7 найкращих джерел вуглеводів для втрати ваги у здоровий спосіб
Вживання вуглеводів вважали ворогом №1 для тих, хто хоче скинути зайву вагу, дотримуючись дієти.
Проте останнім часом було доведено, що ці знання про вуглеводи є хибними. Насправді вуглеводи можуть навіть допомогти скинути зайві кілограми та досягти бажаної цілі.
Справді, некорисні джерела вуглеводів – біле борошно – зводять зусилля нанівець, але продукти з цільного зерна прекрасно підходять для організму.
Дієтологи досягли порозуміння у цьому питанні та вважають, що макронутрієнти надзвичайно корисні для організму, оскільки виробляють енергію та контролюють рівень цукру.
Саме тому дуже важливо ввести їх до раціону, але також варто навчитися відрізняти корисні джерела від шкідливих.
У цій статті розповімо про 7 найкращих джерел вуглеводів.
1. Овес як джерело вуглеводів
Овес вважають одним із найбільш ситних продуктів з точки зору дієтології. Він є прекрасним джерелом вуглеводів, які сприяють втраті ваги.
Ця зернова культура значну кількість розчинної клітковини, поживної речовини, що розчиняється в організмі та пришвидшує метаболізм.
Він також поліпшує функцію травної системи, сприяє виведенню токсинів та жирів, що накопичились в організмі.
Регулярне споживання цього продукту зменшує ймовірність накопичення жиру і виникнення серцевих хвороб.
Прочитайте цю статтю: Три продукти для схуднення: лимон, овес і спіруліна
2. Макаронні вироби з цільного зерна
Введення макаронних виробів з цільного зерна до раціону означає, що у вас виникає можливість насолоджуватися різноманітними корисними і смачними стравами.
Важливо також і те, що макарони з цільної пшениці є джерелом вуглеводів, що запобігають накопиченню жиру на талії, якщо їсти їх помірно.
Невелика порція містить 200 калорій після приготування, добре смакує з овочами та нежирним м’ясом.
3. Квасоля
Квасоля містить усі необхідні корисні речовини, потрібні для здоров’я серцевої та травної системи.
Клітковина у квасолі сприяє контролю рівня холестерину, а також допомагає регулювати шлунково-кишкові процеси.
Квасоля дає організму енергію та значну кількість білка і заліза, що дуже важливо, коли займаєшся спортом.
Крім того, цей продукт є низькокалорійним і дарує відчуття ситості організму краще, ніж будь-яке інше джерело вуглеводів.
4. Ядра пшеничного зерна
Ядра пшеничного зерна стали надзвичайно популярними останнім часом, особливо серед вегетаріанців та прихильників здорового харчування.
Цей продукт містить дуже важливе джерело вуглеводів високої якості, також ядро збагачене клітковиною, рослинним білком та мінералами.
Ядра пшеничного зерна поліпшують перетворення їжі в енергію, пришвидшують метаболізм, у результаті чого відбувається ефективна втрата ваги.
5. Банани
Багато людей не використовують чудодійні властивості бананів, оскільки вважають що ці фрукти насичені цукром, вуглеводами та є висококалорійними.
Однак варто розглянути справжню властивість бананів: це дуже корисний фрукт, який варто додати до дієти. Банан містять клітковину, стійкий крохмаль, саме той вид, який повністю перетравлюється організмом.
Банани дарують відчуття ситості на довгий період часу, підвищують рівень енергії та сприяють травленню.
6. Кіноа
Кіноа – це супер’їжа, яка набуває популярності в усьому світі. Це не тільки корисне джерело вуглеводів, ця культура також містить білок та основні амінокислоти, що допомагають зміцнити та наростити м’язи .
Ставши регулярним продуктом вашого харчування, кіноа пришвидшить метаболізм, підвищить рівень спалювання калорій та сприятиме втраті ваги.
Вона також оптимізує використання енергії в організмі, поліпшуючи розумову та фізичну активність упродовж дня.
Прогляньте цю статтю: 10 продуктів для спалювання жирів
7. Ячмінь
Комплексні вуглеводи, такі як ячмінь, ідеально підходять для задоволення вашого апетиту, коли у вас є відчуття голоду.
Ці вуглеводи легко перетворюються на енергію для організму та зменшують ризик високого рівня цукру в крові.
