Харчування при нирковій недостатності: усе, що вам потрібно знати
Людям, які страждають на ниркову недостатність, особливо у хронічній формі, потрібно змінити раціон, щоб зберегти здоров’я та зменшити накопичення токсичних речовин, які нирки не можуть вивести. У цій статті ми обговоримо все, що вам потрібно знати про харчування при нирковій недостатності.
Харчування при нирковій недостатності
У пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю поширений білково-калорійний дисбаланс. Окрім того, це має високий рівень смертності та захворюваності. Тому задоволення дієтичних потреб пацієнтів з нирковою недостатністю важливе для запобігання неправильному харчуванню.
По-перше, потрібно знати, що є різні ступені захворювання. Є гостра ниркова недостатність, хронічна ниркова недостатність та замісна ниркова терапія (гемодіаліз та перитонеальний діаліз). У цій статті ми поділимося загальними рекомендаціями щодо харчування при цій хворобі, проте вони мають бути адаптовані до стану пацієнта.
Ця стаття може вас зацікавити: Базилік та шавлія очищають нирки природним шляхом
Дієта та ниркова недостатність
Харчування при нирковій недостатності – це сувора дієта, оскільки цим пацієнтам потрібно обмежити кілька груп продуктів або взагалі відмовитися від їх споживання. Однак, якщо пацієнт перебуває на постійному діалізі, його дієта не настільки обмежувальна.
Контролюйте кількість білка
Обмеження білка у людей з помірною нирковою недостатністю уповільнює прогрес захворювання. Білки стимулюють роботу нирок, усі люди повинні їх споживати. Наразі фахівці рекомендують помірковані дієти з низьким вмістом білка, якщо пацієнт не на діалізі. Іншими словами, це 0,8 г / кг / добу (60% від високої біологічної цінності). Якщо пацієнт на діалізі, йому потрібно більше білка.Зменште споживання калію та фосфору
Якщо калій накопичується в крові, це збільшує ризик серцевих відхилень. Лікарі повинні контролювати рівень калію в плазмі крові.
Тим часом стабільно високий рівень фосфору в крові суттєво впливає на кістки. Обмеження білка приносить з собою зменшення фосфору. Тому важливо обмежити споживання цієї сполуки, якщо у вас є проблеми з нирками і якщо ваш лікар радить це робити.
Забезпечте належне споживання кальцію та вітаміну D
Як правило, дефіцит кальцію виникає через зменшення вітаміну D. Запаси вітаміну D потрібно доповнювати, оскільки його дефіцит може спричинити атеросклероз, дисфункцію ендотелію або гіпертрофію шлуночків. У дослідженні, опублікованому в журналі «Nephrology», фахівці припускають, що добавки вітаміну D корисні для судин, саме тому це хороша ідея для тих, хто має проблеми з нирками.
Контролюйте споживання солі
Ще один чинник, який необхідно врахувати, коли йдеться про харчування при нирковій недостатності, – це контроль натрію, адже це сприяє затримці рідини, яку нирка не може вивести. Якщо пацієнт не страждає на гіпертонію, він може споживати лише 1000-2000 мг на добу.
Дізнайтеся більше: Соки, які очищають нирки та поліпшують кровообіг
Обмежте споживання рідини
Якщо пацієнт на діалізі, йому необхідно контролювати споживання рідини, оскільки люди, які проходять це лікування, зазвичай нечасто мочаться. Таким чином, якщо вони п’ють багато рідини і не виділяють її, рідина може накопичуватися в щиколотках і навіть у легенях та серці. Крім того, пацієнтам бажано завжди зважуватись, щоб переконатися, що вони не набирають вагу на процедурах діалізу.Правильне харчування при нирковій недостатності
Щоб виконати наведені вище вказівки, важливо пам’ятати про такі ключові моменти. Однак краще порадитися безпосередньо зі своїм лікарем або дієтологом, щоб вони проконсультували вас відповідно до ваших індивідуальних потреб.
- Споживання білків, що містяться в м’ясі, рибі, молочних продуктах та яйцях, необхідно адаптувати до потреб кожного пацієнта.
- Окрім того, пацієнти повинні контролювати споживання бобових, овочів, фруктів, горіхів та какао, оскільки вони містять багато калію. Це потрібно для того, щоб уникнути гіперкаліємії.
- Люди, які мають проблеми з нирками, мають замочити овочі, бобові або картоплю у воді на три години, перш ніж готувати. Потім потрібно відварити їх пару разів, щоразу виливаючи воду. Крім того, їх краще протушкувати, щоб зменшити вміст води.
- Інший спосіб споживання овочів – у замороженому вигляді. Ви також можете споживати консервовані або варені фрукти (до двох разів на день).
- Крім того, краще їсти підсмажений хліб, оскільки він містить менше води.
- Однак пацієнтам необхідно обмежити споживання цільнозернових продуктів, оскільки вони багаті на фосфор і калій.
- Також варто уникати безалкогольних напоїв, навіть якщо вони штучно підсолоджені, адже вони не усувають відчуття спраги належним чином. До того ж вони, як правило, не дуже корисні!
- Не споживайте ультраоброблену їжу, супи швидкого приготування або пюре, ковбаси, копченості та рибу, а також закуски, коли ви на дієті з низьким вмістом солі.
- Помірно вживайте цільномолочні продукти через кількість фосфору, який вони містять.
Висновок
Як ви вже переконалися, пацієнти з нирковою недостатністю повинні дотримуватися суворої дієти. Якщо у вас проблеми з нирками, не вагайтеся звернутися до спеціалістів, які можуть налаштувати ваш раціон та лікування відповідно до ваших потреб.
- Aggarwal, H. K., et al. “Assessment of Malnutrition Inflammation Score in Different Stages of Chronic Kidney Disease.” prilozi 39.2-3 (2018): 51-61.
- Assimon, Magdalene M., et al. “Nutritional vitamin D supplementation in haemodialysis: A potential vascular benefit?.” Nephrology 17.3 (2012): 237-242.
- Serván, P. Riobó, and A. Ortíz Arduán. “Nutrición e insuficiencia renal crónica.” Nutrición Hospitalaria 5.1 (2012): 41-52.
- Sociedad Andaluza de Nefrología. NEFROSAN.