8 дивовижних переваг чорниці
Чорниця – чагарникова рослина роду Вакциниум, який налічує понад 400 інших видів. Чорниця походить з Північної Америки, а США є найбільшим виробником та споживачем цього продукту.Чорницю цінують за її неповторний смак. Вона чудово підходить для випікання пирогів, приготування джему, вина, а також її використовують у багатьох інших рецептах.
Крім того, ягоди цінують за високий вміст поживних елементів, які мають користь для організму за умови регулярного споживання.
Попри маленький розмір ягід, чорниця має найбільший вміст антиоксидантів. Організм потребує антиоксиданти, які запобігають руйнуванню клітин вільними радикалами.
Вітаміни та мінерали цього продукту допомагають запобігти розвитку багатьох захворювань, а ще вони чудово смакують!
Через те, що багатьом людям навіть не відомо про користь чорниці, хочемо виділити 8 переваг цієї ягоди.
1. Чорниця запобігає раку
Потужні антиоксиданти, які містять чорниці, знижують ризик утворення різних типів раку.
Антиоксиданти захищають клітини від руйнування вільними радикалами та від навколишнього забруднення. Це ключ до запобігання росту пухлин.
Чорниця також містить фолієву кислоту. Це той корисний елемент, який відновлює та синтезує ДНК, водночас допомагаючи уникнути мутації злоякісних клітин.
Також читайте: Заморожений лимон для профілактики раку
2. Зміцнює кістки та зуби
Основні мінерали, які містять ці ягоди, є корисними для кісток та здоров’я зубів.
Регулярне споживання запобігає розвитку остеопорозу чи інфекцій, які шкодять зубам. Цей продукт рекомендовано для покращення процесу засвоєння кальцію та вітаміну D. Це все завдяки вмісту:
- Мінералів (калій, залізо, магній, цинк, марганець)
- Вітаміну K
3. Захищає здоров’я серця
Як ви щойно дізналися, чорниця містить значну кількість калію та магнію. Це два основні мінерали, які допомагають контролювати запальні процеси тіла та знижують ризик серцевих хвороб.
Ці корисні елементи збалансовують рівень рідини у тканинах. Тому малоймовірно, що людина, яка споживає чорниці регулярно, страждатиме від високого тиску або матиме серцевий напад.
Крім того, цей продукт чудово покращує кровообіг та збагачує клітини киснем. Це можна пояснити тим, що таким чином серце захищене від перевтоми.
4. Чорниця запобігає розвитку діабету
Люди з високим рівнем цукру у крові або ті, які є у групі ризику виникнення діабету, можуть віднайти полегшення, споживаючи ці крихітні ягоди.
Чорниця містять клітковину, а також антиоксиданти. Під час поглинання вони знижують рівень цукру у крові та поліпшують метаболічні процеси, що відповідають за використання цукру як джерела енергії.
5. Чорниця покращує пам’ять
Є цікавий зв’язок між регулярним споживанням чорниці та гарною пам’яттю.
Результати досліджень свідчать про те, що антиоксиданти мінімізують окислювальний стрес та знижують рівень пошкодження клітин, що є причиною порушення когнітивних функцій.
Ці елементи, разом із вітамінами та мінералами, підвищують активність мозку та функції центральної нервової системи. Разом з тим, вони знижують ризик виникнення деменції.
6. Чорниця бореться з інфекціями сечовивідних шляхів
Завдяки своєму лужному рівню pH та високому вмісту антибактеріальних складових, натуральний сік чорниці корисний для запобігання та лікування інфекцій сечовивідних шляхів.
Споживання чорниці змінює середовище, що є придатним для розмноження мікроорганізмів. Окрім того, ягоди наділені протизапальними властивостями та допомагають заспокоїти біль.
Вони чудово підходять для підвищення виробництва сечі та поліпшення процесу виведення шкідливих речовин через нирки.
7. Чорниця дбає про здоров’я очей
Ці ягоди містять каротиноїди і значну кількість вітаміну E, що покращує зір та запобігає розвитку захворювань очей.
Антиоксиданти захищають сітківку та макулу. У цілому, це зменшує шанси на розвиток таких хвороб, як катаракта і макулярна дегенерація.
