5 продуктів, які не варто їсти більше ніколи
Люди часто цікавляться тим, що потрібно їсти, а що не варто. Наприклад, білок після фізичних навантажень, цільнозернові продукти, рибу чи морепродукти. Відповідей на всі ці запитання є всього дві: можна або не можна. Хоча, іноді все дуже відносно.
Чому? Адже всі ми також різні, і те, що підходить одному, може не підходити іншому. Усе залежить ще й від того, скільки ви їсте. І все ж у цій статті ми розповімо про 5 типів продуктів, які не варто їсти в жодному випадку.
Нерекомендовані продукти
Хоча, і є частка істини в поділі продуктів на “небезпечні” та ті, які рекомендовано їсти частіше, все ж, не можна ділити їжу на “хорошу” та “погану”. До кожного випадку слід відноситись індивідуально і кожен продукт має ті чи інші побічні наслідки для здоров’я.
5 типів продуктів, які не варто їсти ніколи
Їжа, яка вам не подобається
Вам не сподобається страва, яку ви збираєтесь їсти, або бачите у меню ресторану. То для чого мучити себе? Їжа – це й справді наш засіб існування, але її також потрібно споживати із задоволенням, адже у ній любов і захват кулінарії. Багато людей “ненавидять” певні продукти, але далі їдять їх, тішачи себе думкою, що вони корисні.
Але це – неправильно. Якщо вам не подобається їжа, значить, вона не корисна для вас. Так, у ній можуть бути поживні речовини, але також вони є в мільйоні інших продуктів, які можуть справді вам смакувати. “Здорова їжа” – це не лише броколі на пару та куряча грудка на грилі. Спробуйте ввімкнути фантазію, щоб зробити свої смакові рецептори щасливими, а організм – здоровим.
Продукти, через які ваш організм почуває себе погано
Можливо, неприємні відчуття виникають у шлунку, голові чи суглобах. Вам може подобатися якийсь продукт, але його споживання викликає здуття, вас починає хилити на сон і загальне самопочуття погіршується.
Це може трапитися з кожним, усе залежить від особливостей людини. Утім, продукти з білого борошна, молочні продукти та м’ясні вироби посідають у цьому плані чільне місце. Намагайтеся не їсти їх у 99% випадків. Той 1% вам на задоволення, але обережно – не переїдайте. Якщо ви сприйматимете такі шкідливі страви, як рідкісний подарунок собі, насолода від них буде лише більшою.
Продукти, споживання яких викликає у вас відчуття провини
Ви добре знаєте, про що ми говоримо. Адже на вихідних любите тішити себе тортами, тістечками, морозивом, картоплею фрі, панкейками, млинцями, цукерками, тако… А в понеділок прокидаєтеся з жахливим харчовим “похміллям” і почуттям провини, яке, здається, не зникне навіть, якщо ви цілий тиждень їстимете яблука, помідори, моркву та салат.
Звісно, таке траплялося. А потім ви суворо карали себе протягом наступних днів суворою дієтою, якої неможливо дотримуватися. Щось схоже до алкогольного похмілля, коли ви обіцяєте собі ніколи більше такого не робити (хоча глибоко в душі знаєте, що на наступних вихідних на вас чекає те саме).
Відчувати провину за їжу просто жахливо. У цьому немає жодного сенсу. Сором за неправильне харчування протягом короткого періоду часу змушує вас почувати себе незадоволеними власним тілом та їсти те, що не подобається, лише тому що воно “корисне”.
Це – неправильний підхід із багатьох причин. По-перше, ви і так не втратите жир, який вже накопичили, по-друге, ваш шлунок просто не зрозуміє, що відбувається. Він може стати більш чутливим, якщо ви будете дотримуватися здорового харчування протягом усього тижня, а на вихідних даватимете собі волю їсти жири, приправи та цукри.
Якщо в суботу та неділю у вас часто бувають вечірки, ви ходите гуляти або замовляєте їжу додому, старайтеся не переїдати. Дотримуйтеся збалансованої дієти. Не їжте продуктів, які викликатимуть у вас почуття провини, адже все-таки їжа має бути смачною і ДО споживання, і ПІСЛЯ нього. Якщо ви посмакували, а потім почуваєтеся зле, хіба воно варте того?
Продукти, які ви просто не можете перестати їсти
Якщо є такі продукти, в яких ви просто не можете собі відмовити, поки не з’їсте все до останньої крихти. Якщо незалежно від часу вам усе одно хочеться їсти і ніхто не може вас зупинити навіть, коли улюбленого продукту немає вдома… тоді саме його вам варто вилучити зі свого раціону харчування.
При згадці про продукти, які важко перестати їсти, адже вони викликають залежність, на думку спадає картопля-фрі, шоколад, гамбургери та піца. Усі ці “страви” на хімічному рівні змінюють реакції у вашому мозку і можуть викликати сильну залежність. Але таке трапляється не лише зі шкідливою, а й зі здоровою їжею.
Їжа, яка власне не є їжею
Кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози – це не їжа. Модифікований кукурудзяний крохмаль – теж. Як і штучні барвники та ароматизатори. Целюлоза (деревна маса, яка часто міститься у тертому сирі) – аж ніяк не їжа. Пропілен гліколь? Також ні. Утім, великі виробники додають ці інгредієнти у свої вироби, і таких складників значно більше, ніж ми тут перерахували.
Їх використовують у багатьох цілях: щоб заощадити гроші для компанії, допомогти іншому виробнику, створити у споживачів залежність, виготовити продукт, який коштує дешевше, але довше зберігається… І аж ніяк не для того, щоб зробити вас здоровими.
Краще самим готувати їжу зі справжніх інгредієнтів та органічних (або місцевих) продуктів, використовуючи високоякісний тваринний білок. Наприклад, вигодувану на траві, а не на гормонах, яловичину, рибу з озера, а не з ферми, курятину із сільського подвір’я тощо. Ретельно вчитуйтесь у кожну етикетку, і, якщо ви не знаєте якогось інгредієнта, швидше за все, він неїстівний.
- KidsHealth. [Internet]. La indigestión. 2015. Disponible en: https://kidshealth.org/es/kids/indigestion-esp.html
- SuMédico. [Internet]. Efectos de los colorantes en la comida. 2018. Disponible en: https://sumedico.com/colorantes-en-alimentos/
- Universidad de Murcia. [Internet]. La comida basura es adictiva. 2012. Disponible en: https://www.um.es/lafem/DivulgacionCientifica/CienciaySalud/Portalyblog/cienciaysalud.laverdad.es/la-alimentacion/la-nutricion-ciencia/la-comida-basura-adictiva-article.html