Фіолетова морква поживна та сприяє схудненню

Ви коли-небудь куштували фіолетову моркву? Вона багата на антоціанін, антиоксидант, який надає їй особливого кольору, а вам допомагає боротися із запаленням та навіть певними видами раку. Дізнайтеся про деякі з численних переваг цього смачного кольорового овоча.
 

Незвично уявляти собі моркву без її красивого оранжевого кольору. У цій статті ви дізнаєтесь чому фіолетова морква поживна та сприяє схудненню.

А втім, як дивно це б не звучало, насправді в минулому фіолетова морква була поширена більше, ніж зараз. В Азії та Європі її споживали частіше за будь-який інший сорт моркви.

Колись цей овоч вирощували в різних кольорах. Залежно від регіону та складу землі, на якій вона росла, морква могла була біла, жовта або навіть мати дуже темний колір, майже чорно-фіолетовий.

морква

Добре… а як щодо оранжевої моркви?

Цей сорт уперше з’явився в Нідерландах у 17 столітті.

Це не більше ніж просто гібрид. Поєднання, створене нідерландськими фермерами, які хотіли вшанувати честь королівської Оранської династій (нідOranje-Nassau).

Вони виявилися настільки успішними, що незабаром почали продавати свою городину за кордон, що стало поштовхом до створення сьогоднішнього ринку, на якому панує оранжева морква..

Це цікава та документально підтверджена історія, яка пояснює, чому зараз ми майже не бачимо фіолетову моркву на полицях магазинів.

Проте фіолетова морква поступово відвойовує свої позиції. Останнім часом її навіть називають “супер’їжею”.

Погляньмо разом чому.

Дізнайтеся, як вирощувати моркву в домашніх умовах

Поживна фіолетова морква

морква росте

Спершу дізнаймося більше про те, що означає цей особливий колір.

Причиною фіолетового забарвлення моркви є водорозчинна речовина, яку називають антоціаніном.

Антоціанін – це антиоксидант, який міститься в багатьох різноманітних продуктах, зокрема у червоному винограді, баклажанах, чорниці, квасолі, фіолетовій капусті та гранатах.

Ви знаєте про неймовірну користь перелічених вище продуктів, тому, мабуть, можете вгадати деякі чудові властивості фіолетової моркви.

  • Вона покращує здоров’я серця.
  • Має антиканцерогенну дію.
  • Знижує рівень поганого холестерину (ліпопротеїдів низької щільності).
  • Завдяки потужній дії антоціаніну, який міститься у фіолетовій моркві, вона дуже добре допомагає хворим на діабет. Регулярно споживаючи цей овоч, ви можете контролювати рівень цукру в крові.
  • Також вона містить багато антиоксидантів, що захищають кровоносні судини та нейтралізують дію ферментів, які пошкоджують колаген і сполучні тканини.

Фіолетова морква та схуднення

Ви будете раді дізнатися, фіолетова морква містить мало калорій. Можете їсти її сирою або приготованою на пару. Морква дуже ситна й містить багато клітковини.

Також хочемо зазначити, що цей овоч сприяє травленню. Він не лише знижує рівень цукру в крові, а й також допомагає організму краще засвоювати поживні речовини (завдяки вмісту клітковини).

Більшість клітковини у фіолетовій моркві розчинна. Така клітковина поглинає воду в травному тракті, утворюючи желеподібну речовину. Вона поступово рухається кишківником і збирає токсини, а потім знижує рівень холестерину, діставшись до кровотоку.

Вона допомагає під час варикозного розширення вен

морква фіолетового кольору

Якщо ви страждаєте на варикоз, фіолетова морква допоможе зняти біль і зменшити тиск.

Знову ж таки, антоціанін, який у ній міститься, здійснює протизапальну дію. Він також покращує кровотік.

Фіолетова морква активує низку білків, які здатні гоїти пошкоджені стінки кровоносних судин, а це покращує загальний стан серцево-судинної системи.

Зауважте, що хоча цей овоч не вилікує варикоз повністю, він допоможе зняти симптоми хвороби.

Ідеальний засіб для профілактики раку товстої кишки

Фіолетова морква, так само, як чорниця, редис і червоний виноград, містить мінерали й антиоксиданти, які добре захищають організм від поширення ракових клітин.

Згідно з результатами дослідження, проведеного кафедрою харчування та науки про харчові продукти Мерілендського університету (Department of Nutrition and Food Science of the University of Maryland), регулярне споживання цих продуктів гальмує ріст злоякісних клітин у товстій кишці.

Однак не забувайте: завжди потрібно купувати органічні продукти, аби бути певними, що організм отримує належну кількість поживних речовин.

А тепер погляньмо на чудовий рецепт із фіолетовою морквою.

Свіжий сік із яблуком і фіолетовою морквою

сік з яблука та фіолетової моркви

Смачне смузі – це дивовижний спосіб максимально скористатися всіма чудовими властивостями фіолетової моркви. Він чудовий варіант, щоб розпочати день або доповнити вечерю.

Ось рецепт цього смузі.

Інгредієнти

  • 2 фіолетові моркви
  • 1 яблуко
  • Сік 1/2 лимона
  • 1 склянка води (200 мл)

Приготування

  • Спершу потрібно ретельно помити фіолетову моркву та яблуко.
  • Після цього розріжте яблуко на чотири частинки, щоб було легше збити його в блендері.
  • Потім збийте моркву разом із яблуком і перелийте суміш у свою улюблену склянку.
  • Тепер долийте туди воду та лимонний сік.
  • Добре все змішайте. Смачного!

Це солодкий, кислий і терпкий смак, який подарує вам справжню насолоду та стане потужною підтримкою для здоров’я.

Спробуйте!

Якщо досі ви не насолоджувалися корисними властивостями фіолетової моркви, зараз саме час зробити це.

  • Benjamin, L. R.; McGarry, A.; Gray, D. (1997). “The root vegetables: Beet, carrot, parsnip and turnip”. The Physiology of Vegetable Crops. 
  • Bradeen, James M.; Simon, Philipp W. (2007). “Carrot”. In Cole, Chittaranjan (ed.). Vegetables. Genome Mapping and Molecular Breeding in Plants.