Харчування при гіпотиреозі: 7 продуктів, які не варто їсти
Якщо вам діагностували таке захворювання, важливо звернутися до дієтолога або щонайменше переконатися, що ви дотримуєтеся правильного харчування при гіпотиреозі.
Що таке гіпотиреоз?
Гіпотиреоз (який також називають гіпотиреоїдизм) – це захворювання щитоподібної залози, характерною ознакою якого є знижене вироблення гормонів.
Щитоподібна залоза бере участь у метаболізмі, впливає на здоров’я серцево-судинної системи й інші важливі процеси. Саме вони спричиняють негативні реакції в організмі через дисбаланс гормонів.
Гіпотиреоз найчастіше виникає в жінок після 60 років через гормональні зміни. Утім цей розлад може розвинутися в будь-кого, зокрема підлітків.
Симптоми гіпотиреозу
• утома;
• труднощі з концентрацією;
• депресія та дратівливість;
• підвищена чутливість до холоду;
• суха шкіра й ослаблене волосся;
• збільшення ваги;
• запалення в кінцівках;
• сповільнення пульсу;
• болі та заціпеніння м’язів;
• нерегулярні менструації.
Харчування при гіпотиреозі. Чого не варто їсти?
Деякі продукти протипоказані пацієнтам із гіпотиреозом.
Причина в тому, що вони впливають на нормальне вироблення гормонів щитоподібною залозою.
1. Зернові з вмістом глютену
Якщо вам потрібно підібрати харчування при гіпотиреозі, неодмінно зверніть увагу на зернові з високим вмістом глютену. Вони можуть перешкоджати засвоєнню препаратів, які лікарі прописують для заміни гормонів щитоподібної залози.
Крім того, часто імунна система ідентифікує глютен як антиген, який потрібно атакувати.
Ось чому щоб запобігти ускладненням при гіпотиреозі та сприяти роботі щитоподібної залози, бажано відмовитися від таких продуктів:
• продукти на пшеничній основі;
• ячмінь;
• жито;
• спельта;
• камут;
2. Броколі
Броколі й інші сорти хрестоцвітих овочів, зокрема капуста, містять речовину, відому як гойтроген. Вона спричиняє проблеми із засвоєнням йоду.
Йод, у свою чергу, надзвичайно важливий для вироблення гормонів щитоподібної залози.
Вам не обов’язково повністю відмовлятися від броколі й інших хрестоцвітих. Просто візьміть на замітку, що гойтрогени втрачають свої властивості при термальній обробці. Тому бажано готувати капусту на пару.
Таким чином ви зможете краще збалансувати своє харчування при гіпотиреозі.
3. Соя
Соєві боби й усі їх похідні продукти містять ізофлавони (фітоестроген, який змінює роботу щитоподібної залози, особливо у пацієнтів з дефіцитом йоду).
Тому хворим на гіпотиреоз не варто їсти:
• соєве молоко;
• сир на основі сої;
• соєвий соус;
• соєвий білок.
4. Цукор
У пацієнтів із гіпотиреозом постійно виникають проблеми з рівнем глюкози. Якщо не вжити необхідних заходів, це може спричинити резистентність до інсуліну.
Крім того, варто пам’ятати, що через зміну метаболізму може розвинутися ожиріння та діабет.
5. Рослинні олії
Різноманітні рослинні олії також можуть збільшити ризик розвитку проблем із метаболізмом. Річ у тім, що вони блокують деякі функції щитоподібної залози.
Щоб уникнути цих негативних наслідків (навіть якщо ви не хворі на гіпотиреоз), дієтологи радять споживати такі види рослинних олій:
• органічна кокосова олія;
• оливкова олія першого віджиму;
• соняшникова олія;
• олія авокадо.
Читайте також: 9 натуральних засобів для лікування гіпотиреоїдизму
6. Солодкі фрукти
Хоча при помірному споживанні солодкі фрукти не загрожують здоров’ю хворих на гіпотиреоз, краще уникати фруктів із високим вмістом цукру, адже вони можуть призвести до ускладнень.
