Харчування при гіпотиреозі: 7 продуктів, які не варто їсти

Харчування при гіпотиреозі дуже важливе для самопочуття та загального стану здоров'я пацієнта. Деякі продукти можуть впливати на нормальне виділення гормонів щитоподібної залози. Дізнайтеся, чого саме не варто їсти, в нашій статті.
Харчування при гіпотиреозі: 7 продуктів, які не варто їсти

Останнє оновлення: 09 січня, 2023

Якщо вам діагностували таке захворювання, важливо звернутися до дієтолога або щонайменше переконатися, що ви дотримуєтеся правильного харчування при гіпотиреозі.

Що таке гіпотиреоз?

Гіпотиреоз (який також називають гіпотиреоїдизм) – це захворювання щитоподібної залози, характерною ознакою якого є знижене вироблення гормонів.

Щитоподібна залоза бере участь у метаболізмі, впливає на здоров’я серцево-судинної системи й інші важливі процеси. Саме вони спричиняють негативні реакції в організмі через дисбаланс гормонів.

Гіпотиреоз найчастіше виникає в жінок після 60 років через гормональні зміни. Утім цей розлад може розвинутися в будь-кого, зокрема підлітків.

Симптоми гіпотиреозу

правильне харчування при гіпотиреозі

На початковій стадії гіпотиреозу медикам буває складно поставити точний діагноз, адже симптоми дуже різноманітні й часто можуть свідчити про інші захворювання.
Тим не менш, ось основні ознаки гіпотиреозу:

•  утома;

• труднощі з концентрацією;

• депресія та дратівливість;

• підвищена чутливість до холоду;

• суха шкіра й ослаблене волосся;

• збільшення ваги;

• запалення в кінцівках;

• сповільнення пульсу;

• болі та заціпеніння м’язів;

• нерегулярні менструації.

Харчування при гіпотиреозі. Чого не варто їсти?

Деякі продукти протипоказані пацієнтам із гіпотиреозом.

Причина в тому, що вони впливають на нормальне вироблення гормонів щитоподібною залозою.

1. Зернові з вмістом глютену

здорове харчування при гіпотиреозі

Якщо вам потрібно підібрати харчування при гіпотиреозі, неодмінно зверніть увагу на зернові з високим вмістом глютену. Вони можуть перешкоджати засвоєнню препаратів, які лікарі прописують для заміни гормонів щитоподібної залози.

Крім того, часто імунна система ідентифікує глютен як антиген, який потрібно атакувати.

Ось чому щоб запобігти ускладненням при гіпотиреозі та сприяти роботі щитоподібної залози, бажано відмовитися від таких продуктів:

•  продукти на пшеничній основі;

•  ячмінь;

•  жито;

•  спельта;

•  камут;

2. Броколі

Броколі й інші сорти хрестоцвітих овочів, зокрема капуста, містять речовину, відому як гойтроген. Вона спричиняє проблеми із засвоєнням йоду.

Йод, у свою чергу, надзвичайно важливий для вироблення гормонів щитоподібної залози.

Вам не обов’язково повністю відмовлятися від броколі й інших хрестоцвітих. Просто візьміть на замітку, що гойтрогени втрачають свої властивості при термальній обробці. Тому бажано готувати капусту на пару.

Таким чином ви зможете краще збалансувати своє харчування при гіпотиреозі.

3. Соя

харчування при гіпотиреозі

Соєві боби й усі їх похідні продукти містять ізофлавони (фітоестроген, який змінює роботу щитоподібної залози, особливо у пацієнтів з дефіцитом йоду).

Тому хворим на гіпотиреоз не варто їсти:

• соєве молоко;

•  сир на основі сої;

•  соєвий соус;

•  соєвий білок.

4. Цукор

У пацієнтів із гіпотиреозом постійно виникають проблеми з рівнем глюкози. Якщо не вжити необхідних заходів, це може спричинити резистентність до інсуліну.

Крім того, варто пам’ятати, що через зміну метаболізму може розвинутися ожиріння та діабет.

•  Харчування при гіпотиреозі не має містити цукру.
•  Фахівці не радять використовувати його замінники, навіть органічні підсолоджувачі, адже це може спричинити підвищення рівня цукру в крові.

5. Рослинні олії

яким має бути харчування при гіпотиреозі

Різноманітні рослинні олії також можуть збільшити ризик розвитку проблем із метаболізмом. Річ у тім, що вони блокують деякі функції щитоподібної залози. 

Щоб уникнути цих негативних наслідків (навіть якщо ви не хворі на гіпотиреоз), дієтологи радять споживати такі види рослинних олій:

•  органічна кокосова олія;

•  оливкова олія першого віджиму;

•  соняшникова олія;

•  олія авокадо.

6. Солодкі фрукти

Хоча при помірному споживанні солодкі фрукти не загрожують здоров’ю хворих на гіпотиреоз, краще уникати фруктів із високим вмістом цукру, адже вони можуть призвести до ускладнень.

Оскільки така їжа легко засвоюється, в організмі підвищується рівень глюкози й порушується метаболізм.

Фахівці радять їсти менше:

• персиків;

•  ананасів;

•  манго;

•  полуниць;

•  яблук;

•  бананів;

7. Ковбаси

харчування при гіпотиреозі

У ковбасах багато нітритів, нітратів та інших доданих хімікатів, що робить їх одним із запеклих ворогів здоров’я щитоподібної залози.

Такі м’ясні вироби можуть спричинити гіпотиреоз або погіршити симптоми вже хворих пацієнтів. Ковбаси дуже негативно впливають на метаболізм і здоров’я серцево-судинної системи.

У вас проблеми зі щитоподібною залозою? Пам’ятайте, що варто не лише обмежити споживання вказаних вище продуктів, а й переглянути свій стиль життя в цілому.

Почніть краще харчуватися, багато рухайтеся та не зловживайте алкоголем і тютюном.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.