8 дивовижних рослин, щоб знизити рівень цукру в крові
Високий рівень глюкози може призвести до переддіабетичного стану або діабету. Діабет – це хронічне захворювання, якому можна запобігти, якщо контролювати вагу та вживати заходів, щоб знизити рівень цукру в крові.
На діабет також впливає генетична схильність, тобто у вас підвищений ризик захворіти через спадковість.
Як знизити рівень цукру в крові за допомогою напоїв
Люди з підвищеним рівнем цукру в крові мають пити щонайменше 8-9 склянок води на день.
Крім того, є багато напоїв із натуральних трав, які стабілізують рівень глюкози та запобігають розвитку дисбалансу.
Якщо вам уже діагностували таке порушення, ці рецепти також допоможуть контролювати рівень цукру та підтримувати стабільний стан здоров’я.
Саме тому далі в цій статті ми докладніше розповімо про деякі настої та напої, які надзвичайно легко приготувати вдома. Вам знадобляться лише натуральні трави.
- Звісно, не варто додавати до цих напоїв оброблений цукор, адже це нівелює їх користь.
- Утім якщо ви не можете жити без солодкого й хочете трохи підсолодити напої, спробуйте спеціальний цукор, створений для діабетиків.
- Також потрібно стежити за кількістю напоїв, які ви п’єте, адже надмірне споживання може спричинити зворотний ефект: замість того, щоб знизити рівень цукру в крові, ви підвищите його.
- Рекомендовано пити їх натщесерце, адже рівень цукру найнижчий уранці перед сніданком, тому позитивний ефект буде максимальний.
Ці напої допоможуть знизити рівень цукру в крові
1. Алое вера та кактус
Інгредієнти
- 1 листок алое вера
- 1 опунція
- 8 склянок води (2 літри)
Спосіб приготування
- Оскільки вам знадобиться м’якуш алое та кактуса, перш за все потрібно розрізати листки та видобути з них гель (обережно з колючками!).
- Нагрійте воду в сотейнику або каструлі.
- Коли вода почне кипіти, додайте м’якуш кактуса та гель алое. Потримайте суміш на невеликому вогні 5 хвилин.
- Після цього зцідіть суміш і випийте воду, яка залишилась.
Рекомендовано пити одну склянку на день.
2. Вівсяна вода
Інгредієнти
- 1 склянка вівсянки (105 г)
- 2 літри води (8 склянок)
- 1 паличка кориці (необов’язково)
Спосіб приготування
- Замочіть вівсянку в двох літрах води на 12 годин.
- Після того, як зазначений час мине, зцідіть вівсянку та перекладіть її в блендер. Додайте корицю.
- Поступово додавайте до суміші воду та збивайте до рівномірної рідкої маси.
- Насамкінець додайте в шейк решту води.
Можна пити одну склянку на день або по одній перед кожним прийомом їжі.
Цей напій не лише допомагає знизити рівень цукру в крові, але також дарує відчуття ситості, регулює метаболізм і сприяє схудненню.
3. Ромашка та кориця
Інгредієнти
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 столова ложка цвіту ромашки (10 г)
- ½ столової ложки порошку кориці (або паличка)
Спосіб приготування
- Закип’ятіть воду та додайте ромашку і корицю.
- Потримайте на маленькому вогні протягом 3 хвилин, а потім дайте настоятися ще 10 хвилин.
- Рекомендовано пити одну склянку напою на день натщесерце.
4. Напій із кунжутом
Інгредієнти
- 1 склянка насіння кунжуту (200 г, натуральне або оброблене)
- 1 літр натурального кокосового молока (4 склянки)
Спосіб приготування
- Насипте насіння кунжуту в гарячу, суху каструлю та трохи підрум’яньте його до золотого кольору.
- Потім змеліть підсмажене насіння кунжуту до консистенції однорідної пасти.
- Розчиніть цю пасту в кокосовому молоці. Пийте одну склянку на день.
5. Чай із корицею
Інгредієнти
- 2 палички кориці
- 1 літр води (4 склянки)
Спосіб приготування
- Нагрійте воду та, коли вона закипить, додайте корицю.
- Потім потримайте суміш на невеликому вогні 5 хвилин, щоб вона настоялася.
- Перемішайте всі інгредієнти.
- Випивайте одну склянку напою щодня.
6. Сік зі шпинату та селери
Інгредієнти
- 1 зелене яблуко
- 1 морква
- 3 жмені шпинату
- 2 стебла селери
- 1 огірок
Спосіб приготування
- Помийте та почистіть яблуко і моркву.
- Змішайте їх з іншими інгредієнтами та випийте суміш.
Рекомендована доза – одна склянка на день.
Вас неодмінно зацікавить як відбілити рушники без жорстких хімічних речовин
7. Зелений чай
Інгредієнти
- 1 столова ложка китайського зеленого чаю (10 г, якщо не можете знайти листовий чай, можна використати розфасовані пакетики)
- 1 склянка води (250 мл)
Спосіб приготування
- Нагрійте воду. Коли вона почне кипіти, додайте листя чаю або чайні пакетики.
- Випивайте склянку цього смачного чаю після кожного прийому їжі.
8. Евкаліптовий чай
Інгредієнти
- 5 листків евкаліпта
- 1 літр води (4 склянки)
Спосіб приготування
Поставте воду з евкаліптовим листям на плиту. Тримайте суміш на середньому вогні, доки вона не закипить.
Рекомендовано пити щонайменше одну склянку евкаліптового чаю на день, адже так ефект буде максимальний.