Крім того, ягоду можуть бути природними лікувальними засобами незначних проблем із зором: почервоніння і сухості, які спричинені стресом.
8. Чорниця запобігає передчасному старінню
Якщо споживати чорницю регулярно, ви матиме користь для організму, як зсередини, так і ззовні, захищаючи його від передчасного старіння.
По-перше, антиоксиданти знижують ризик хронічних хвороб, які виникають через надмірні запальні процеси. По-друге, вони уповільнюють пошкодження клітин, що прискорює погіршення стану шкіри.
Ягоди та натуральний сік можуть доповнювати будь-який догляд, спрямований на зменшення кількості зморшок та недоліків, які з’являються на шкірі з віком.
Уцілому, є достатньо причин, що почати регулярно споживати чорницю, чи не так? Купуйте її частіше та насолоджуйтесь приємним смаком, насичуючи організм якісними і поживними речовинами.
- American Institute for Cancer Research. (2021, 2 agosto). Blueberries: Increase Antioxidant Activity in the Blood. https://www.aicr.org/cancer-prevention/food-facts/blueberries/
- Basu, A., Du, M., Leyva, M. J., Sanchez, K., Betts, N. M., Wu, M., Aston, C. E., & Lyons, T. J. (2010). Blueberries decrease cardiovascular risk factors in obese men and women with metabolic syndrome. The Journal of nutrition, 140(9), 1582–1587. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2924596/
-
Boespflug, E. L., Eliassen, J. C., Dudley, J. A., Shidler, M. D., Kalt, W., Summer, S. S., Stein, A. L., Stover, A. N., & Krikorian, R. (2018). Enhanced neural activation with blueberry supplementation in mild cognitive impairment. Nutritional neuroscience, 21(4), 297–305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093614/
- Blueberries Full of Antioxidants. (s. f.). University of Arkansas System Division of Agriculture. https://www.uaex.uada.edu/counties/miller/news/fcs/fruits-veggies/Blueberries_Full_of_Antioxidants.aspx
- Can eating blueberries really help you see better in the dark? – American Chemical Society. (s. f.). American Chemical Society. https://www.acs.org/pressroom/presspacs/2014/acs-presspac-november-19-2014/can-eating-blueberries-really-help-you-see-better-in-the-dark.html
- Correia, P., Araújo, P., Ribeiro, C., Oliveira, H., Pereira, A. R., Mateus, N., de Freitas, V., Brás, N. F., Gameiro, P., Coelho, P., Bessa, L. J., Oliveira, J., & Fernandes, I. (2021). Anthocyanin-Related Pigments: Natural Allies for Skin Health Maintenance and Protection. Antioxidants (Basel, Switzerland), 10(7), 1038. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8300807/
-
Davicco, M. J., Wittrant, Y., & Coxam, V. (2016). Berries, their micronutrients and bone health. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 19(6), 453–457. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27583710/
-
Del Bó, C., Riso, P., Campolo, J., Møller, P., Loft, S., Klimis-Zacas, D., Brambilla, A., Rizzolo, A., & Porrini, M. (2013). A single portion of blueberry (Vaccinium corymbosum L) improves protection against DNA damage but not vascular function in healthy male volunteers. Nutrition research (New York, N.Y.), 33(3), 220–227. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23507228/
- FoodData Central. (s. f.). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171711/nutrients
- Huang, H., Chen, G., Liao, D., Zhu, Y., & Xue, X. (2016). Effects of Berries Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Meta-analysis with Trial Sequential Analysis of Randomized Controlled Trials. Scientific reports, 6, 23625. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804301/
- Hubert, P. A., Lee, S. G., Lee, S. K., & Chun, O. K. (2014). Dietary Polyphenols, Berries, and Age-Related Bone Loss: A Review Based on Human, Animal, and Cell Studies. Antioxidants (Basel, Switzerland), 3(1), 144–158. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665444/
- Jeyabalan, J., Aqil, F., Munagala, R., & Gupta, R. C. (2013). Abstract 3705: Chemopreventive and therapeutic activity of high anthocyanin-content blueberry against estrogen-mediated breast cancer. En Cancer Research. American Association for Cancer Research. https://aacrjournals.org/cancerres/article/73/8_Supplement/3705/589486/Abstract-3705-Chemopreventive-and-therapeutic