Оскільки така їжа легко засвоюється, в організмі підвищується рівень глюкози й порушується метаболізм.
Фахівці радять їсти менше:
• персиків;
• ананасів;
• манго;
• полуниць;
• яблук;
• бананів;
7. Ковбаси
У ковбасах багато нітритів, нітратів та інших доданих хімікатів, що робить їх одним із запеклих ворогів здоров’я щитоподібної залози.
Такі м’ясні вироби можуть спричинити гіпотиреоз або погіршити симптоми вже хворих пацієнтів. Ковбаси дуже негативно впливають на метаболізм і здоров’я серцево-судинної системи.
У вас проблеми зі щитоподібною залозою? Пам’ятайте, що варто не лише обмежити споживання вказаних вище продуктів, а й переглянути свій стиль життя в цілому.
Почніть краще харчуватися, багато рухайтеся та не зловживайте алкоголем і тютюном.
- Abbott, R., Sadowski, A., Alt, A. G. (2019). Efficacy of the autoimmune protocol diet as part of a multi-disciplinary, supported lifestyle intervention for Hashimoto’s Thyroiditis. Cureus, 11(4), 4556. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6592837/
- American Thyroid Association. (s.f.).Hypothyroidism is associated with a faulty increase in hemoglobin A1C levels. Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/february-2016/vol-9-issue-2-p-6/
- Bajaj, J. K., Salwan, P., & Salwan, Sh. (2016). Various possible toxicants involved in thyroid dysfunction: a review. Journal of Clinical & Diagnostic Research, 10(1), 1-3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740614/
- British Thyroid Foundation. (s.f.). Thyroid and diet factsheet. Consultado el 4 de enero de 2024. https://www.btf-thyroid.org/thyroid-and-diet-factsheet
- Brito, J. (28 de diciembre de 2023). Dieta para tratar el hipotiroidismo: ¿pueden ciertos alimentos aumentar la función tiroidea? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/hypothyroidism/expert-answers/hypothyroidism-diet/faq-20058554
- Feingold, K. R., Anawalt, B., Blackman, M. R., (2000). Dietary Goitrogens. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285556/table/tyd-iodine-deficienc.goitrogenm/
- Harvard Health Publishing. (7 de diciembre de 2017). Healthy eating for a healthy thyroid. Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/healthy-eating-for-a-healthy-thyroid
- Maki, K. C., Dicklin, M. R., & Kirkpatrick, C. F. (2021). Saturated fats and cardiovascular health: current evidence and controversies. Journal of Clinical Lipidiology. 15(6), 765-772. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34649831
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease. (Marzo de 2021). Hipotiroidismo (tiroides hipoactiva). Consultado el 5 de enero de 2024. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-endocrinas/hipotiroidismo
- Otun J., Sahebkar, A., Östlundh, L., Atkin, S. L., & Sathyapalan, T. (2019). Systematic review and meta-analysis on the effect of soy on thyroid function. Scientific Reports, 9, 3964. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408586/
- Rizzo, G., Baroni, L. (2018). Soy, soy foods and their role in vegetarian diets. Nutrients, 10(1), 1-50 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793271/
- Smyth, P. (2021). Iodine, seasweed and the thyroid. European Thyroid Journal, 10(2), 101-108. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8077470/
- Szczuko, M., Syrenicz, A., Szymkowiak, K., Przybylska, A., Szczuko, U., Poblocki, J., & Kulpa, D. (2022). Doubtful justification of the gluten-free diet in the course of Hashimoto’s Disesase. Nutrients, 14(9), 1727. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9101474/
- Wojtas, N., Wadolowska, L., Bandurska-Stankiewicz, E. (2019). Evaluation of qualitative dietary protocol (Diet4hashi) application in dietary counseling in Hashimoto Thyroiditis: study protocol of a randomized controlled trial. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(23), 4841. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6926951/