Ячмінь – це низькокалорійний продукт, його додають до салатів, супів, а також інших страв.
Як бачите, не всі вуглеводи, які ми споживаємо, шкодять фігурі. Якщо ввести вищезгадані продукти до свого раціону, вони сприятимуть втраті зайвої ваги.
- Angeli, V., Miguel Silva, P., Crispim Massuela, D., Khan, M. W., Hamar, A., Khajehei, F., Graeff-Hönninger, S., & Piatti, C. (2020). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An Overview of the Potentials of the “Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods, 9(2), 1-31. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074363/
- Aoe, S., Ichinose, Y., Kohyama, N., Komae, K., Takahashi, A., Abe, D., Yoshioka, T., & Yanagisawa, T. (2017). Effects of high β-glucan barley on visceral fat obesity in Japanese individuals: A randomized, double-blind study. Nutrition, 42, 1-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28870472/
- Cleveland Clinic. (October 26, 2022). How many carbs do you need to lose weight? Consultado el 31 de julio de 2023. https://health.clevelandclinic.org/how-many-carbs-to-eat-to-lose-weight/#:~:text=As%20far%20as%20how%20many,per%20meal%2C%E2%80%9D%20she%20says.
- Chang, H. C., Huang, C. N., Yeh, D. M., Wang, S. J., Peng, C. H., & Wang, C. J. (2013). Oat prevents obesity and abdominal fat distribution, and improves liver function in humans. Plant foods for human nutrition (Dordrecht, Netherlands), 68(1), 18-23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23371785/
- Cioffi, I., Santarpia, L., Vaccaro, A., Iacone, R., Labruna, G., Marra, M., Contaldo, F., Kristensen, M., & Pasanisi, F. (2016). Whole-grain pasta reduces appetite and meal-induced thermogenesis acutely: a pilot study. Applied physiology, nutrition, and metabolism = Physiologie appliquee, nutrition et metabolisme, 41(3), 277-283. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26863235/
- El Khoury, D., Cuda, C., Luhovyy, B. L., & Anderson, G. H. (2012). Beta glucan: health benefits in obesity and metabolic syndrome. Journal of nutrition and metabolism, 2012, 1-28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3236515/
- Holesh, J. E., Aslam, S., & Martin, A. (2017). Physiology, Carbohydrates. StatPearls. Consultado el 31 de julio de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459280/
- Luthar, Z., Golob, A., Germ, M., Vombergar, B., & Kreft, I. (2021). Tartary Buckwheat in Human Nutrition. Plants (Basel, Switzerland), 10(4), 1-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066602/
- Paudel, D., Dhungana, B., Caffe, M., & Krishnan, P. (2021). A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods, 10(11), 1-23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/
- Oh, R., Gilani, B., & Uppaluri, K. R. (2019). Low carbohydrate diet. StatPearls. Consultado el 31 de julio de 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/
- Sanders, L. M., & Slavin, J. (2023). Impact of Pasta Intake on Body Weight and Body Composition: A Technical Review. Nutrients, 15(12), 1-13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10300797/
- Shehzad, A., Rabail, R., Munir, S., Jan, H., Fernández-Lázaro, D., & Aadil, R. M. (2023). Impact of Oats on Appetite Hormones and Body Weight Management: A Review. Current nutrition reports, 12(1), 66-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9930024/
- Tucker, L. A. (2023). Legume Intake, Body Weight, and Abdominal Adiposity: 10-Year Weight Change and Cross-Sectional Results in 15,185 U.S. Adults. Nutrients, 15(2), 1-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9864712
- Wang, T. Y., Tao, S. Y., Wu, Y. X., An, T., Lv, B. H., Liu, J. X., Liu, Y. T., & Jiang, G. J. (2022). Quinoa Reduces High-Fat Diet-Induced Obesity in Mice via Potential Microbiota-Gut-Brain-Liver Interaction Mechanisms. Microbiology spectrum, 10(3), 1-16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9241864/
- Wei, G., Ye, Y., Yan, X., Chao, X., Yang, F., Wang, M., Zhang, W., Yuan, C., & Zeng, Q. (2020). Effect of banana pulp dietary fibers on metabolic syndrome and gut microbiota diversity in high-fat diet mice. Journal of food biochemistry, 44(9), 1-15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32662541/