- Johnson, S. A., Figueroa, A., Navaei, N., Wong, A., Kalfon, R., Ormsbee, L. T., Feresin, R. G., Elam, M. L., Hooshmand, S., Payton, M. E., & Arjmandi, B. H. (2015). Daily blueberry consumption improves blood pressure and arterial stiffness in postmenopausal women with pre- and stage 1-hypertension: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 115(3), 369–377. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25578927/
-
Johnson, S. A., & Arjmandi, B. H. (2013). Evidence for anti-cancer properties of blueberries: a mini-review. Anti-cancer agents in medicinal chemistry, 13(8), 1142–1148. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23387969/
- Ma, L., Sun, Z., Zeng, Y., Luo, M., & Yang, J. (2018). Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. International journal of molecular sciences, 19(9), 2785. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164568/
-
Maya-Cano, D. A., Arango-Varela, S., & Santa-Gonzalez, G. A. (2021). Phenolic compounds of blueberries (Vaccinium spp) as a protective strategy against skin cell damage induced by ROS: A review of antioxidant potential and antiproliferative capacity. Heliyon, 7(2), e06297. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7903303/
- McCormack, D., & McFadden, D. W. (2012). Pterostilbene and Cancer: Current Review. Journal of Surgical Research, 173(2), e53-e61. https://www.journalofsurgicalresearch.com/article/S0022-4804(11)00815-8/fulltext
-
Michalska, A., & Łysiak, G. (2015). Bioactive Compounds of Blueberries: Post-Harvest Factors Influencing the Nutritional Value of Products. International journal of molecular sciences, 16(8), 18642–18663. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4581264/
-
Palma, X., Thomas-Valdés, S., & Cruz, G. (2021). Acute Consumption of Blueberries and Short-Term Blueberry Supplementation Improve Glucose Management and Insulin Levels in Sedentary Subjects. Nutrients, 13(5), 1458. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33922965/
- Presley, G., & Williston, L. (2019). In women with recurrent urinary tract infections, does daily blueberry consumption lead to a decreased risk of recurrence? Evidence-Based Practice. https://doi.org/10.1097/ebp.0000000000000151
-
Rodriguez-Mateos, A., Cifuentes-Gomez, T., Tabatabaee, S., Lecras, C., & Spencer, J. P. (2012). Procyanidin, anthocyanin, and chlorogenic acid contents of highbush and lowbush blueberries. Journal of agricultural and food chemistry, 60(23), 5772–5778. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22175691/
- Song G. Q. (2015). Blueberry (Vaccinium corymbosum L.). Methods in molecular biology (Clifton, N.J.), 1224, 121–131. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25416254/
-
Stull, A. J., Cash, K. C., Johnson, W. D., Champagne, C. M., & Cefalu, W. T. (2010). Bioactives in blueberries improve insulin sensitivity in obese, insulin-resistant men and women. The Journal of nutrition, 140(10), 1764–1768. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3139238/
- Wilms, L. C., Boots, A. W., de Boer, V. C., Maas, L. M., Pachen, D. M., Gottschalk, R. W., Ketelslegers, H. B., Godschalk, R. W., Haenen, G. R., van Schooten, F. J., & Kleinjans, J. C. (2007). Impact of multiple genetic polymorphisms on effects of a 4-week blueberry juice intervention on ex vivo induced lymphocytic DNA damage in human volunteers. Carcinogenesis, 28(8), 1800–1806. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17602170/
-
Wu, X., Wang, T. T. Y., Prior, R. L., & Pehrsson, P. R. (2018). Prevention of Atherosclerosis by Berries: The Case of Blueberries. Journal of agricultural and food chemistry, 66(35), 9172–9188. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30092632/
-
Xia, J. Y., Yang, C., Xu, D. F., Xia, H., Yang, L. G., & Sun, G. J. (2021). Consumption of cranberry as adjuvant therapy for urinary tract infections in susceptible populations: A systematic review and meta-analysis with trial sequential analysis. PloS one, 16(9), e0256992. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34473789/