Чи варто додавати лід у напої?

Інколи, особливо коли спекотно, хочеться випити смачний прохолоджувальний напій. Утім, чи корисно додавати лід у напої? Відповідь на це запитання ви знайдете у нашій статті.
Чи варто додавати лід у напої?

Останнє оновлення: 19 січня, 2019

Інколи нас мучить спрага і хочеться випити не кави чи чаю, а саме прохолоджувальний напій. Якщо в холодильнику немає пляшечки холодної газованої води, ми додаємо лід у напої – і все, проблему вирішено!

Та чи варто це робити? Сьогодні ми розповімо, чому рішення додавати лід у напої – не така хороша ідея, як може здатися на перший погляд.

Кубики льоду з нефільтрованої води шкідливі

чи варто додавати лід у напої

Вчені неодноразово проводили дослідження, чи впливає регулярне додавання кубиків льоду до напоїв на здоров’я людини.

Результати вражають: у більшості фаст-фудів та модних кав’ярень вода для приготування льоду була переповнена бактеріями. Ба більше, кількість хвороботворних бактерій у напоях з цих закладів дорівнювала кількості мікробів у громадських вбиральнях. Жах, чи не так?

Ви не помилились, щойно ми й справді порівняли якість води у вбиральнях та напоїв у закладах громадського харчування. До того ж, не варто забувати, що вбиральні прибирають значно частіше, ніж чистять апарати для газованих напоїв.

Власники та керівники цих закладів виправдовують результати досліджень тим, що їхні працівники самі регулярно забруднюють приміщення кав’ярень.

Тобто прибирання вбиральні та очищення апаратів для газованих напоїв здійснюють ті самі люди, і саме вони розносять бактерії по всьому закладу. Ті самі працівники також займаються грошовими операціями (беруть гроші у покупців та видають їм решту), а також миють підлогу у закладі, проте при цьому часто забувають помити після цього руки.

Бактерії

Лабораторні тести не виявили смертельно небезпечних забруднень у напоях із закладів громадського харчування. Утім, рівень бактерій, які виявили у напоях, є значно вищим допустимої норми.

Зверніть увагу, що проблема полягає не лише у якості води, з якої роблять кубики для льоду, і яку потім покупець випиває. Поширення бактерій у закладах громадського харчування відбувається через нечасте очищення апаратів для напоїв та ігнорування правил гігієни працівниками цих закладів.

напій з льодом

Звісно, та кількість бактерій, яка потрапляє в організм з газованих напоїв, не становить загрози для здорової дорослої людини. Утім, забруднені напої є неймовірно небезпечними для дітей, людей похилого віку та людей зі слабкою імунною системою.

Зверніть увагу: небезпеку становлять і подорожі до країн та міст з високим рівнем забруднення навколишнього середовища, де воду взагалі не варто пити.

Майже у всіх екзотичних місцинах в Африці, Азії та Південній Америці санітарні умови є дуже поганими, адже там користуються водою із забруднених річок, озер, потічків та водосховищ.

У таких випадках ми радимо не додавати лід у напої. Погодьтесь: краще один раз випити теплий напій, аніж кілька днів не виходити з готельного номера через діарею, біль у животі та нудоту (і це ще далеко не найгірше, що може трапитись через вживання забрудненої води).

Вам сподобається: Дивовижні корисні властивості води: Топ-7

Лід у напої, приготований власноруч

Ми можемо зробити точні висновки про безпеку харчування у громадських закладах. Втім, ми ж не щодня харчуємось у кафе та ресторанах. Чи безпечно користуватись льодом із власної морозильної камери?

Чи наражаємо ми себе на небезпеку, коли додаємо у напій кубики льоду із власного холодильника?

Насправді ця ситуація мало чим відрізняється від ситуації у закладах громадського харчування. Пригадайте, чи помили ви руки перед тим, як залили воду у спеціальну форму для льоду? Навряд чи. Чи були ваші руки чистими, коли ви додавали кубики льоду у готовий напій? Скоріш за все, ви не надаєте гігієні рук великого значення, так само, як і працівники кафе.

Та є й серйозніша небезпека. Якщо ви не вимиваєте регулярно диспенсер для виготовлення льоду чи формочки для нього, у цих місцях може з’явитися пліснява. Пізніше вона потрапить у кубики льоду, а разом з ними й до вашого організму.

Перед тим, як додавати лід у напої, необхідно переконатись, що ваші руки та форми для льоду є бездоганно чистими. Перш ніж взяти кубик льоду, ретельно вимийте руки, щоб не занести до напою шкідливі мікроби та бактерії.

вода з льодом

Якщо перед приготуванням льоду та подачею прохолоджувальних напоїв ваші руки будуть чистими, шанси поширення хвороботворних мікроорганізмів суттєво зменшаться.

Утім, не лише через питання гігієни варто замислитись над тим, чи корисно вживати прохолоджувальні напої, адже надто низька температура напою може викликати подразнення горла та голосових зв’язок. 

Якщо від спеки ви рятуєтесь склянкою газованої води, соку чи води з холодильника (або з кубиками льоду), то пізніше можете відчути біль у горлі або навіть втратити голос.

Холодні напої проти гарячих – котрий обрати?

холодні напої

Під час вивчення основних характеристик льоду необхідно врахувати дію холодних рідин на організм людини в цілому та на її шлунок зокрема.

Вчені довели, що споживання прохолодних напоїв або води з додаванням кубиків льоду негативно впливає на процес травлення. Ось чому в азіатських країнах перевагу віддають теплому зеленому чаю, а не популярним прохолоджувальним газованим напоям.

Під час споживання прохолоджувальних напоїв кровоносні судини скорочуються. В результаті цього в організмі накопичується велика кількість слизу та погіршується водний баланс. Ось ще одна причина, чому не варто додавати лід у напої.

Коли ж ми вживаємо теплі напої, кишківник працює краще, процес травлення відбувається значно швидше, а з нирок та крові виходять шкідливі речовини та токсини.

Не забувайте, що запиваючи їжу теплими напоями, ви допомагаєте організму швидше засвоїти жири, які містяться у продуктах. Отже, напої кімнатної та теплої температури не дають жиру осідати на стінках шлунка.

Ми радимо віддавати перевагу теплим напоям тим людям, раціон яких багатий на вміст рослинних і тваринних жирів (наприклад, горіхів, м’яса, яєчних жовтків або вершкового масла).



  • Rivas, C., & Mota, M. (2000). Bacterias anaerobias. In TEMAS DE BACTERIOLOGÍA Y VIROLOGÍA MÉDICA.
  • Pérez, M., & Mota, M. (2010). Morfología y estructura bacteriana. Revista de Actualización Clínica Investiga. https://doi.org/10.1007/s10571-011-9705-2
  • Gobierno de España-Ministerio de Educacion. (2016). Proyecto Biosfera.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.