Каррулім: натуральний напій з рутою та лимоном
Каррулім – це стародавній напій, що дійшов до нас з Парагваю. Цей засіб готують з цукрової тростини, рути та лимону. Його вживають для очищення крові та для відновлення енергії.
У цій статті хочемо розповісти про цей загадковий напій з лікувальними властивостями.
Що таке каррулім?
Каррулім – це лікувальний алкогольний напій, його назва свідчить про те, що він містить у своєму складі лікер з цукрової тростини, руту та лимон. Проте є багато різновидів цього напою. Його інгредієнтами можуть бути мед та розмарин.
Цей напій готують і споживають у Парагваї, а також сусідніх країнах, приміром, Бразилії та Аргентині.
Традиція говорить про те, що його треба пити 1 серпня кожного року. У цей день можна знайти каррулім на вулицях міста.
Походження напою
Індіанці гуарані в Парагваї вважають серпень найважчим місяцем для здоров’я та удачі в цілому.
Через це вони готують лікувальний засіб, щоб організм набрався сили та відновив запас енергії.
Згідно з традицією, каррулім п’ють 1 серпня, оскільки цей день вважають другим початком року і припадає на парагвайську зиму.
Відомі різні способи споживання напою:
- Деякі радять пити його трьома ковтками, а інші вважають, що його треба випити за сім ковтків.
- Найбільш консервативні люди п’ють чайною ложкою, кажучи, що він настільки ефективний, що є магічним.
- Проте є люди, які зловживають напоєм, як і іншими алкогольними напоями, тому зіштовхуються з негативними наслідками.
Лікувальні властивості
Рута
Рута добре відома енергетичними властивостями, що допомагають позбутися поганої енергетики і уберегтися від небезпеки.
На фізичному рівні, вона покращує кровообіг та поліпшує травлення.
У культурі деяких народів є традиція вішати руту біля входу в домівку, щоб захиститися від небезпеки.
Якщо рослина зав’яне, її вішають в інше місце.
Руту не можна споживати у період вагітності, оскільки вона має абортивні властивості.
Лимон
Лимон – це найпоширеніший очисний фрукт, що допомагає виводити токсини з організму. Попри кислотність, він регулює рівень pH та нейтралізує кисле середовище.
Цитрусовий фрукт зміцнює імунну систему та поліпшує роботу печінки, нирок і кишечника.
Найбільше корисних елементів знаходиться у шкірці лимону; шкірку завжди необхідно з’їдати, якщо фрукт є органічним.
Розмарин
Як і м’ята, розмарин також має здатність виводити погану енергію та очищати організм.
Ця рослина чудово підходить для покращення роботи травної системи, печінки та кишківника.
Розмарин зміцнює імунну систему, а також допомагає боротися з інфекціями, оскільки є натуральним антибіотиком.
Розмарин також стимулює організм, поступово підвищуючи кров’яний тиск та поліпшуючи кровообіг.
Цікаво прочитати: Як вирощувати розмарин, петрушку та м’яту вдома
Ліки без алкоголю
Пропонуємо до уваги рецепт карруліму, який ми осучаснили, зробивши його безалкогольним, але з колишніми лікувальними властивостями:
Інгредієнти
- 1 органічний лимон (потрібен сік лимону та шкірка)
- 4 чашки води (1 літр)
- 1/2 столової ложки розмарину (3 г)
- 1 столова ложка рути (4 г)
- 2 столові ложки меду (60 г)
Спосіб приготування
Напій для очищення готується так:
- Вичавіть лимон для отримання соку.
- Закип’ятіть воду зі шкіркою лимона та розмарином. Варіть впродовж 15 хвилин.
- Коли пройде 13 хвилин, додайте руту.
- Накрийте каструлю кришкою, залиште настоюватися на 10 хвилин.
- Процідіть напій, додайте сік лимону і підсолодіть напій медом.
- Лікувальний напій готовий.
Спосіб споживання
Можна пити напій по-різному:
- 2 склянки натщесерце.
- 1 склянку після сніданку.
- 1 склянку на обід.
Можете споживати цей цілющий напій впродовж 7 днів для очищення крові та зміцнення духу.
Також варто звернути увагу на статтю: Чи варто додавати лід у напої?
- Zhou, T., Zhang, Y. J., Xu, D. P., Wang, F., Zhou, Y., Zheng, J., … Li, H. Bin. (2017). Protective effects of lemon juice on alcohol-induced liver injury in mice. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2017/7463571
- Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., … Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1155/2014/912684
- Al-Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., & Sen, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.5897/JMPR10.399
- Al-Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., & Sen, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.5897/JMPR10.399