6 найкращих трав для захисту печінки
Печінка є одним із найбільших органів тіла і має важливе значення, оскільки вона виконує широкий спектр завдань, які необхідні для життя.
Цей фільтр відповідає за видалення токсинів, які повільно накопичуються з плином часу, з приблизно одного літра крові за хвилину.
Печінка також бере участь у гормональній активності та усуненні мікробів, алергенів і хімічних речовин з лікарських препаратів.
Печінка та симптоми її захворювань
До того ж, печінка, разом із жовчним міхуром, відповідають за перетравлення білків і жирів, а також належне зберігання поживних речовин.
Вважають, що близько 10% населення світу страждає на хвороби печінки, такі як фіброз, цироз печінки, рак або гепатит.
Ці хвороби можуть призвести до зниження якості життя пацієнтів, а у важких випадках навіть до смерті.
На щастя, окрім медичного лікування, яке було розроблено для боротьби з ними, є кілька трав, які сприяють очищенню і покращують здоров’я печінки.
У сьогоднішній статті ми хочемо поділитися 6 найкращими травами для захисту печінки, які ви можете споживати регулярно.
1. Розторопша плямиста
Плямиста розторопша, відома у багатьох народів, як “страж печінки”, є одним із найкращих засобів для профілактики та лікування її розладів.Було доведено, що вона допомагає очистити печінку і жовчний міхур, а також має протизапальні властивості, які загоюють.
Регулярне споживання видаляє відходи та створює захисний бар’єр від впливу вільних радикалів, алкоголю, грибків та інших шкідливих елементів.
Вона також може захистити від діабету, високого рівня холестерину і захворювань серцево-судинної системи.
Не варто перевищувати дозу 250 мг / день. Ви можете споживати розторопшу в складі чаїв або салатів.
2. Артишок
Цей гіркий тонік має активні інгредієнти, які регенерують тканини печінки, одночасно поліпшуючи травлення і процеси очищення.
Використовують його для боротьби з кропив’янкою, алергічними реакціями та змінами рН крові. Артишок також запобігає гепатиту, нирковій недостатності та високому рівню холестерину.
Завдяки своїм властивостям він регулює вироблення жовчі та дренаж жовчного міхура, щоб запобігти формуванню каменів.
Ви можете споживати його в складі салатів, тоніків і фруктових коктейлів.
3. Корінь кульбаби
Корінь походить від багаторічної трави, яка спочатку росла в Північній Америці й кількох європейських країнах.Багато хто вважає, що ця рослина є бур’яном, але коріння можна використати, щоб зробити потужний засіб, який стимулює процеси детоксикації організму.
Він допомагає запобігти надмірному накопиченню рідини в тканинах печінки, а також запаленню.
Він збільшує вироблення жовчі та сприяє виведенню токсинів, щоб допомогти травленню.
Ця трава містить значну кількість вітамінів А, С і D, а також такі мінерали, як кальцій і залізо.
Ви можете зробити чай, використовуючи корінь, і пити його двічі на день.
4. Листя м’яти
М’ята є лікарською рослиною, яку використовують для сприяння нормальному відтоку жовчі з печінки в жовчний міхур.
Вона містить ефірні олії, які підтримують переварювання жирів і поліпшують засвоєння поживних речовин.
Її вітаміни й мінерали покращують видалення шкідливих речовин і запобігають пошкодженню печінки.
Вживайте її складі чаїв, газованих напоїв або фруктових коктейлів.
5. Куркума
Куркума, яку також вважають спецією, є одним з найкращих засобів для видалення токсинів, які накопичуються в крові та печінці.Активна сполука в куркумі (куркумін) має протизапальну й антиоксидантну дію, які відновлюють здоров’я печінки для досягнення оптимальної продуктивності й функціональності.
Як антиоксидант, вона бере участь у фільтрації крові та допомагає усунути будь-які шкідливі речовини.
Куркуму використовують для лікування розладів, що впливають на кровоносну систему. Вона корисна для бактеріальної флори.
Було доведено, що регулярне вживання куркуми сприяє очищенню печінки й уповільнює розвиток аномальних клітин.
Ви можете додати її в коктейлі, супи, салати та інші страви.
6. Чистотіл
Чистотіл – це рослина, яку використовують як доповнення для очищення печінки й жовчного міхура. Він містить активні речовини, які запобігають накопиченню шкідливих молекул і токсинів.
Історія свідчить, що греки використовували цю рослину для детоксикації та поліпшення кровообігу і загального стану здоров’я.
Ця трава стимулює вироблення жовчі й підтримує активність ферментів у печі.
Ви можете споживати його як чай, але не більше трьох столових ложок (30 г) на день.
Важливо мати на увазі, що використання цих трав треба доповнити збалансованим раціоном з низьким вмістом жирів.
І пам’ятайте, печінка має дуже важливе значення для вашого гарного самопочуття, а хороші звички мають вирішальне значення для захисту цього важливого органу.
- al-Sereiti M. R, Abu-Amer K. M, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potential. Indian Journal of Experimental Biology. Febrero 1999. 37 (2): 124-30.
- Fundación Española de la Nutrición. Alcahofa.
- García Pagán J. C, Calleja J. L, Bañares R. Enfermedades hepáticas. Jornada de actualización en Gastroenterología aplicada. Gastroenterología Patológica. 2006. 29 (Suppl 3):99-111.
- Herrera González, Alfredo, et al. “Hígado graso: Enfoque diagnóstico y terapéutico.” Revista Cubana de Medicina 46.1 (2007): 0-0.
- Martín-Domínguez, Verónica, et al. “Etiopatogenia, diagnóstico y tratamiento de la enfermedad del hígado graso no alcohólica.” Revista Española de Enfermedades Digestivas 105.7 (2013): 409-420.
- Trujillo, Karem Justhin Rodas. “Propiedades terapéuticas de la Curcuma longa relacionadas con la prevención y tratamiento de enfermedades crónicas.” In Crescendo Ciencias de la salud 3.2 (2016): 171-177.
- Vázquez Frías R, Reyes García J. G, et al. Silimarina, ácido alfa lipoico y seleniometionina en el tratamiento del hígado graso: revisión sistemática de la literatura. Anales Médicos. Enero-Marzo 2013. 58 (1): 37-46.