8 дивовижних переваг чорниці

8 дивовижних переваг чорниці
8 дивовижних переваг чорниці

Останнє оновлення: 24 січня, 2019

Чорниця – чагарникова рослина роду Вакциниум, який налічує понад 400 інших видів. Чорниця походить з Північної Америки, а США є найбільшим виробником та споживачем цього продукту.Чорницю цінують за її неповторний смак. Вона чудово підходить для випікання пирогів, приготування джему, вина, а також її використовують у багатьох інших рецептах.

Крім того, ягоди цінують за високий вміст поживних елементів, які мають користь для організму за умови регулярного споживання.

кущ чорниці

Попри маленький розмір ягід, чорниця має найбільший вміст антиоксидантів. Організм потребує антиоксиданти, які запобігають руйнуванню клітин вільними радикалами.

Вітаміни та мінерали цього продукту допомагають запобігти розвитку багатьох захворювань, а ще вони чудово смакують!

Через те, що багатьом людям навіть не відомо про користь чорниці, хочемо виділити 8 переваг цієї ягоди.

1. Чорниця запобігає раку

чорниця запобігає раку

Потужні антиоксиданти, які містять чорниці, знижують ризик утворення різних типів раку.

Антиоксиданти захищають клітини від руйнування вільними радикалами та від навколишнього забруднення. Це ключ до запобігання росту пухлин.

Чорниця також містить фолієву кислоту. Це той корисний елемент, який відновлює та синтезує ДНК, водночас допомагаючи уникнути мутації злоякісних клітин.

Також читайте: Заморожений лимон для профілактики раку

2. Зміцнює кістки та зуби

Основні мінерали, які містять ці ягоди, є корисними для кісток та здоров’я зубів.

Регулярне споживання запобігає розвитку остеопорозу чи інфекцій, які шкодять зубам. Цей продукт рекомендовано для покращення процесу засвоєння кальцію та вітаміну D. Це все завдяки вмісту:

  • Мінералів (калій, залізо, магній, цинк, марганець)
  • Вітаміну K

3. Захищає здоров’я серця

чорниця запобігає розвитку серцевого нападу

Як ви щойно дізналися, чорниця містить значну кількість калію та магнію. Це два основні мінерали, які допомагають контролювати запальні процеси тіла та знижують ризик серцевих хвороб.

Ці корисні елементи збалансовують рівень рідини у тканинах. Тому малоймовірно, що людина, яка споживає чорниці регулярно, страждатиме від високого тиску або матиме серцевий напад.

Крім того, цей продукт чудово покращує кровообіг та збагачує клітини киснем. Це можна пояснити тим, що таким чином серце захищене від перевтоми.

4. Чорниця запобігає розвитку діабету

Люди з високим рівнем цукру у крові або ті, які є у групі ризику виникнення діабету, можуть віднайти полегшення, споживаючи ці крихітні ягоди.

Чорниця містять клітковину, а також антиоксиданти. Під час поглинання вони знижують рівень цукру у крові та поліпшують метаболічні процеси, що відповідають за використання цукру як джерела енергії.

5. Чорниця покращує пам’ять

нейрони

Є цікавий зв’язок між регулярним споживанням чорниці та гарною пам’яттю.

Результати досліджень свідчать про те, що антиоксиданти мінімізують окислювальний стрес та знижують рівень пошкодження клітин, що є причиною порушення когнітивних функцій.

Ці елементи, разом із вітамінами та мінералами, підвищують активність мозку та функції центральної нервової системи. Разом з тим, вони знижують ризик виникнення деменції.

6. Чорниця бореться з інфекціями сечовивідних шляхів

Завдяки своєму лужному рівню pH та високому вмісту антибактеріальних складових, натуральний сік чорниці корисний для запобігання та лікування інфекцій сечовивідних шляхів.

Споживання чорниці  змінює середовище, що є придатним для розмноження мікроорганізмів. Окрім того, ягоди наділені протизапальними властивостями та допомагають заспокоїти біль.

Вони чудово підходять для  підвищення виробництва сечі та поліпшення процесу виведення шкідливих речовин через нирки.

7. Чорниця дбає про здоров’я очей

чорниця дбає про здоров'я очей

Ці ягоди містять каротиноїди і значну кількість вітаміну E, що покращує зір та запобігає розвитку захворювань очей.

Антиоксиданти захищають сітківку та макулу. У цілому, це зменшує шанси на розвиток таких хвороб, як катаракта і макулярна дегенерація.

Крім того, ягоду можуть бути природними лікувальними засобами незначних проблем із зором: почервоніння і сухості, які спричинені стресом.

8. Чорниця запобігає передчасному старінню

Якщо споживати чорницю регулярно, ви матиме користь для організму, як зсередини, так і ззовні, захищаючи його від передчасного старіння.

По-перше, антиоксиданти знижують ризик хронічних хвороб, які виникають через надмірні запальні процеси. По-друге, вони уповільнюють пошкодження клітин, що прискорює погіршення стану шкіри.

Ягоди та натуральний сік можуть доповнювати будь-який догляд, спрямований на зменшення кількості зморшок та недоліків, які з’являються на шкірі з віком.

Уцілому, є достатньо причин, що почати регулярно споживати чорницю, чи не так? Купуйте її частіше та насолоджуйтесь приємним смаком, насичуючи організм якісними і поживними речовинами.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.