experts around the world. BMC medicine, 12(1), 112. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-12-112?version=meter+at+null&module=meter-Links&pgtype=Blogs&contentId=&mediaId=%25%25ADID%25%25&referrer=&priority=true&action=click&contentCollection=meter-links-click
- Ruíz, N. A. (2005). Efectos beneficiosos de una dieta rica en granos enteros. Revista chilena de nutrición, 32(3), 191-199. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182005000300003&script=sci_arttext&tlng=en
- Carbajal, A., & Ortega, R. (2001). La dieta mediterránea como modelo de dieta prudente y saludable. Rev Chil Nutr, 28(2), 224-36. https://www.researchgate.net/profile/Angeles_Carbajal/publication/298436022_La_dieta_mediterranea_como_modelo_de_dieta_prudente_y_saludable/links/574e7ab408ae82d2c6be2edd.pdf
- Mancini, M., & Rubba, P. (2000). The Mediterranean diet in Italy. World review of nutrition and dietetics, 87, 114-126. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=4VenuNfdWtcC&oi=fnd&pg=PA114&dq=The+Mediterranean+diet+in+Italy&ots=rtshDP563h&sig=_RoFVelc8DaXXBxGMnJxqHJDaw0#v=onepage&q=The%20Mediterranean%20diet%20in%20Italy&f=false
- Ros, E. (2015). Contribution of nuts to the Mediterranean diet. In The Mediterranean Diet (pp. 175-184). Academic Press. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124078499000178
- Valenzuela, A., Arteaga Ll, A., & Rozowski, J. (2007). Rol de la dieta mediterránea en la prevalencia del síndrome metabólico. Revista chilena de nutrición, 34(3), 202-212. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75182007000300003&script=sci_arttext&tlng=en
- Cenarruzabeitia, J. J. V., Hernández, J. A. M., & Martínez-González, M. Á. (2003). Beneficios de la actividad física y riesgos del sedentarismo. Medicina clínica, 121(17), 665-672. http://mural.uv.es/joplase/obesidad%20y%20educacion%20fisica.pdf
- Serra-Majem, L., Ribas, L., Ngo, J., Ortega, R. M., García, A., Pérez-Rodrigo, C., & Aranceta, J. (2004). Food, youth and the Mediterranean diet in Spain. Development of KIDMED, Mediterranean Diet Quality Index in children and adolescents. Public Health Nutrition, 7(07), 931–935. https://doi.org/10.1079/PHN2004556
- Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M.-I., Corella, D., Arós, F., … Martínez-González, M. A. (2013). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet. New England Journal of Medicine, 368(14), 1279–1290. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1200303
- Ortega, R. (2006). Importance of functional foods in the Mediterranean diet. Public Health Nutrition, 9(8A), 1136–1140. https://doi.org/10.1017/S1368980007668530