- Abdollahi, A., Adelibahram, F., Ghassab-Abdollahi, N., Araj-Khodaei, M., Parsian, Z., & Mirghafourvand, M. (2022). The effect of Salvia officinalis on blood glycemic indexes and blood lipid profile in diabetic patients: a systematic review and meta-analysis. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 20(3), 521-529. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35106985/
- Abdulrazak, A., Tanko, Y., Mohammed, A., Mohammed, K. A., Sada, N. M., & Dikko, A. A. (2018). Effects of Clove and Fermented Ginger on Blood Glucose, Leptin, Insulin and Insulin Receptor Levels in High Fat DietInduced Type 2 Diabetic Rabbits. Nigerian Journal of Physiological Sciences, 33(1), 89-93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30091738/
- BDA. (enero de 2023). Fluid (water and drinks) and hydration. British Dietetic Association. The Association of UK Dietitians. https://www.bda.uk.com/resource/fluid-water-drinks.html
- Bernardo, M. A., Silva, M. L., Santos, E., Moncada, M. M., Brito, J., Proença, L., Singh, J., de Mesquita, M. F. (2015). Effect of Cinnamon Tea on Postprandial Glucose Concentration. Journal of Diabetes Research, 2015, 913651. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516848/
- Bindu, J., & Narendhirakannan, R. T. (2019). Role of medicinal plants in the management of diabetes mellitus: a review. 3 Biotech, 9(1), 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6291410/
- Bule, M., Albelbeisi, A. H., Nikfar, S., Amini, M., & Abdollahi, M. (2020). The antidiabetic and antilipidemic effects of Hibiscus sabdariffa: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Food Research International, 130, 108980. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920300053
- Butacnum, A., Chongsuwat, R., & Bumrungpert, A. (2017). Black tea consumption improves postprandial glycemic control in normal and pre-diabetic subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 26(1), 59-64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28049262/
- do Nascimento Kaut, N. N., Rabelo, A. C. S., Araujo, G. R., Taylor, J. G., Silva, M. E., Pedrosa, M. L., Chaves, M. M., Rossoni Junior, J. V., & Costa, D. C. (2018). Baccharis trimera (Carqueja) Improves Metabolic and Redox Status in an Experimental Model of Type 1 Diabetes. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2018, 6532637. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30622608/
- Fu, Q. Y., Li, Q. S., Lin, X. M., Qiao, R. Y., Yang, R., Li, X. M., Dong, Z. B., Xiang, L. P., Zheng, X. Q., Lu, J. L., Yuan, C. B., Ye, J. H., & Liang, Y. R. (2017). Antidiabetic Effects of Tea. Molecules, 22(5), 849. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/5/849
- Fundación Española del Corazón. (s. f.). Dieta para la diabetes – Hiperglucemia e hipoglucemia. Consultado el 16 de enero de 2024. https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1252-dieta-para-la-diabetes.html
-
Johnson, E. C., Bardis, C. N., Jansen, L. T., Adams, J. D., Kirkland, T. W., & Kavouras, S. A. (2017). Reduced water intake deteriorates glucose regulation in patients with type 2 diabetes. Nutrition Research, 43, 25-32. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531717300489
- López, R, P., Pichardo, O, E., Avila, N, A., Vázquez, M, N., Tovar, A. R., Pedraza, C, J., & Torres, N. (2014). The effect of nopal (Opuntia ficus indica) on postprandial blood glucose, incretins, and antioxidant activity in Mexican patients with type 2 diabetes after consumption of two different composition breakfasts. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(11), 1811-1818. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212267214010211
- Naseri, K., Saadati, S., Sadeghi, A., Asbaghi, O., Ghaemi, F., Zafarani, F., Li, H.-B., & Gan, R.-Y. (2022). The Efficacy of Ginseng (Panax) on Human Prediabetes and Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 14(12), 2401. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2401
- Palma, X., Thomas-Valdés, S., & Cruz, G. (2021). Acute Consumption of Blueberries and Short-Term Blueberry Supplementation Improve Glucose Management and Insulin Levels in Sedentary Subjects. Nutrients, 13(5), 1458. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/5/1458
- Shabani, E., Sayemiri, K., & Mohammadpour, M. (2019). The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis. Primary Care Diabetes, 13(1), 28-42. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1751991818302006
- Shashikumar, J. N., Champawat, P. S., Mudgal, V. D., & Jain, S. K. (2019). Role of fenugreek (Trigonella foenum graecum) on in management of diabetes disease. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8(4), 184-187. https://www.phytojournal.com/archives?year=2019&vol=8&issue=4&ArticleId=8846
- Taj Eldin, I. M. (2015). The effects of Allium cepa (red onion) in fasting blood glucose and insulin levels of normal human volunteers. Journal of Diabetes & Metabolism, 6th Global Diabetes Summit and Medicare Expo. https://www.iomcworld.com/proceedings/the-effects-of-allium-cepa-red-onion-in-fasting-blood-glucose-and-insulin-levels-of-normal-human-volunteers-30224.html
- Takahashi, M., Ozaki, M., Miyashita, M., Fukazawa, M., Nakaoka, T., Wakisaka, T., Matsui, Y., Hibi, M., Osaki, N., & Shibata, S. (2019). Effects of timing of acute catechin-rich green tea ingestion on postprandial glucose metabolism in healthy men. Journal of Nutritional Biochemestry, 73, 108221. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286319300397
- Watanabe, S., Okoshi, H., Yamabe, S., & Shimada, M.(2021). Moringa oleifera Lam. in Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Molecules, 26(12), 3513. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229498/
- Zemestani, M., Rafraf, M., & Asghari-Jafarabadi, M. (2016). Chamomile tea improves glycemic indices and antioxidants status in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutrition, 32(1), 66-72. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900715003287
- Zhang, H., Qi, R., & Mine, Y. (2019). The impact of oolong and black tea polyphenols on human health. Food Bioscience, 29(1), 55-61. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429218301172