Корисні властивості та застосування кісточок авокадо
Авокадо – неймовірно смачний та поживний фрукт, який до того ж, є дуже корисним для вашого здоров’я. Але не всім відомо, що кісточки авокадо (які, як правило, залишають без належної уваги) можна вживати в їжу, оскільки вони мають набагато більше вітамінів, аніж сам плід.
Більше того, ви можете застосовувати їх зовнішньо для позбавлення від небажаних проблем та захворювань шкіри, а також для поліпшення та полегшення болю у суглобах та у м’язах.
Зараз ми поділимося з вами деякими тонкощами та секретними властивостями кісточок авокадо та допоможемо вам отримати максимальну користь від їх використання.
Чому саме кісточки?
Авокадо багатий на корисні для організму людини вітаміни та активні речовини, які, при регулярному споживанні, можуть позитивно впливати на стан вашого організму та здоров’я. Встановлено, що до 70% незамінних амінокислот містяться саме в кісточках авокадо і, до того ж, сам плід має високий вміст розчинних волокон, ніж будь-який інший фрукт.
Користь для здоров’я
Нижче наведені деякі корисні властивості, які ви отримуєте, вживаючи кісточки авокадо:
- Потужній антиоксидант: запобігають старінню клітин
- Завдяки своєму високому вмісту амінокислот, запобігають виникненню серцево-судинних захворювань: сприяють розщепленню “поганого” холестерину в крові, чудово справляються зі зниженням рівня тригліцеридів, лікуванням та профілактикою ішемічної хвороби
- Допомагають підвищити захисні сили організму для боротьби проти захворювань, викликаних мікробами, грибками та паразитами
- Сприяють схудненню та спалюванню жирових відкладень: саме у кісточках авокадо містяться основні жироспалювальні елементи, тому вони є незамінними помічниками у підтриманні дієтичного харчування. Вони також містять розчинні волокна, які позитивно діють на кишковий тракт та полегшують самопочуття.
- Підходять для лікування діареї та запалення шлунково-кишкового тракту
- Є сильним афродизіаком, який значно підвищує лібідо
- Сприяють відновленню сил та покращенню самопочуття після виснажливого дня
- Полегшують біль у суглобах та у м’язах, якщо нанести їх чітко на місця подразнення
- Запобігають росту пухлин та знижують ризики їх появи, завдяки своєму високому вмісту флавонолів
- Запобігають виникненню епілепсії
- Відновлюють пружність шкіри, знімають запалення та допомагають позбутися пігментних плям
- Регулюють захворювання щитовидної залози
- Кісточки авокадо мають омолоджувальний ефект для шкіри обличчя, тому що сприяють виробленню значної кількості колагену
- Природнім шляхом допомагають у лікуванні астми та запобігають її виникненню
Як споживати кісточки авокадо
Кісточки авокадо мають гіркий та досить терпкий смак через їх лікувальні властивості. Для того, щоб використовувати їх у кулінарних цілях, спочатку необхідно відокремити кісточку від основного плоду та, за бажанням, натерти на тертці, та підсмажити на слабкому вогні. Ви побачите, що натерта суміш прийме червонуватий відтінок. І далі ви зможете:
- Приготувати настій. Для цього вам необхідно варити сушім протягом 10 хвилин та охолоджувати протягом 5. Після цього, слід пити настій протягом дня невеликими порціями.
- Використовувати суміш як гарнір до салатів, супів, тушкованого м’яса, рису, макаронних виробів і т.д.
Увага: Зловживання кісточками авокадо може викликати закреп через великий вміст таніну.
Як застосовувати кісточки авокадо
Для місцевого застосування, необхідно зробити таке:
- Подрібніть кісточки авокадо, змішайте їх з часткою алкоголю та залиште настоюватися суміш протягом тижня. Використовуйте цей настій для втирання при болі у суглобах та у м’язах, а також при мігренях, злегка масажуючи область скроні та шию, це відчутно полегшить головний біль та болісні відчуття.
- З мелених кісточок, ви з легкістю зможете зробити крем з освітлюючим ефектом від запалень та пігментних плям на шкірі. Для цього вам достатньо буде змішати порошок з невеликою кількістю гарячої води, до отримання кремоподібної пасти, та нанести на проблемні ділянки шкіри на 5-10 хвилин, після чого змити теплою водою. В результаті, колір вашого обличчя поліпшиться, а запалення підсохнуть та згодом зовсім зникнуть.
- Для покращення стану ламкого та пошкодженого волосся та надання їм блиску та сяйва, спробуйте таке: кісточки авокадо необхідно натерти на тертці, змішати з касторовою олією та дати настоятись протягом дня. Потім нанести маску на волосся та розподілити її по всій довжині, надіти утеплювальний ковпак та тримати не менше години. Потім змити маску шампунем та насолоджуватися своїм неймовірно м’яким та блискучим волоссям. Єдине, на що слід звернути увагу, так це те, що цю маску не рекомендують використовувати для лікування жирного волосся.
- Ви також можете використовувати мелені кісточки авокадо для приготування натурального скрабу для очищення вашого обличчя.
- До речі, якщо кому-небудь знадобиться, кісточки авокадо змішані з сиром та борошном, часто використовують як отруту для мишей.
- Bangar, S. P., Dunno, K., Dhull, S. B., Siroha, A. K., Changan, S., Maqsood, S., & Rusu, A. V. (2022). Avocado seed discoveries: chemical composition, biological properties, and industrial food applications. Food Chemistry: X. 16: 100507. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9789361/
- Belete Bahru, T., Hailu Tadele, Z., & Gebrie Ajebe, E. (2019). A review on avocado seed: functionality, composition, antioxidant and antimicrobial properties. Chemical Science International Journal. 27 (2): 1-10. https://journalcsij.com/index.php/CSIJ/article/view/638
- California Avocado Commission. (2016). Is it safe to eat the avocado seed? Consultado el 8 de junio del 2023: https://californiaavocado.com/avocado101/is-it-safe-to-eat-the-avocado-seed/
- Charles, A. C., Dadmohammadi, Y., & Abbaspourrad, A. (2022). Food and cosmetic applications of the avocado seed: a review. Food & Function. 13. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2022/FO/D1FO02438H
- Dabas, D., Elias, R. J., Lambert, J. D., & Ziegler, G. R. (2011). A Colored Avocado Seed Extract as a Potential Natural Colorant. Journal of Food Science. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2011.02415.x
- Dabas, D., M Shegog, R., R Ziegler, G., & D Lambert, J. (2013). Avocado (Persea americana) seed as a source of bioactive phytochemicals. Current pharmaceutical design, 19(34), 6133-6140. https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpd/2013/00000019/00000034/art00007
- Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, V., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017: 8416763. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
- Segovia F. J, Hidalgo, G. I., Villasante, J., Ramis, X., & Almajano, M. P. (2018). Avocado seed: a comparative study of antioxidant content and capacity in protecting oil models from oxidation. Molecules. 23 (10): 2421. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222478/
- Shi, D., Wong, M., & Popovich, D. (2023). Antibacterial properties of Hass avocado. Medical Sciences Forum. 18 (1): 1. https://www.mdpi.com/2673-9992/18/1/1
- Tremocoldi, M. A., Rosalen, P. L., Franchin, M., Massarioli, A. P., Denny, C., Daiuto, E. R., Rizzato Paschoal, J. A., Siqueira Melo, P., & Matias de Alencar, S.(2018). Exploration of avocado by-products as natural sources of bioactive compounds. Plos One. 13 (2): e0192577. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5812635/