7 змін, які стануться в організмі, коли ви перестанете їсти цукор

Травень 19, 2016
Споживання цукру може призвести до накопичення жиру в ділянці живота. Цукор впливає на печінку так само, як і алкоголь. Тому не варто їсти цукор.

Протягом останніх декількох років експерти постійно попереджають про те, що їсти цукор небезпечно для здоров’я людини. Він є однією з основних причин виникнення діабету 2 типу, захворювань серцево-судинної системи й ожиріння.

Хоча в цукрі самому по собі немає нічого поганого, його не варто споживати занадто багато, особливо рафінованого, а якраз його найчастіше і можна побачити на полицях магазинів.

Він міститься в природному стані у фруктах, які аж ніяк не є загрозою для здоров’я, якщо їсти їх у міру. Спеціалісти у сфері здоров’я висловлюють занепокоєння через те, що рафінований цукор міститься в раціоні харчування більшості людей. На хімічному рівні він викликає таку саму залежність, як кокаїн.  

Зовсім перестати їсти цукор може здаватися нереально. Адже його не лише продають окремо як добавку до їжі, він також міститься в цукерках, напівфабрикатах, соусах та багатьох інших магазинних продуктах.

Попри це, лікарі та дієтологи б’ють на сполох, щоб донести до кожного шкоду цукру для організму і розповісти про те, чим можна його замінити.

Якщо вилучити цукор зі свого раціону харчування, це може значно покращити ваше здоров’я та якість життя. Далі у статті ви дізнаєте 7 причин, чому варто перестати їсти цукор вже сьогодні.

Перестаньте їсти цукор і:

Ви почуватиметеся більш ситими

Цукор пригнічує лептин, гормон в організмі, який відповідає за відчуття ситості після прийому їжі. У результаті виникає невгамовне бажання  їсти. 

Після того, як ви перестанете споживати цукор, організм починає регулювати апетит і продукти дають вам повніше відчуття ситості, тобто ви їстимете менше калорій і солодощів.

Серце буде краще захищеним

серце

Харчування з великою кількістю цукру і високим глікемічним індексом вважають однією з причин підвищеного ризику розвитку захворювань серцево-судинної системи.

Відмова від споживання цукру – це один із способів подбати про серце і контролювати рівень тригліцеридів, виду жирів, який відповідає за збереження додаткових калорій із цукру та знижує вплив корисного холестерину.

Кількість черевного жиру зменшиться

Цукор – це висококалорійний продукт, у якому немає вітамінів, мінералів і клітковини. Через те, що в ньому настільки багато калорій і зовсім мало поживних речовин, він спричиняє накопичення жиру і може призвести до ожиріння.

Дослідження, проведене організацією Endocrine Society, виявило, що цукор може призводити до накопичення жиру навколо живота і в ділянці талії. 

Дивіться також: Смузі з папаєю, вівсянкою та яблуком для покращення травлення

Ви захистите печінку

печінка

Опубліковані в журналі Nature дані дослідження стверджують, що надмірна кількість цукру негативно впливає на печінку, як і алкоголь.

Якщо їсти цукор у міру, печінка не буде працювати занадто важко і матиме оптимальний режим.

Шанси виникнення каменів у нирках знизяться

Хоча це ще не доведено, напої з вмістом цукру та рафінований цукор у загальному призводить до збільшення ризику розвитку каменів у нирках на 25%. А солодкі газовані напої можуть узагалі підвищити цей ризик на 33%.

Щоб запобігти виникненню цієї проблеми, перестаньте пити такі напої і робіть свій вибір на користь здорових альтернатив, як-от натуральні соки або вода.

Мозок буде краще захищеним

мозок

Доказів цього ще бракує, утім деякі дослідження вже виявили, що різкі зміни рівня цукру в крові можуть бути однією з причин виникнення пошкоджень мозку, які впливають на пам’ять. Хоча очевидно, що ці тести зосереджували свою увагу на неконтрольованому рівні цукру в крові, а не на цукрі безпосередньо.

Утім відомо, що надмірне споживання цукру є однією з головних причин його високого рівня в крові.

Прочитайте статтюЗбалансовані страви для схуднення та спалення жиру

Шкіра виглядатиме молодшою

Споживання цукру активізує процес, відомий як глікація, який призводить до пошкоджень еластину і колагену в шкірі.

Якщо ви споживатимете менше цукру, то стан шкіри значно покращиться, і це допоможе запобігти передчасній появі ознак старіння.

  • Олексієнко Я. І., Шахматов В. А., Верещагіна О. П. (2014). Харчування та його вплив на здоров’я людини.
  • О. В. Кузьмінська, М. С. Червона. (2004). Значення раціонального харчування для підтримки здоров’я молоді.  Державний інститут проблем сім’ї та молоді.