7 простих змін, щоб покращити здоров'я серцево-судинної системи вже сьогодні
У вас ніколи не буде більш вдалого часу, щоб покращити здоров’я серцево-судинної системи.
Як би дивно це не звучало, часто ми забуваємо про дивовижний орган, який пульсує просто в центрі грудної клітки. Ми робимо це несвідомо, обираючи сидячий спосіб життя чи шкідливе харчування, наприклад.
Крім того, ми навіть дозволяємо стресу чи тривозі впливати на спокій, баланс і здоров’я серця.
Сьогодні ми пропонуємо “невелику революцію”, яка допоможе покращити здоров’я серцево-судинної системи та жити здоровіше.
1. Замініть масло оливковою олією
Якщо ви любите їсти бутерброд з маслом і повидлом кожного дня, настав час змінити це.
Натомість обирайте оливкову олію першого віджиму. Вона надзвичайно смачна та добре підходить до будь-яких страв, що робить її ідеальним доповненням до сніданку, обіду чи вечері.
Крім того, є ще одна звичка, яку можна запозичити із Середземноморської дієти: готувати страви на оливковій олії, а не маслі.
Так вони будуть значно здоровіші та навіть корисніші!
Дізнайтеся більше про 7 потенційних причин виникнення застійної серцевої недостатності
2. Їжте рибу тричі на тиждень
Холодноводна риба, як-от тунець, скумбрія й оселедець, є найбагатшим джерелом жирних кислот Омега-3.
На відміну від м’яса, ці типи риби дуже корисні для серцево-судинної системи.
Вони забезпечують організм калієм, магнієм і ніацином. Разом із жирними кислотами ці три компоненти знижують рівень шкідливого холестерину (ЛПНЩ) в артеріях і допомагають покращити здоров’я серцево-судинної системи.
Утім старайтеся купувати хорошу рибу. Треба знати, звідки вона. Адже іноді риба може містити забрудники, які безпосередньо впливають на здоров’я.
3. Замініть сіль спеціями
Сіль покращує смак їжі – нам усім це відомо. Крім того, її вже дуже давно використовують у кулінарії.
Ось чому настільки важко вилучити сіль зі свого раціону (особливо гіпертонікам). Зрештою, це ж може суттєво вплинути на смак?
- кріп ідеально підходить для супів та риби;
- мелений часник – це смачний замінник солі;
- порошок лимонного соку – це природний концентрат, який додає стравам чудовий аромат;
- мелена сушена цибуля добре смакує та має протизапальні властивості.
4. Їжте велику миску вівсянки на сніданок
На цьому блозі ми часто згадуємо, що одним із найкращих продуктів для здоров’я серцево-судинної системи є вівсянка.
Вона містить шість важливих аміноксилот, багато ненасичених жирів і лінолеву кислоту.
Вівсянка регулює рівень глюкози та має море вітамінів (Е, В1, В2) і мінералів (кальцій, залізо, цинк, фосфор і магній).
Усі ці складники забезпечують чудовий догляд за серцем і дають йому можливість почати день із максимальним зарядом енергії.
5. 20 хвилин вправ на день допоможуть покращити здоров’я серцево-судинної системи
Кожен із нас може знайти 20 хвилин наприкінці дня, щоб присвятити їх своєму серцю, тілу, м’язам, кісткам і дихальній системі.
А втім, найважливіше застосовувати силу волі та розумом усвідомлювати корисність вправ.
Цілком достатньо піти на прогулянку, побігати, піднятися сходами, поїздити на велосипеді чи навіть потанцювати. Утім також варто виконувати аеробні вправи.
6. 20 хвилин спокою та медитації
Медитація та вміння від’єднатися від розуму, тіла, обов’язків і навіть технологій не лише чудово розслабляє, а й дуже корисні для здоров’я.
Психіка та серцево-судинна система лише вам за це подякують. Зрештою, медитація допомагає зняти напругу, позбутися нав’язливих думок і тиску.
Спробуйте вже сьогодні. Подаруйте собі 20 хвилин тиші та спокою.
7. Кажіть “так” лимонному соку кожного дня
Насамкінець про лимонний сік. Цей корисний смачний напій є чудовим союзником здоров’я серцево-судинної системи.
Знаєте чому? Лимони багаті на калій і магній – два мінерали, які допомагають регулювати тиск крові.
Крім того, ці цитрусові фрукти містять різні типи антиоксидантів, таких як біофлавоноїди. Вони необхідні для захисту та гнучкості артерій і запобігають утворенню бляшок.
Неодмінно зробіть ці чудові поради звичною частиною свого дня. Вони надзвичайно прості та можуть змінити ваше життя на краще!
- Covas, M. I., Nyyssönen, K., Poulsen, H. E., Kaikkonen, J., Zunft, H. J. F., Kiesewetter, H., … Marrugat, J. (2006). The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: A randomized trial. Annals of Internal Medicine. http://doi.org/10.7326/0003-4819-145-5-200609050-00006
- Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. http://doi.org/10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94
- Earnshaw, S. R., McDade, C. L., Chu, Y. F., Fleige, L. E., & Sievenpiper, J. L. (2017). Cost-effectiveness of Maintaining Daily Intake of Oat β-Glucan for Coronary Heart Disease Primary Prevention. Clinical Therapeutics. http://doi.org/10.1016/j.clinthera.2017.02.012
- Khan, M. K., Zill-E-Huma, & Dangles, O. (2014). A comprehensive review on flavanones, the major citrus polyphenols. Journal of Food Composition and Analysis. http://doi.org/10.1016/j.jfca.2013.11.004