14 продуктів для сповільнення старіння
Усім відомо, що старіння та плин часу не зупинити. Однак піклування про своє тіло є головною запорукою здоров’я нашого організму як зовні, так і всередині. Наш настрій відбиватися на зовнішньому вигляді, а це, в свою чергу, нероздільно пов’язане з харчуванням. В цій статті ми розповімо вам про 14 продуктів, які назвемо анти-віковими. Існує безліч натуральних продуктів, які нам необхідно вживати для того, аби боротись з впливом часу на організм та мати гладку й молоду шкіру без зморшок. Декотрі з них ми їмо щодня й вони доволі дешеві. Щоб підвищити їх дієвість, вам доведеться лише збільшити їхню кількість у своєму щоденному раціоні.
Оливкова олія
Сьогодні використання оливкової олії в стравах вже стало цілком буденною річчю, оскільки зараз її можна придбати за порівняно малу ціну. Серед численних переваг вживання оливкової олії – позитивний вплив на серцево-судинну систему, що позначається на пониженні високого тиску. Окрім цього, ця олія запобігає раку грудей та зволожує шкіру.
Читайте також: 10 продуктів, які пришвидшують процес старіння
Вишні
Завдяки фітохімічним елементам вишні мають протизапальні властивості та діють як антиоксидант, що перетворює їх на антивіковий фрукт, який добре бореться з артритами та артрозами. Вишню рекомендують вживати при серцевих захворюваннях, бо вона добре очищує артерії від жирів.
Зелені листові овочі
Селера, капуста, броколі, латук та петрушка – це багаті джерела антиоксидантів, котрі борються з головною причиною старіння клітин – вільними радикалами. Ці овочі допомагають при лікуванні інфекцій сечових шляхів, проблем травлення, анемії та болю в зубах.
Авокадо
Авокадо – джерело мононенасичених жирів, ефективних при боротьбі з надлишком холестерину. А завдяки вітаміну Е, авокадо зберігає гладенькою шкіру, тому є компонентом багатьох масок та засобів для шкіри чи волосся.
Часник
Часник часто рекомендують вживати для профілактики серцевих захворювань та раку. Він збалансовує рівень холестерину та покращує циркуляцію крові.
Вівсяні крупи
Ця їжа особливо цінна д ля втрати ваги та спалення жиру через вміст харчових волокон, які притуплюють апетит. Крім цього, фітинова кислота вівсяних круп може запобігти раку.
Полуниця
Такі ягоди, як полуниця, чорниці та малина мають високу концентрацію антиоксидантів. Одними з функцій цих фруктів є знеболення, протизапальний ефект та підтримка хорошого стану кровоносної системи.
Сочевиця
Залишатись сильними кісткам та м’язам допоможуть зернятка чечевиці, бо вони багаті на залізо. Чечевиця покращує роботу кишечника, а ситність круп чудово підходить для дієтичного харчування.
Імбир
Корінь імбиру добре регулює процес травлення та циркуляцію крові. Прекрасно підходить для лікування бронхіту, пневмонії, грипу та пом’якшення болю при ревматизмі.
Лосось
М’ясо лосося, насичене комплексом жирів Омега-3, додає нашому організму важливі живильні сполуки. А антиоксиданти цього продукту відповідають за відновлення та зволоження шкіри.
Зелений чай
Перша перевага вживання цього чаю стосується серця.
Як і всі інші згадані продукти, зелений чай – це антиоксидант, який допомагає “приховати” процес старіння та захищає шкіру.
Зелений чай добре підходить для тих, хто працює над позбавленням надмірної ваги, оскільки він пришвидшує основний обмін речовин та покращує роботу нервової системи. Підходить для профілактики хвороби Альцгеймера. Більше того, цей чай лікує опіки на шкірі.
Помідори
Помідори захищають наш організм від згубної дії ультрафіолетового випромінювання, запобігаючи сонячним опікам. Завдяки каротиноїду лікопену, помідори мають позитивний вплив на шкіру, захищаючи від появи зморшок.
Дізнатись більше: 5 причин передчасного старіння
Льон
Клітковина, антиоксиданти та Омега-3 в зернятках льону знижують рівень холестерину та додають енергії. Льон радять при закрепах та боротьбі з зайвою вагою.
Мед
Окрім високого вмісту антиоксидантів, мед ще й зволожує і розгладжує шкіру. Заживляє опіки та подряпини, запобігає появі інфекцій на пошкоджених ділянках шкіри.
Важливо пам’ятати, що додавши в раціон всі ці продукти, також важливо не забувати і про нормальний сон. Уникайте алкоголю, тютюну та надмірного впливу ультрафіолетового випромінювання.
- Covas, M. I., Konstantinidou, V., & Fitó, M. (2009). Olive oil and cardiovascular health. Journal of cardiovascular pharmacology, 54(6), 477-482. https://journals.lww.com/cardiovascularpharm/Abstract/2009/12000/Olive_Oil_and_Cardiovascular_Health.3.aspx
- Carrillo, P. (2009). Propiedades del aceite de oliva en el mantenimiento de la integridad cutánea. Seminario médico, 61(2), 61-90. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3421677.pdf
- Subhasree, B., Baskar, R., Keerthana, R. L., Susan, R. L., & Rajasekaran, P. (2009). Evaluation of antioxidant potential in selected green leafy vegetables. Food chemistry, 115(4), 1213-1220. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814609000739
- Alvizouri-Muñoz, M., Carranza-Madrigal, J., Herrera-Abarca, J. E., Chavez-Carbajal, F., & Amezcua-Gastelum, J. L. (1992). Effects of avocado as a source of monounsaturated fatty acids on plasma lipid levels. Archives of medical research, 23(4), 163-167. https://europepmc.org/article/med/1308699
- Tsai, C. W., Chen, H. W., Sheen, L. Y., & Lii, C. K. (2012). Garlic: Health benefits and actions. BioMedicine, 2(1), 17-29. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2211802011000374
- Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). La fibra dietética. Nutrición hospitalaria, 21, 61-72. http://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original6.pdf
- Meyers, K. J., Watkins, C. B., Pritts, M. P., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant and antiproliferative activities of strawberries. Journal of agricultural and food chemistry, 51(23), 6887-6892. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf034506n
- Srivastava, K. C., & Mustafa, T. (1992). Ginger (Zingiber officinale) in rheumatism and musculoskeletal disorders. Medical hypotheses, 39(4), 342-348. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/030698779290059L
- Sinija, V. R., & Mishra, H. N. (2008). Green tea: Health benefits. Journal of Nutritional & Environmental Medicine, 17(4), 232-242. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13590840802518785
- Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286304001184
- Shami, N. J. I. E., & Moreira, E. A. M. (2004). Licopeno como agente antioxidante. Revista de Nutrição, 17(2), 227-236. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732004000200009&script=sci_arttext&tlng=pt
- Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: a review. Journal of Cosmetic Dermatology, 12(4), 306-313. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.12058